Strije su bez sumnje veliki estetski problem, a što duže čekamo, sve ih je teže izlečiti. Ipak, postoje veoma efikasne metode za njihovo trajno eliminisanje. Lasersko uklanjanje strija, karboksiterapija, dermapen, hemijski piling, neke su od opcija.
Strije su uporne, a kada se jednom pojave na koži, zaista ih je teško ukloniti. Crvenkaste, ljubičaste ili bele, mogu se pojaviti gotovo na svakom delu tela, podjednako kod žena i muškaraca. Da, to su strije. Definitivno jedan od najvećih neprijatelja lepe, zdrave i negovane kože. Ukoliko su svi vaši pokušaji da ih eliminišete do sada bili bezuspešni, ne očajavajte. U našoj ordinaciji rešavamo problem strija sa velikim uspehom. Otkrićemo vam na koje načine.

Šta su strije?

Strije bi se najjednostavnije mogle definisati kao trajni ožiljci koji nastaju usled naglog rastezanja kože i njene smanjene elastičnosti.

 • Najčešće se pojavljuju upravo na onim delovima kože koja je najviše sklona ratezanju: na stomaku, butinama, zadnjici, bokovima, grudima. Međutim, mogu se javiti i na drugim delovima tela: na rukama, najčešće na nadlakticama, na nogama, leđima. Strije su, uz celulit, svakako jedan od najvećih estetskih problema na koži;
 • Strije su atrofični ožiljci na koži i izgledaju poput linija koje se neravnomerno protežu. Mogu biti duže ili kraće, tanje ili deblje, crvene, bele ili ljubičaste. Atrofični ožiljci mogu nastati kao posledica akni ili strija i za njih je karakteristično da se javljaju ispod nivoa okolne kože. Dakle, izgledaju kao brazde ili pruge na koži;
 • Važno nam je da naglasimo da strije ni na koji način ne mogu ugroziti zdravlje osobe koja ih ima. Ove promene na koži nisu u vezi sa padom imuniteta, niti sa drugim zdravstvenim stanjima. Ipak, sasvim je dovoljno to što izgledaju neprivlačno i većina osoba koja ih ima, priželjkuje da ih se nekako reši. Činjenica je da strije mogu veoma narušiti samopouzdanje, posebno kada dođe leto i vreme za plažu i bazen.
Prp tretman kose

Kako nastaju strije?

Strije nastaju u središnjem delu kože, takozvanom dermisu. Ovaj sloj ima funkciju da pomaže koži da zadrži svoj oblik i elastičnost. Međutim, kada dođe do istezanja dermisa, dolazi do pucanja elastičnih vlakana u središnjem delu kože. To uzrokuje trajna ošetećenja na površini kože.
Javljaju se strije, a ovi, kao i ostale vrste ožiljaka ne sadrže elastin. Delovi kože na kojima postoje ožiljci zato nemaju više funkciju da se regenerišu samostalno. Zato, kada se jednom pojave, strije će tu ostati zauvek. Naravno, ako nešto ne preduzmemo da ih uklonimo.

Kako izgledaju strije? Vrste strija?

Verujemo da nam je svima poznato kako se strije manifestuju. To su brazde, linije na koži, različite dubine i širine, različite dužine i boje. Njihov izgled i boja variraju u zavisnosti od toga da li su sveže ili su već duže vreme prisutne na koži.

 • Crvene, rozikaste do ljubičaste strije su one koje se tek pojavljuju. Usled pucanja, zatezanja kože i njenog oštećenja, nuspojave mogu biti i izražen osećaj svraba ili peckanja;
 • Bele strije su one koje su zrele, postepeno se izravnavaju sa površinom kože. Na kraju, ove promene su nekoliko nijansi svetlije od prirodne boje kože. Zbog toga su veoma vidljive i lako ih je primetiti.

Zbog čega nastaju strije?

