HIPERHIDROZA. Pojačano znojenje se bezbedno, efikasno i brzo u našoj ordinaciji rešava Botoks terapijom. Kako vam botoks može pomoći u borvi protiv prekomernog znojenja saznajte u tekstu koji sledi.

Znojenje je sastavni deo normalnog rada organizma i našeg života, pa kao takvo ne privlači pažnju, ne ometa nas u svakodnevnim aktivnostima i gotovo ga ne primećujemo kao pojavu. Ono predstavlja jedan od glavnih način regulisanja telesne temperature. Bezbrižno biramo omiljeni miris dezodoransa i antiperspiranta koji nanosimo nakon tuširanja i do sledećeg tuša ili kupke ne razmišljamo o tome. Ali, postoje oni koji neprestano razmišljaju o znojenju, jer prekomerno znojenje, mokri krugovi na odeći u predelu pazuha, izbegavanje rukovanja zbog vlažnih dlanova i konstantni neprijatni mirisi utiču značajno na samopuzdanje, psihičko stanje i socijalizaciju.

Analizom ovog problema lekari su došli do zaključka da oko 3% svetskog stanovništva ima problem prekomernog znojenja. Lekari u našoj ordinaciji uspešno smanjuju ovaj procenat tretmanima koji menjanju kvalitet života naših pacijenata.

Ukoliko ste probali sve preporučene načine ishrane, različita sredstva za higijenu, dezodoranse i antiperspirante, a vlažni krugovi na odeći još uvek ostavljaju trag bez obzira na godišnje doba, vreme je da efektnim tretmanom rešite ovaj problem u svega nekoliko minuta.

Pred vama su SVI odgovori na pitanja o prekomernom znojenju koji detaljno objašnjavju ovo stanje i daju rešenja koje odmah pokazuju rezultate. Vreme je da ne izgledate kao da ste satima stajali na uzavrelom suncu na tropskim plažama, niti kao da ste tek istrčali maraton ili izašli iz teretane, a zapravo mirno sedite na kauču ili kafiću i čitate ovaj tekst, složićete se?


pojačano znojenje hiperhidroza pazuha

Šta je hiperhidroza – pojačano znojenje?

Prekomerno znojenje ima svoj stručni naziv – hiperhidroza. Drugim rečima, znojenje u normalnim uslovima nastaje fizičkom aktivnošću, faktorima spoljne sredine ili pod uticajem emocija, dok kod prekomernog znojenja pojačan rad znojnih žlezda dešava se nezavisno od ovih faktora. Hiperhidroza podrazumeva znojenje u većoj meri od potrebne za regulisanje telesne temperature.

Važno je da napomenemo da postoje dve vrste hiperhidorze:

 • Primarna – koja nije rezultat drugih oboljenja, već sama po sebi
 • Sekundarna – kada se javlja kao posledica oboljenja kao što su infekcije, sistemske bolesti ili maligne bolesti

Primarna hiperhidroza može biti generalizovana, kada se radi o povećanom znojenju celog tela ili češće lokalizovana i to prekomerno znojenje pazuha (aksilarna hiperhidroza), pojacano znojenje dlanova ili pojačano znojenju stopala.

Da li ste znali?
Hiperhidroza može biti genetski nasleđena, odnoso ukoliko je ima jedan od roditelja 25% su šanse da će se pojaviti tokom života kod deteta.

Hiperhidroza- koji su simptomi ?

Ukoliko se pitate da li imate hiperhidozu, prekomerno znojenje, ovo su stavke po kojima ćete prepoznati odgovor:

 • Često i primetno znojenje koje probija preko odeće gde se pojavljuju vlažne fleke
 • Pojačano znojenje stopala
 • Prekomerno znojenje ispod pazuha
 • Prekomerno znojenje dlanova sa kapljicama znoja i vlažnim osećajem dlanova
 • Ukoliko znoj kaplje sa lica
 • Antiperspiranti vas ne štite od znojenja
 • U odnosu na druge ljude primećujete da se više znojite
 • Drugi članovi porodice takođe imaju problem prekomernog znojenja

Ukoliko se prepoznajete u bar dve od ovih navedenih stavki- u pitanju je hiperhidroza, ali ne brinite efikasno rešenje postoji!

Kako efikasno sprečiti pojačano znojenje?

pojačano znojenje hiperhidroza

Za razliku od drugih stanja, u slučaju prekomernog znojenja nije potrebno sprovoditi posebne testove, jer je stanje očigledno kako samom pacijentu, tako i lekaru.
Važno je najpre zakazati konsultaciju gde će lekar specijalista tokom pregleda jasno postaviti pitanja kao što su: da li se javljaju fleke od znoja na odeći i kada mirujete, odnosno kada se ne bavite se fizičkom aktivnošću i kada niste bili izloženi visokim temperaturama ili tokom posebno stresnih i emotivnih situacijama.
Preporuka lekara jeste da se dodatnim analazima utvrdi da li postoji uzrok drugih bolesti zbog kojih može doći do preteranog znojenja, kako se sprovela adekvatna terapija.
Zavisno od vašeg stanja lekar će vam preporučiti jednu od sledećih terapija kojima se reguliše pojačano znojenje:

 • Snažni antiperspiranti
 • Lekovi koji deluju na smanjenje rada znojnih žlezda
 • Tretman botoksom protiv prekomernog znojenja
 • Iako se najređe preporučuje postoji i operativno, hirurško rešavanje hiperhidroze

Lek za prekomerno i pojačano znojenje?

