Najbolji način da procenite godine neke osobe jeste da pogledate šake. Podmlađivanje šaka je dugo predstavljalo izazov. Tamne mrlje na šakama, gubitak volumena koji dovodi do pojačane vidljivosti vena i tetiva, može dovesti do doga da šake izgledaju značajno starije. Moderna estetska medicina uspešno rešava ove problem.

Šake su tokom cele godine izložene dejstvu UV zračenja, zbog čega kao posledica često nastaju hiperpigmentacije na rukama, poznatije kao staračke fleke.
Tretman uklanjanja fleka na šakama je vrlo jednostavan, a metodu izbora predstavlja hemijski piling. Već posle prvog tretmana manje fleke su potpuno uklonjene, a veće vidno smanjene. Za potpuno uklanjanje fleka potrebno je 1-3 tretmana. Važno je napomenuti da se uklanjanje fleka sa šaka ne radi leti. Hemijski pilinzi ne samo da uklanjaju fleke već značajno utiču na kvalitet kože, popravljaju teksturu i stimulišu sintezu kolagena.

Gubitak volumena, odnosno masnog tkiva šaka, dovodi do pojačane vidljivosti vena i tetiva, a šaka u celini deluje ostarelo. Ovaj problem se rešava u samo jednom tretmanu primenom hijaluronskih filera ili kolagen stimulatora –Radiesse, a efekti ovog tretmana mogu trajati i do 4 godine.

Važna je i pravilna nega šaka. U zimskom periodu su preporučljive kreme sa retinolom koje regenerišu kožu. Savetuje se koršćenje hidrantnih krema više puta u toku dana, a posebno su pogodne kreme sa ureom. Takođe, tokom cele godine, a posebno leti, potrebno je nanositi kreme sa zaštitnim faktorom na šake, time ćemo sprečiti nastanak fleka i usporiti propadanje šaka, a samim tim očuvati mladalački izgled značajno duže.