Rizik od nastanaka i razvoja strija umnogome zavisi od kvaliteta i tipa kože, genetike, životnih navika, ishrane. Nagle oscilacije u kilaži, gojenje, ali i mršavljanje, kao i uticaj određnih hormona, najčešče dovide do ovih promena na telu. Iako češće pogađaju žene, strije su učestala pojava i kod muškaraca, posebno kod osoba koje su sklone gojenju. Najčešći uzroci razvoja strija mogu biti:

 • Naglo gojenje i mršavljenje, velike oscilacije u težini, dovešće do rastezanja kože i pucanja elastičnih vlakana. To će za posledicu imati nastanak strija;
 • Pubertet je period kada nastupaju prve velike hormonske promene u životu, a tada se mogu javiti i prve strije. Usled naglog rasta i uticaja hormona, oko 40 do 50% dečaka i oko 70% devojčica dobija strije tokom puberteta;
 • Trudnoća je period koji je prepun izazova za svaku ženu. Jedna od nuspojava koja je simptomatična za drugo stanje svakako su i strije. Čak 70 do 90 odsto trudnica suočava se sa pojavom strija (striae gravidarum), najčešće krajem drugog trimestra kada koža počinje naglo da se širi. Najčešće se javljaju na onim delovima tela gde se gomila veća količina masnog tkiva, u predelu stomaka, butina, bedara, zadnjice, grudi. Kod nekih žena mogu biti zahvaćene veće površine kože, dok se kod drugih trudnica javljaju samo na pojedinim delovima tela;
 • Određena zdravstvena i patološka stanja koja dovode do gubitka elastina i kolagena u koži, takođe mogu imati uticaj na razvoj strija. Jedno od takvih stanja je Kušingov sindrom koji uzrokuje povećavanje nivoa glukokortikoida. Naime, ova vrsta hormona može blokirati sintezu kolagena u fibroblastima i dovesti do epidermalnih oštećenja;
 • Pojačana upotreba kortikosterioda, među kojima je i pomenuti glukokortikoid, povećava rizik od pojave strija. Kortikosteroidi smanjuju koncentraciju kolagena, koji je među najzaslužnijima za elastičnost i gipkost kože;
 • Bavljenje bodibildingom može takođe biti jedan od uzroka strija. Najčešće su u ovom sportu mušarci kod kojih dolazi do naglog povećanja mišićne mase. Kada mišić prevaziđe mogućnost kože da se rasteže, dolazi po pojave strija. U ovom slučaju, najčešće se pojavljuju na grudima, ramenima, rukama, leđima.

Da li kreme i preparati mogu ukloniti strije?

Svi oni koji imaju strije, verovatno su do sada pokušali da ih uklone ili makar ublaže različitim kremama, preparatima, melemima. Ipak, ovakve metode teško daju rezultate. Zbog čega? Kao što smo objasnili, strije su ožiljci na koži koji nastaju usled njenog rastezanja. Dolazi do pucanja elastičnih vlakana, a mesta na koži na kojima se strije pojave više nemaju elastin i dolazi do promena u strukturi kolagena. Nažalost, kada se to desi, strije trajno ostaju na koži.
Zbog toga je potrebno primeniti tretmane koji će delovati i ispod površine kože i vratiti joj njenu provobitnu strukuru. Kreme i preparati koji se nanose na površinu kože možda mogu delovati donekle i ublažiti sveže, mlade strije. One koje su tu već godinama i koje su postale sastavni deo naše kože, potrebno je tretirati efikasnim metodama koje će zaista dati rezultate.

Savremena estetska medicina nudi različita rešenja za trajno i konačno eliminisanje strija. Postoji nekoliko metoda koje su veoma delotvorne u njihovom uklanjanju!

Lasersko uklanjanje strija CO2 laserom

Jedna od trenutno najefikasnijih metoda kojima možemo eliminisati i ublažiti strije jeste pomoću lasera najnovije generacije Candela CO2RE. Laserskim tretiranjem strija, kao i ostalih vrsta ožiljaka, postižemo najbolje, dugoročne rezultate.

 • CandelaCO2 je frakcioni laser, namenjen uklanjanju strija, ali i akni, bora, hiperpigmentacija. Predstavlja zlatni standard na ovom polju, jer se radu o prvom, potpuno integrisanom laseru koji daje brže rezultate, uz kraći period oporavka.
 • Laser deluje tako što zagreva dublje slojeve kože, uništava oštećeno tkivo i podstiče rast novog, zdravog tkiva. Stimuliše se proizvodnja kolagena i elastina, smanjuje se dubina strija i one postaju manje vidljive. Kože je glatka, zategnuta, boljeg kvaliteta.