Kao najefikasniji metod koji se kako u teoriji tako i u praksi pokazao kao jedan od najuspešnijih jeste tretman botoksom protiv prekomernog znojenja. Ovim tretmanom se za nekoliko minuta rešava problem koji je naše pacijente mučio godina.

Kako botoks deluje na pojačano i prekomerno znojenja pazuha, šaka i stopala?

Ubrizgavanjem botoksa na preciznim mestima blokiraju se nervi koji aktiviraju znojne železde i na taj način se sprečava prekomerno znojenje.

Pojačano znojenje- kako izgleda tretman botoksom ?

Tretman botoksom protiv hiperhidroze počinje pregledom lekara koji tačno određuje količinu botoksa koji će se implementirati, kao i tačno lociranje mesta uboda. Na kožu se nanosi lokalni anestetik u vidu kreme kako tretman ne bi bio bolan, a zatim se mikroiglicama botoks unosi ispod površine kože.

Sam tretman traje svega nekoliko minuta. Ono što je najbolje, ne zahteva period oporavka.

Koliko tretmana botoksa je potrebno za uspešno lečenje hiperhidroze?

Najbolja stvar jeste što su efekti vidljivi nakon samo jednog tretmana, pa je jedan tretman botoksom sasvim dovoljan.

Efekti lečenja hiperhidroze botoksom traju oko šest meseci, pa se preporučuju dva tretmana godišnje kako bi rezultat bio konstantan.

Kakvi su efekti botoksa protiv znojenja?

 • Rad znojnih žlezda je regulisan
 • Prekomerno znojenje i vlažne fleke na odeći više nisu problem
 • Vraćeno je samopuzdanje kod pacijenata
 • Poboljšan je kvalitet života

Koliko traje efekat botoksa kada je u pitanju regija pazuha?

Efekat sprečevanja prekomenog znojenja botoksom traje oko 6 meseci, pa je preporuka ponoviti tretman u tom periodu. Dva puta godišnje je preporuka lekara radi potpune regulacije hiperhidroze, mada moramo da napomenemo da određeni pacijenti rade tretman botoksom jednom godišnje. Obično pred leto kada je najveća pojava prekomernog znojenja.

Da li je isti efekat botoksa na prekomerno znojenje dlanova, stopala i pazuha?

 

Rezultati tretmana botoksom kod pojačanog i prekomernog znojenja dlanova i tabana su nešto skromniji u odnosu na botoks pazuha. Kod pojačanog znojenja šaka i stopala postižemo redukciju znojenja za oko 70%.

Neželjeni efekti botoksa protiv hiperhidroze i da li je tretman bezbedan?

Botoks predstavlja potpuno bezbedan i siguran tretman protiv pojačanog znojenja. Neželjene reakcije su vrlo retke i mogu se javiti u vidu prolazne iritacije preosetljive kože i male modrice u regiji uboda koja nestaje nakon par dana.

Dezodoransi nakon tretmana protiv hiperhidroze?

Važan savet lekara nakon tretmana botoksom protiv hiperhidroze koga se morate pridržavati jeste da tokom 24 sata ne koristite dezodoranse, antiperpirante i druga sredstva protiv znojenja. Nakon isteka 24 sata, odaberite dezodarans koji god želite, a koji možete koristiti kao da nikada niste imali problem prekomernog znojenja.

Kakva su iskustva nakon tretmana botoksom protiv hiperhidroze?

Iako smo se potrudili da Vam damo sve odgovore na temu prekomernog znojenja i objasnili kako tretman botoksom efikasno može rešiti ovaj problem, iskustva naših pacijenata uvek su najglasnija i čine da jednako budemo zadovoljni kao oni. Igor je sa nama putem poruke podelio svoje utiske:

– Dragi doktore, iako me je suproga naterala da dođem kod vas prosto ne mogu da se zahvalim dovoljno ni vama, ni njoj! Konačno mogu da nosim plavu ili belu košulju na posao, a ne samo crnu kao do sada, sa još jednom košuljom u rezervi. Čak više ne razmišljam da li ću da skinem sako kao sav normalan svet jer mi je neprijatno zbog morkrih krugova na košulji. Veliko vam hvala! Prosto ne znam kako ovo ranije nisam uradio! Beskrajno vam hvala na svemu!

Ana je radila tretman botoksom protiv hiperhidroze pre 10 dana i upravo nam šalje:

– Samo da vam javim da iako sam znala kakav će rezultat biti, svakodnevno se iznenađujem, stalno provereavam da li još uvek imam vlažne fleke na odeći, a nema ničega ;) Konačno mirišem na parfem i dezodorans gde god prođem!

botoks protiv hiperhidroze-cene i dodatna piranja?

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili bilo kakvu nedoumicu vezanu za tretman botoksom protiv hiperhidroze pozovite nas na 060/345-0304, pišite nam ili jednostavno zakažite konsultaciju sa lekarom specijalistom. Stojimo vam na raspolaganju i s nestrpljenjem želimo da vidimo kako uživate u rezultatima tretmana koji rešava dugogodišnji neprijatan problem pojačanog znojenja koji više nije na vašoj dnevnoj misaonoj listi!

Cenu botoks tretmana protiv hiperhidroze možete pogledati klikom na LINK.


O tretmanu: