Najčešći vidovi hiperpigmentacija na licu i telu jesu fleke od akni, melazma i tzv. staračke fleke- solarni lentigo. Staračke fleke, odnosno fleke na licu, vratu, dekolteu i šakama starijih osoba, nastaju kao posledica produženog i često neumerenog, izlaganja sunčevom zračenju. Genetska sklonost, akne i bubuljice isto dovode do pojave različitih nepravilnost u vidu fleka na koži.

Zahvaljujući modernoj estetskoj medicini, njihovo uklanjanje je danas jednostavno i dostupno.

Na koji način možemo ukloniti fleke sa lica i tela?

Uklanjanje fleka

U zavisnosti od tipa fleka, primenjuje se više različitih tretmana, a najčešći su tretmani različitim vrstama hemijskih pilinga.

Ukoliko se radi o braonkasto-crvenkastim flekicama, nastalim kao posledica sveže izlečenih akni, tretman izbora predstavlja piruvični piling. Piruvična kiselina, pored manje ili veće eksfoliacije kože, koja zavisi od korišćenog procenta, deluje snažno antiinflamatorno. Na taj način, istovremeno tretira i braonkastu prebojenost i crvenilo. Takođe, piruvični piling predstavlja veliku pomoć u lečenju akni, jer povećava penetraciju preparata koje koristimo u lečenju akni, sprečava nastanak ožiljaka i skraćuje vreme potrebno za izlečenje akni.

Staračke fleke i melazma nastaju usled UV zračenja. Okidač za melazmu može biti i hormonski disbalans. Ovaj vid fleka izuzetno uspešno i u potpunosti možemo ukloniti TCA pilinzima. Uz pravilnu tehniku i adekvatnu jačinu trihlorsirćetne kiseline, ovim pilingom u potpunosti možemo ukloniti fleke,

Već nekoliko dana posle prvog tretmana, fleke su značajno smanjene i to više od 50%, a za potpuno uklanjanje su potrebna 2 ili 3 tretmana. Kada se radi o hiperpigmentacijama manjeg intenziteta, može biti dovoljan i samo jedan TCA piling.

TCA pilinzi se rade od početka oktobra do kraja marta zbog slabijeg UV zračenja kako bi se izbegla pojava hiperpigmentacija i fleka.

Da li su rezultati uklanjanja fleka trajni?

Kada se radi o flekama od akni, rezultati su trajni. Melazma i solarni lentigo nastaju kao posledica UV zračenja, te je nakon uklanjanja ovih pigmentacija neophodno koristiti adekvatan zaštitni faktor.

Kod melazme često propisujemo lokalne preparate sa ciljem normalizovanja stvaranja pigmenta i sprečavanja ponovnog nastanka melazme.

Koliko su efikasne kreme za uklanjanje fleka?

Danas dostupni lokalni preparati predstavljaju veliku pomoć u lečenje fleka, međutim potrebno je istaći da oni ne mogu ukloniti fleke, već samo dovesti do njihovog smanjenja. Posebna uloga ovih preparta je kod melazme, kada nakon uklanjanja fleka TCA pilingom, primena ovih preparata pomaže u sprečavanje ponovnog nastanka melazme.

Kako odabrati adekvatanu kremu za uklanjanje fleka?

Izbor kreme određujemo u zavisnosti od vrste fleka i i tretmana kojim uklanjamo fleke.

Postoji više efikasnih preparata, među kojima najčešće koristimo preparate na bazi retinola/tretinoina, azelaične kiseline, glikolne i kojične kiseline ili hidrohinona. Primena ovih preparata normalizuje stvaranje pigmenta i omogućava dugotrajne rezultate.