Pregled mladeža, dermatoskopija ili dermoskopija je neinvazivna dijagnostička metoda posmatranja površine kože, svih mladeža i drugih postojećih pigmentacija. Lekar specijalista dermatologije obavlja pregled posebnom mikroskopskom metodom, pomoću instrumenta koji se naziva dermoskop.

Dermoskopija, dermatoskopija ili melanomoskopija su različiti stručni izrazi koji znače isto- pregled mladeža kod dermatologa. Bilo da se radi o redovnom godišnjem pregledu, došlo do povrede mladeža ili njegove promene, dermoskopija će otkloniti sve sumnje.

Šta podrazumeva pregled mladeža?

Dermoskop uvećava površinu kože nekoliko desetina puta, uz upotrebu polarizovanog ili nepolarizovanog svetla. To omogućava posmatarnje i procenjivanje svih promena na površini kože, ali i u dubljim slojevima gornjeg dermisa. Na taj način uočavaju se i beleže sve promene, kao i kada je određenu promenu na koži potrebno ukloniti.
Dermoskopija je od velike pomoći u otkrivanju nevidljivih promena mladeža koje se odvijaju dublje u koži i na taj način se može utvrditi da li je određeni mladež rizičan. Isto tako, ovaj pregled je veoma važan u ranoj dijagnostici melanoma.
Kao dijagnostička procedura u dermatologiji, pregled mladeža datira još iz daleke 1664. godine kada se beleže počeci mikroskopskih pregleda kože. Mnogo kasnije, nemački dermatolog Johan Safier uvodi svetlosni snop u posmatranje promena na koži, dok je dermatolog Goldman uveo termin dermatoskopija. Nakon 2001. godine i Prvog svetskog kongersa dermatoskopije, zvaničan stručan termin za pregled mladeža je dermoskopija.

pregled mladeža dermoskopija

Kako razlikovati mladeže?

Mladeži, ili stručno rečeno nevusi,  predstavljaju dobroćudne izrasline na koži i mogu se pojaviti na bilo kom delu tela.

 • Mogu biti urođeni ili stečeni tokom života, usled različitih uticaja;
 • Bezopasni mladeži su sastavljeni od melanina, to su ćelije tamnog pigmenta koje koži daju tamnu boju. Sa druge strane, ćelije melanoma, tumora kože, imaju promenjen DNK i razmnožavaju se neprirodno u svakom delu kože, pa tako i na bezopasnim mladežima;
 • Pod uticajem melanocitno stimulišućeg hormona, MSN, kao i pod uticajem estrogena i progeseterona, kod žena se tokom trudnoće mogu promeniti postojeći mladeži i javiti se mnogobrojni novi mladeži;
 • Boja mladeža varira od ružičaste do svetlo i tamno braon;
 • Mogu biti u ravni sa kožom, pločasti ili izdignuti, na peteljci, hrapavi, glatki, meki ili tvrdi;
 • Prečnik im je najčešće od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara;
 • Nakon tridesete godine prosečno na telu imamo od 10 do 40 mladeža. Posle pedesete godine života novi mladeži se retko javljaju.

Bezopasni mladeži

Većina mladeža na telu je upravo takva, bezopasna. Kako oni izgledaju? Ovo je ono što možemo uočiti golim okom:

 • Simetričnost mladeža- bezopasni mladeži najčešće su pravilnog oblika, ovalni, okrugli ili duguljasti;
 • Boja bezopasnih mladeža je svetlosmeđa do tamnosmeđe;
 • Ivice su ravne i uredne;
 • Prečnik mladeža nije veći od 6mm, mada, veličina mladeža najčešće nije razlog za brigu.
 • Ipak, ukoliko postoje neke od sledećih promena, mladež se može svrtati u rizične. Tada je važno da se obratite dermatologu.

Rizični mladeži

Iako su mladeži najčešće dobroćudne izrasline na koži, u određenim slučajevima može doći do rizičnih promena koje nisu vidljive golim okom. U određenom broju slučajeva, takvi mladeži mogu sadržati i kancerogene ćelije. Kada primetite neku od sledećih promena, to je alarm za konsultaciju sa lekarom.

 • Mladež je čudnog, nepravilnog oblika, ivice su izreckane ili nejednake boje;
 • Osim promene oblika, važno je da obratite pažnju i na boju mladeža. Ukoliko vam se učini da su odjednom promenili boju, veoma su tamni ili skoro crni, obratite se dermatologu;
 • Mladež više nije u ravni sa kožom, već ste primetili da se izdiže iznad kože;
 • Svako vlaženje, krvarenje, upala ili druga vidljiva promena, zahtevaju posetu dermatologu;
 • Ukoliko je prečnik veći od 6mm, uz vidljive druge promene.
 • Na žalost, iz godine u godinu povećava se broj slučajeva karcinoma kože, toliko da ih je više nego svih drugih karcinoma zajedno.

