Hijaluronska kiselina i starenje

Ukoliko ste primetili prve bore, pad tonusa kože, podočnjake ili su vam usne izgubile mladalačku svežinu, a tražite dugotrajne i prirodne rezultate hijaluronski fileri su idealan tretman za vas. Hijaluron vraća volumen i elastičnost koži, hidrira je, dok istovremeno popunjava bore i sveukupno čini kožu značajno mlađom.

Starenjem, koža stvara sve manje hijaluronske kiseline, postaje opuštena, suva i tanja. Dolazi do pojave bora, smanjenja tonusa i gubitka potkožnog tkiva, što u celini licu daje opušten i umoran izgled. Iako još uvek niko nije dobio bitku sa starenjem, primenom hijaluronskih filera možemo značajno da usporimo ovaj proces i svom licu vratimo mladalačku svežinu.

Hijaluron predstavlja prirodnu supstancu koja se nalazi u koži i potkožnom tkivu. Hijaluron je zadužen za održanje volumena, hidrataciju, tonus i regeneraciju kože.

Šta je hijaluron?

Hijaluron (hijaluronska kiselina, hijaluronski fileri) je prirodna supstanca koja se nalazi u našem telu i predstavlja jednu vrstu polimerizovanog šećera koji ima sposobnost da veže značajne količine vode.
Hijaluron nadoknađuje izgubljeni volumen i elastičnost kože i potkožnog tkiva koji nastaju kao posledica starenja. Osobina hijaluronske kiseline da vezuje vodu omogućava hidrataciju kože, što joj daje svež izgled i elastičnost. Hijaluronska kiselina ima važnu ulogu i u obnavljanju i regeneraciji kože, zbog čega se primenjuje u mnogim procedurama podmlađivanja. Sam hijaluron kad se ubrizga u tkivo jednim delom stimuliše proizvodnju sopstvene hijaluronske kiseline, ali i sintezu kolagena, što dugoročno značajno redukuje brzinu starenjakože i potkožnog tkiva.

Poslednjih godina pojavile su se nove tehnike aplikacije hijaluronskih filera, koje ne podrazumevaju samo klasično popunjavanje bora, već omogućavaju u značajan lifting lica.

Koje regije tretiramo hijaluronskim filerima?

Usne su glavna karakteristika senzibilnog i atraktivnog izgleda lica.
Mladalačke, pune usne su čvrsto povezane sa punoćom i jasno definisanim oblikom. Sa starenjem, usne postaju tanke i naborane a upotrebom hijaluronskih filera vraća im se volumen, konture i hidriranost.

Popunjavanje regije obraza i konturisanje jagodičnog luka je jedan od najčešće traženih zahvata, jer su visoke i pune jagodice simbol mladalačkog izgleda i lepote.
Sa starenjem, depoi masti u obrazima polako nestaju i do tada , obli i voluminozni obrazi postaju ravni a lice dobija umoran izgled. Ovu pojavu često prati i gubitak masti iz suzne brazde, što utiče i na izgled očiju i cele zone srednjeg dela lica.
Popunjavanjem jagodica i okolne regije, dobija se ne samo nadoknada izgubljenog volumena, već i struktura kojom se podiže donja trećina lica a ono dobija mlađi i atraktivniji izgled.

Pomlađivanje područja periorbitalne regije hijaluronskim filerima je napredna procedura koja ne samo da tretira periorbitalne linije i dodaje izgubljeni volumen, nego i pomaže u korekciji srodnih problema koji uključuju tamne krugove, linije i bore ispod i oko očiju.

To su duboki i dijagonalne nabori prisutni oko strana nosa, koji se protežu prema uglovima usta ili čak dalje. Sa starenjem, ove brazde postaju duboke, dajući umoran i stariji izgled licu.
Uzrokovane su višestrukim faktorima koji uključuju smanjenje elastičnosti kože, gubitak volumena tkiva i spuštanje masnih naslaga iz područja obraza. Izraz lica također igra ulogu u određenom vremenskom razdoblju.
Nazolabijalne brazde se uklanjaju i ublažavaju hijaluronskim filerima. Procedura traje 10-20 minuta a propratna pojava mogu biti blago oticanje, crvenilo i ređe, modrice na tretiranom području.