Zbog čega je upravo CandelaCO2 najbolje rešenje za uklanjanje strija?

 • Reč je o medicinskom frakcionisanom laseru koji nam omogućava da veoma precizno i efikasno tretiramo površinski, srednji i duboki nivo kože. Pri tome, okolno, zdravo tkivo ostaje netaknuto;
 • Ovaj laser funkcioniše tako što se najpre izvodi takozvani ablativni tretman. To znači da prvo uklanja tanki, gornji sloj oštećene kože, oslobađajući zdravu, svežu kožu. Zatim, frakcioni laser stvara mikro kanale u dubljim slojevima kože i zagrevanjem tkiva stimuliše proizvodnju kolagena, elastina i novih ćelija kože;
 • Candela CO2RE laser prodire do željene dubine oštećenog derma i deluje ciljano isključivo na oštećenu kožu. Zdravo tkivo ostaje netaknuto i to omogućava brže zarastanje kože, kao i brži oporavak;
 • Ovaj laser je poseban po tome što emituje zračenje dužine od 10.600nm. Svaki pojedinačni puls lasera omogućava isparavanje mikrosopskih delova kože u njenim srednjim slojevima. Ta mikro oštećenja pospešuju sintezu kolagena i njegovo remodeliranje.

Najvažnije od svega, tretman Candela CO2RE laserom je nežan prema koži, bezbedan i komforan za pacijenta. Tokom tretmana možete osetiti blago peckanje, ali nanošenjem anestetika pre procedure učinićemo da tretman bude maksimalno komforan i bezbolan. Moguće nuspojave su crvenilo, svrab, blago oticanje tokom narednih nekoliko dana. Ljuštenje kože može trajati od 7 do 10 dana, što je prirodni proces pilinga.
Naša preporuka je da strije tretirate čim se pojave, jer će tada njihovo lečenje ići mnogo brže i lakše. Upravo zbog toga, najbolji efekti postižu se prilikom lečenja crvenih, mladih strija. Tada učinkovitost lasera može biti i do 90%. Prilikom tretiranja zrelih, belih strija, one mogu biti ublažene do oko 70%.
Najčešće je potrebno uraditi jedan do tri tretmana, zavisno od tipa strija, njihove debljine, dubine u koži. Razmak između tretmana je najmanje 2 meseca.

strije

Karboksiterapija za uklanjanje strija

Ovaj tretman podrazumeva ubrizgavanje medicinskog ugljen dioksida u svaku liniju strija, kako bi se izazvalo obnavljanje oštećenog tkiva. Medicinski ugljen dioksid stimuliše proizvodnju kolagena i elastina, pa se tako obnavljaju iskidana elastična vlakna. Stvaraju se novi krvni sudovi i obnavlja se tkivo. Potrebno je uraditi nekoliko tretmana, a najbolje efekte karboksiterapija daje kod mladih strija.

Dermapen tretman za strije

Dermapen je tretman koji koži vraća svežinu i blistavost, a ovom metodom mogu se efikasno tretirati i strije, druge vrste ožiljaka, uklanja bore, podmlađuje i regeneriše kožu. Reč je o posebnom uređaju u obliku olovke na čijem vrhu se nalazi nastavak sa mnoštvom veoma tankih iglica. Tokom dermapen tretmana nastaju mikropovrede tkiva koje nisu vidljive golim golim okom. Na ovaj način se podstiče razvoj novih kapilara, poboljšava se prokrvljenost i dotok kiseonika, ubrzava se obnavljanje tkiva, a otpuštaju se citokini i faktori rasta. Najčešće je potrebno uraditi tri do šest tretmana, u zavisnosti od tipa i starosti strija.