Melanom je jedan od najređih, ali i najagresivnijih tumora kože i najčešći je kod osoba uzrasta od 25 do 29 godina. U većini slučajeva melanom nastaje iz mladeža i atipičnih mladeža, ređe direktno iz kože. Najčešće, ovakve mutacije ćelija izazvane su štetnim UV zračenjem, a rizik je veći ukoliko je osoba ranije imala opekotine od sunčanja.
Atipični mladeži mogu veoma da liče na melanom. Karakteriše ih asimetričnost, promene pigmentacije, crna ili siva boja. U takvom slučajevima radi se biopsija kako bi se isključila mogućnost pojave melanoma.
Ukoliko ste tokom prethodnog perioda primetili bilo koju od navedenih promena na postojećim mladežima, posetite dermatologa. On će pomoću pregleda ustanoviti da li je reč o takozvanim atipičnim, displastičnim mladežima.

pregled mladeža dermoskopija

Zašto je pregled mladeža toliko važan?

Želimo da napomenemo da je veoma važno da godišnji pregled mladeža bude vaša redovna navika. Baš kao i redovan stomatološki pregled ili godišnji pregled kod ginekologa, tako bi i ova vrsta pregleda trebala svima da nam bude prioritet i nešto što ne preskačemo i ne odlažemo.
Podrazumeva se, svaka čudna ili neobična promena u boji ili obliku mladeža, pojavljivanje velikog broja novih, krvarenje ili povreda mladeža, zahtevaju odlazak kod specijaliste dermatologije.

Pregled mladeža savetuje se svima jednom godišnje, a osobama koje imaju povećan rizik i češće, po savetu dermatologa.

Sve prednosti dermoskopije

Osim što je brza i jednostavna, dermoskopija dermatologu pomaže na sledeće načine:

 • Omogućava brže i lakše praćenje pigmentnih promena na koži;
 • Pomaže da se lakše utvrdi tip promene na koži, razlikovanje pigmetnnih promena od melanoma, kao i kada je određenu promenu potrebno ukloniti. Recimo, pre upotrebe dermoskopa, svaka promena na koži pod sumnjom na rak, podrazumevala je hiruršku intervenciju uz histopatološku analizu. Sada je broj takvih intervencija značajno smanjen;
 • Dermoskopija je od velike pomoći kada treba razlikovati melanocitne od nemelanocitnih ćelija, što igra ključnu ulogu u ranoj dijagnostici melanoma. Ovaj tumor kože može nastati upravo promenom u mladežu, a melanom je izlečiv ukoliko se otkrije i leči u ranoj fazi;
 • Dermoskopija pomaže razlikovanje različitih tumora na koži, kao i brže i lakše postavljanje dijagnoze;
 • Omogućava praćenje i analizu svih sumnjivih mladeža, njihovu promenu tokom vremena i eventualno uklanjanje mladeža, ukoliko je to potrebno;
 • Redovna dermoskopija posebno je važna za osobe koje imaju povećan rizik od nastanka melanoma. To su one osobe koje su već lečene od melanoma ili drugog tumora kože, koje imaju porodičnu istoriju za razvoj ove bolesti;
 • Dermoskopija je važna i za osobe koje imaju veliki broj mladeža na telu, više od 50, za sve one koji su veoma osetljivi na sunčevo zračenje, posećuju solarijum, imale su opekotine od sunca u detinjstvu ili mladosti.
 • Dermoskopija se koristi i za ispitivanje bradavica, gljivičnih infekcija kože.

Kada je potrebno obaviti dermoskopiju?

Dermoskopija se obavlja najčešće nakon kliničkog dermatološkog pregleda, kao i u svim onim slučajevima kada sam dermatološki pregled nije dovoljan da bi se postavila tačna dijagnoza. Dermatolog vas tada može uputiti na neku od pratećih dijagnostičkih metoda. Među njima su i biopsija kože, kao i pregled mladeža.
Preventivni pregled mladeža preporučuje se jednom godišnje, kako bismo bili sigurni da je koža potpuno zdrava i da nema rizika od nastanka melanoma ili drugih kožnih promena. Najviše se savetuje:

 • Trudnicama, jer se tokom drugog stanja mogu javiti različita degenerativna oštećenja kože, kao i povećan broj mladeža;
 • Deci, tokom perioda ubrzanog rasta kada i dolazi do pigmentnih promena na koži;
 • Rizičnim grupama u koje spadaju sve osobe koje imaju više od 50 mladeža, kao i svi koji imaju atipične mladeže;
 • Preporučuje se osobama koje se svesno izlažu štetnom UV zračenju, posećuju solarijum ili zbog prirode svog posla dugo borave na Suncu.
 • Ukoliko u porodici postoji rizik od nastanka melanoma ili drugih karcinoma kože ili osoba ima određena rizična kožna oboljenja, godišnji pregled mladeža je neizostavan;
 • Pregled mladeža je obavezan ukoliko je došlo do promena u boji, obliku ili broju mladeža na koži, kao i ako je došlo do povrede mladeža, pojave svraba, bola, crvenila, krvarenja, vlaženja tkiva.

