Šta su seboreične keratoze?

Seborične keratoze predstavljaju žućkasto branokaste, zaravnjene ili uzdignute promene. Često se nalaze u velikom broju na telu, mada se mogu javiti i na licu. Intenzivno izlaganje sunčevom zračenju pogoduje nastanku keratoza.

Branokaste keratoze mogu biti vrlo slične mladežu, pa pacijenti često misle da se radi o mladežima.

Iako seboroične keratoze vremenom rastu i mogu dostići velike dimenzije, radi se o benignim i potpuno bezopasnim promenama, koje se uklanjaju isključivo iz estetskih razloga.

Pre uklanjanja seboroičnih keratoza neophodan je dermoskopski pregled, i ako se utvrdi da se zaista radi o seboroičnim keratozama, metoda izbora za njihovo uklanjanje su radiotalasi.

Radiotalasima se keratoze poptuno uklanjaju, bezbolno i bez krvi, tako da se pacijenti odmah po uklanjanju keratoza mogu vratiti uobičajenim socijalnim aktivnostima. Glavna prednost radiotalasa u odnosu na druge metode poput lasera, jeste sto ukoliko se ustanovi da je promena sumnjiva (npr. tokom intervencije se vidi da se u osnovi keratoze nalazi pigmentni mladež), ona se može poslati na patohsitološku analizu. Za potpunu epitelizaciju je potrebno 7-10 dana, a nakon uklanjanja keratoza radiotalasima ne ostaju ožiljci.

  POPULARNI TRETMANI

  RADNO VREME

Ponedeljak-Subota09:00-21:00
Nedeljazatvoreno

  060/345-0304

  ADRESA

   IMEDIC, Kneza Miloša 19, I sprat, Beograd