Linije koje se pružaju od ugla usana ka vilici se nazivaju marionetske bore. One često daju tužan i neatraktivan izgled licu, a njima se pridružuju i spušteni uglovi usana.
Neki ljudi su genetski predisponirani za formiranje ovih linija, ali postoje i drugi faktori koji utiču na njihovo oblikovanje, uključujući gubitak volumena mekih tkiva, koštane promene, smanjenje elastičnosti kože i aktivne mišiće na donjem licu.

Upotreba dermalnih filera može uveliko pomoći u korekciji tih linija podizanjem uglova usana i popunjavanjem spoljašnjih delova brade kojim se smanjuju brazde i nabori.

Nabori i bore koje se pojavljuju na čelu mogu biti uzrokovane različitim faktorima, kao što su jaka mišićna aktivnost, resorpcija koštane strukture ali i “gužvanje” lica pri nezgodnom položaj spavanja .
Veoma izražena mimika se uspešno tretira primenom botoksa, ali nedostatak volumena, neravnine i asimetrija se mogu nadoknaditi isključivo hijaluronskim filerima . Na taj način čelo dobija obli, podmlađen izgled a koža postaje hidrirana i glatka.

Nedovoljno razvijena i udubljena brada utiče na sveukupan izgled lica. Pored toga, hijaluronski fileri su jedan od ključnih načina podmlađivanja donje trećine lica -nadoknađuju volumen i oblikuju liniju donje vidlice, ugao mandibule i ublažavaju marionetske bore.

Poslednjih godina je posebno atraktivna primena hijaluronske kiseline za lifting lica. To se postiže aplikacijom hijalurona na 8 ključnih tačaka (engl. eight point lift) gde je gubitak volumena tokom starenja najintenzivniji. Stav vodećih svetskih eksperata je da za prirodne i dugotrajne rezultate nije dovoljno samo popuniti nastale bore, već je neophodno nadoknaditi izgubljeni volumen u “kritičnim” regijama. Upravo zato lifting u 8 tačaka postiže izuzetne rezultate, jer ne samo da tretira posledicu, odnosno nastale bore, već deluje direktno i na razlog njihovog nastanka, a to je gubitak volumena u ključnim tačkama našeg lica. Više o liftingu hijaluronom pročitajte ovde

Your Content Goes Here

Određene vrste ožiljaka, pre svega ožiljci od akni koji imaju dovoljnu sirinu mogu se značajno ublažiti popunjavanjem hijaluronskim filerima. Fileri predstavljaju odličnu dopuni hemijskim pilinzima za ublažavanje ožiljaka od akni.

Za regiju vrata i dekoltea postoji poseban filer- Juvederm Volite. Tehnika aplikacije Juvederm Volite filera je drugačija u odnosu na druge filere. Volite hijaluron se aplikuje tehnikom mezoterapije u vidu malih kapi direktno u kože tretirane regije i dovodi do dugotrajne hidratacije, stimulacije sinteze kolagena, poboljšanja tonusa i kvaliteta kože.

Starenjem  dolazi do gubitka masnog tkiva što je praćeno pojačanom vidljivošću tetiva i vena. Nadoknada volumena hijaluronom rešava ovaj problem. Osim toga koža tretirana hijaluronom postaje znatno bolje hidrirana i mlađa.

Koja je razlika izmedju aplikacije hijalurona iglom i kanilom?

Aplikacijom hijaluronskih filera kanilom, smanjujemo povredu tkiva, budući da proceduru izvršimo kroz samo jedan ubod. Nakon aplikacije hijaluronskih filera kanilom verovatnoća nastanka modrica i otoka je minimalna, pa ne postoji period oporavka. Tehnika aplikacije hijalurona kanilom je za regije poput podočnjaka obavezna i samo na taj način izbegavamo neželjene efekte.

Po završetku tretmana hijaluronoskim filerima zahvaljujući tehnici kanile pacijenti se odmah vraćaju uobičajenim aktivnostima, bez modrica, otoka i oporavka.

Tehnika aplikacije filera kanilom predstavlja najsigurniji metod aplikacije hijalurona. Kanila sprečava nastanak intravaskularnih komplikacija, ne ostavlja modrice i komfornija je za pacijenta. Zato svetski eksperti preporučuju aplikaciju hijaluronskih filera kanilom.

Kako izgleda tretman hijaluronom?