Kako izgleda pregled mladeža?

Pregled mladeža je vrlo jednostavna, neinvazivna dijagnostička metoda koja omogućava precizno utvrđivanje i definisanje svih pigmentnih promena na koži. Izvodi se pomoću ručnog instrumenta koji se naziva dermoskop, podeseća na lupu i uvećava 10 do 14 puta površinu koju dermatolog posmatra.
Dermoskopija zato predsatvlja vizuelno uvećanje, kao i osvetljivanje površine kože, celokupne ili određenih delova. Na kožu se najpre nanosi ulje, a dermatolog potom stavlja dermoskop na deo kože i posmatra uvećanu površinu.
Digitalna dermoskopija omogućava fotografisanje svih vrsta promena na koži. Fotografije se čuvaju i na kontrolnom pregledu prati se da li je došlo do određenih promena na koži.

Da li je pregled mladeža bolan, koliko traje?

Ova vrsta pregleda kože je potpuno bezbolna. Traje od nekoliko minuta do pola sata, zavisi od površine kože koju lekar treba da pregleda.

Postoje li rizici od dermoskopije?

Dermoskopija je potpuno bezbedan pregled, pa ne postoje rizici niti mogućnost pojave bilo kakvih komplikacija. Naravno, napominjemo da je najvažnije da pregled obavlja lekar specijalista dermatologije kojem bezuslovno verujete i koji ima iza iskustvo i stručnost.

Da li je potrebna priprema pre dermoskopije?

Pregled mladeža ne zahteva nikakvu pripremu i mogu ga raditi svi, kako deca, tako i trudnice, kao i osobe koje boluju od različitih akutnih ili hroničnih oboljenja. Kako biste bili spremni za pregled, bilo bi dobro da kod kuće uradite samopregled kože i mladeža. Tako ćete znati da skrenete lekaru pažnju na promene koje ste i sami uočili, ukoliko one postoje.

Koliko je dermoskopija precizna?

Kada pričamo o melanomu, on se posmatranjem golim okom može ustanoviti u procentu do 65 odsto. Dermoskopskim pregledom pouzdanost procene je do 95 odsto. Zato je, između ostalog, važan preventivni pregled mladeža. Otkrivanje melanoma u najranijem stadijumu doprinosi njegovom lakšem izlečenju.
Dermoskopija omogućava posmatranje promena do nivoa papilarnog derma, to je zona kože koja se nalazi odmah ispod površinskog sloja, epidermisa. Promene koje nastaju ispod tog nivoa ne mogu se ustanoviti dermoskopijom.

Šta nakon dermoskopije?

Nakon obavljenog pregleda mladeža odmah se vraćate svojim svakodnevnim obavezama. Nakon razmatranja svih faktora, kao i potrencijalnih rizika koji postoje, dermatolog će doneti odluku da li su potrebne dalje mere i koje.
Jedna od pratećih procedura, ukoliko je neophodno, može biti hirurško ili radiotalasno uklanjanje mladeža. Nakon odstranjivanja, mladež se šalje na patohistolški pregled kako bi se ustanovilo da li postoji mogućnost od razvoja maligniteta. Svaki zdrav mladež, koji potencijlano može da smeta ili se trenjem i iritacijom može otkinuti, može se ukloniti bez ikakvog rizika po zdravlje.

ABCD pravilo raspoznavanja mladeža

Postoji jedno pravilo, takozvano ABCD pravilo, koje nam može biti od pomoći da odredimo da li je mladež rizičan. Obratite pažnju na sledeće:

A- da li je promena mladeža asimetrična (eng.asymmetrical)?
B- da li su ivice mladeža (eng.border) ravne ili izreckane?
C- da li mladeži menjaju boju (eng.colour);
D- da li je prečnik (engl.diameter) veći od 6mm?

Ovo možda niste znali o mladežima

 • Kada se rodimo, na našoj koži nalazi se veoma mali broj mladeža. Oni se nazivaju naevi congeniti;
 • Najveći broj mladeža javlja se tokom puberteta i zovu se naevi acquisiti;
 • Kod muškaraca, mladeži se u većini slučejva javljaju do 25 godina, a kod žena do 28 ili 30. Usled većeg hormonskog uticaja za žene je simptomatična pojava većeg broja mladeža u trudnoći;
 • Ljudi koji imaju mladež iznad usne važe za veoma privlačne;
 • Čuveni mladež na obrazu glumice Melin Monro postao je njen zaštitni znak.

Pregled mladeža i dermoskopija- cena

Cene možete pogledati na stranici Cenovnik.

Pregled mladeža i dermoskopija- dodatna pitanja

Verujemo da uvek postoji neko pitanje koje želite da postavite našim lekarima, pa znajte da smo uvek tu za vas. Pozovite nas na broj telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com. Tu smo za sve vaše nedoumice.