Hemijski pilinzi za strije

Za uklanjanje strija primenjuju se najčešće srednje duboki hemijski pilinzi koji su namenjeni rešavanju izraženih problema na koži, kao što su strije, akne, fotooštećenja. Rastvori kiselina prodiru u srednje slojeve kože, čime se povećava njena elastičnost i podstiče samoobnavljanje. Oporavak podrazumeva ljuštenje i crvenilo kože koje traje do 10 dana, a rezultat je izuzetno podmlađena i obnovljena koža.
Jedan od najefektnijih hemijskih pilinga za ublažavanje strija jeste TCA piling koji se izvodi trihlorsirćetnom kiselinom. Za optimalne rezultate, najčešće je potrebno uraditi seriju od 3 ili 4 TCA pilinga, sa razmakom od mesec dana.
Sve o efektima i tretmanu pilinzima možete pročitati na stranici Hemijski piling.

Možemo li sprečiti nastanak strija?

Jasno nam je da je preventiva najbolji lek. Međutim, nastanak strija je, na žalost, veoma teško sprečiti. Ukoliko imamo genetske predispozicije za njihov razvoj, prolazimo kroz oscilacije u kilaži ili hormonske promene, moguće je da će to za psoledicu imati i strije na našoj koži.
Ipak, uvek postoji ono što možemo da uradimo kako bismo bili korak ispred i eventualno predupredili da se strije pojave.

 • Trudimo se da koža uvek bude dovoljno hidrirana, a to ćemo postići uošenjem dovoljno vode i korišćenjem preparata za dubinsku hidrataciju kože. Hidrirana kože je elastičnija, gipkija, pa neće tako lako pucati;
 • Kako su trudnice posebno sklone pojavi strija, važno je da vode računa o nezi kože. Sve problematične regije na telu treba svakodnveno mazati hranljivim kremama koje sadrže vitamine A i E ili prirodnim uljima kao što su kokosovo ili maslinovo;
 • Hrana bogata vitaminima E, C i cinkom doprineće tome da koža bude gipkija, lepša i manje podložna oštećenjima;
 • Treba izbegavati previše slanu, začinjenu hranu, slatkiše, slatke sokove;
 • Primena pilinga jednom u dve nedelje pospešiće cirkulaciju kože, ona će biti mekša i nežnija.
strije

Strije- cena tretmana, dodatna pitanja?

Detaljnije o cenama PRP tretmana za kosu proverite OVDE.
Ukoliko imate dodatnih pitanja i nedoumica vezanih za uklanjanje strija ili želite da zakažete svoj tretman slobodno nas pozovite na 060/345-0304 ili nam pišite na estetikabgd@gmail.com, naše stručno osoblje ima odgovore na sva vaša pitanja. Čekamo vas!

Tretmani tela

PRP tretman kose

PRP TERAPIJA KOSE

Regenerativna medicinska metoda koja spečava opadanje kose kod određenih tipova alopecija, stimuliše rast nove kose, utiče na stvaranje jače i deblje dlake. Posebno se preporučuje nakon procedure presađivanja kose.

mezoterapija kose

mezoterapija kose

Mezoterapija kose efikasno sprečava opadanje kose i njeno proređivanje, pomaže jačanju vlasi i rastu nove, jače i zdravije kose. Brzo i bezbolno, ova savremena procedura garantuje bezbedan i siguran put do lepše i kvalitetnije kose!

podmlađivanje šaka procedure

PODMLAĐIVANJE ŠAKA

Vraćanje volumena, svežine i elastičnosti i uklanjanje staračkih fleka tretmanima hijaluronskom kiselinom, kolagen stimulatorom i hemijskim pilinzima.

Podmlađivanje vrata procedure

PODMLAĐIVANJE VRATA

Uklanjanje bora, lifting efekat, podmlađivanje kože vrata nehirurškim procedurama- hijaluronom, botoksom, co2 laserom, kolagen stimulatorima i hemijskim pilinzima.

tretmani laserska epilacija

LASERSKA EPILACIJA

Trajno uklanjanje dlaka medicinskim laserima- Alma Soprano Titanium i Lumenis Lightsheer Desire.

tretmani laserska epilacija

ALMA SOPRANO TITANIUM-LASERSKA EPILACIJA

Najbrži laser za trajno uklanjanje dlačica na tržištu. Za sve tipove kože, epilacija tokom cele godine.

procedure pojacano znojenje hiperhidroza

LEČENJE HIPERHIDROZE

Smanjenje prekomernog znojenja pazuha, šaka, stopala i drugih regija tela botoksom i do 80%.