Pre aplikacije hijaluronskih filera nanosi se lokalna anestezija u vidu kreme, a sama aplikacija hijalurona se vrši izuzetno tankim iglicama ili tupom kanilom kada se kroz samo jedan ubod izvrši cela procedura tako da je tretman praktično bezbolan. Po završenom tretmanu pacijent se vraća uobičajenim aktivnostima.

Prednost treba dati kvalitetnim hijaluronskim filera kao sto su Juvederm  fileri Vycross generacije (Voluma, Volift, Volbella, Volite) koje odlikuje maksimalna bezbednost, prirodan efekat i dugotrajnost.

Da li je tretman hijaluronskim filerima bezbedan?

Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja se nalazi u našoj koži, zbog čega je tretman hijaluronom izuzetno bezbedan, a alergijske reakcije su svedene na minimum. Međutim da bi tretman zaista bio bezbedan neophodno je koristiti registrovan i odobren hijaluronski filer. U situaciji kada na tržistu postoji mnogo hijaluronskih filera, od kojih je masa sumnjivog kvaliteta, lako može doći do neželjenih efekata. Uvek je najsigurnije koristite hijaluronske filere odobrene od strane Američke agencije za hranu i lekove (engl. Food and Drug Agency-FDA) koji su prošli strogu kontrolu i zadovoljili visoke standarde . Zato se u našim poliklinikama koriste Juvederm hijaluronski fileri koji predstavljaju zlatni standard u svetu. Pravilna tehnika aplikacije hijalurona i primena kvalitetnih Juvederm hijaluronskih filera cini tretman potpuno bezbednim.

Dugotrajnost efekta hijaluronskim filera predstavlja njihovu važnu karakteristiku. Najdugotrajniji efekat imaju Juvederm hijaluronski fileri.

Koliko traje efekat hijalurona i kada je neophodno ponoviti tretman hijaluronom?

Dugotrajnost hijaluronskih filera pre svega zavisi od kvaliteta hijalurona i regije. Hijaluron aplikovan u usne traje do godinu dana, posebno nakon ponovljene aplikacije, u nazolabijalnim borama i podočnjacima 12 do 15 meseci, a u jagodicama hijaluron (Juvederm Voluma) traje čak 2 godine, posle čega je preporučljivo ponoviti tretman. Čak i nakon nestanka filera, koža tretirana hijaluronom izgleda lepse i mlađe, jer je hijaluronska kiselina tokom vremena stimulisala obnavljanje kože, hidrirala je i dala elastičnost. Zato je hijaluronska kiselina broj jedan tretman u anti-age medicini.

Nakon procesa razgradnje hijaluronske kiseline tretman bi trebalo ponoviti. Ako se ipak odlučite da to ne uradite sam proces starenja nije ubrzan, već naprotiv, usporen je.

Koji su neželjeni efekti hijaluronskih filera?

Posle tretmana hijaluronom može se javiti blag otok koji traje do 24 časa. Kod nekih pacijenata se mogu javiti male modrice koje prolaze za nekoliko dana i mogu se potpuno prekriti korektorom, tako da ne remete socijalne aktivnosti pacijenata. Upotreba kanile je ove neželjene efekte svela na minimum i praktično odmah po završenoj proceduri aplikacije hijalurona možete se vratiti uobičajenim aktivnostima.

Da li ću nakon tretmana hijaluronom zadržati prirodan izgled?

Osnovni principi rada lekara u našoj ordinaciji je korišćenje najkvalitetnijih Juvederm hijaluronskih filera i insistiranje na prirodnom izgledu. Najbolje je da pacijent kada dolazi na konsultaciju ponese fotografiju koja je stara desetak godina i zajedno sa lekarom odabere način na koji će povratiti mladalački izgled. Primena Juvederm hijaluronskih filera omogućava potpuno stapanje sa kožom, bez rizika za nastanak grudvica. Nakon tretmana hijauronskim filerima izgledaćete prirodno, koža će biti podmlađena, hidrirana i jedra.

POPULARNI TRETMANI
Popusti ovoga meseca
Zakažite konsultacije

ZAPRATITE NAS

  RADNO VREME

Pon.-Sub. 9:00-21:00
Nedelja zatvoreno

  060/345-0304

  ADRESA

IMEDIC,Kneza Miloša 19, I sprat, Beograd