fbpx
Dr Miloš Živković I Dr Ivica Jeremić
Centar za estetsku medicinu, Beograd
060/345-0304 estetikabgd@gmail.com
3,248 Views

Nazolabijalne bore predstavljaju vertikalne linije koje se protežu od korena nosa pa do ugla usana. Iako se često nazivaju „ bore smejalice“, izražene nazolabijalne bore mogu dati umoran i tužan izgled licu. Popunjavanje nazolabijalnih bora je jedna od najčešćih intervencija, a kako je pravilno uraditi pročitajte u daljem tekstu.

 

Kako nastaju nazolabijalne bore?

Starenjem dolazi do resorpcije jagodičnih kostiju te smanjenja potpore i posledičnog „pada“ masnog tkiva ka donjem delu obraza zbog čega nazolabijalne bore postaju izražajnije. Pored toga, dolazi i do istanjenja kože i smanjenja njene čvrstine, što dodatno utiče na izraženost nazolabijalnih bora.

 

Na koje načine se mogu ukloniti nazolabijalne bore?

Najefikasniji način je svakako popunjavanje nazolabijalnih bora hijaluronskim filerima. Međutim, jako je važno razumeti da je glavni uzrok nastanka nazolabijalnih bora gubitak masnog i koštanog tkiva u srednjoj trećini lica, tj u jagodicama.
Pravilan način uklanjanja nazolabijalnih bora je aplikacijom hijalurona u određene tačke na jagodicama gde je došlo do najvećeg gubitka volumena. Te tačke se nazivaju MD kodovima i obeležene su kao Ck1, Ck2, Ck3 i Ck4. (skraćenica od eng. cheek što znači jagodica).
Aplikacija hijalurona u te tačke dovodi do blagog liftinga lica i do smanjenja nazolabijalnih bora. Istovremeno se aplikuje i mala količina hijalurona u samu boru, što zajedno značajno smanjuje dubinu nazolabijalne bora.
Korekcija nazolabijalnih bora po MD kodovima, osim što daje potpuno prirodni efekat, vrši blago zatezanje srednje i donje trećine lica, smanjenja podočnjaka i marionetskih bora.

 

Koliko dugo traje efekat hijalurona na nazolabijalne bore?

Efekat korekcije nazolabijalnih bora hijaluronom, ukoliko se radi o kvalitetnim hijaluronskim filerima kao što su Juvederm fileri traje 12-15 meseci.

Da li postoje i drugi materijali za popunjavanje nazolabijalnih bora osim hijaluronskih filera?

Nazolabijalne bore  moguće je korigovati i drugim filerima kao što su Radiesse ili Elansse filera. Ipak hijaluronski fileri predstavljaju najsigurnije rešenje, jer ih je uvek moguće ukloniti pomoću enzima hijaluronidaze. Više o hijaluronskim filerima pročitajte ovde

Da li postoje neželjeni efekti?

Popunjavanje nazolabijalnih bora retko daje neželjene efekti. Neželjeni efekti se svode na prolazni otok i eventualnu pojavu manje modrice u regiji nazolabijalne bore