fbpx
Dr Miloš Živković
Centar za estetsku medicinu, Beograd
060/345-0304 estetikabgd@gmail.com
1 View

Nazolabijalne bore predstavljaju vertikalne linije koje se protežu od korena nosa pa do ugla usana. Iako se često nazivaju „smejalice“, izražene nazolabijalne bore mogu dati umoran i tužan izgled licu.

 

Kako nastaju nazolabijalne bore?

Starenjem dolazi do resorpcije vrha jagodične kosti te smanjenja potpore i posledičnog „pada“ masnog tkiva ka donjem delu obraza zbog čega nazolabijalne bore postaju izražajnije. Pored toga, dolazi i do istanjenja kože i smanjenja njene čvrstine, što dodatno utiče na izraženost nazolabijalnih bora.

 

Na koje načine se mogu ukloniti?

Najefikasniji način je svakako korekcija bora hijaluronskim filerima. Međutim, jako je važno razumeti da je glavni uzrok nastanka nazolabijalnih bora gubitak masnog i koštanog tkiva u srednjoj trećini lica, tj u jagodicama.
Pravilan način uklanjanja nazolabijalnih bora je aplikacijom hijalurona u odrešene tačke na jagodicama gde je došlo do najvećeg gubitka volumena. Te tačke se nazivaju MD kodovima i obeležene su kao Ck1, Ck2, Ck3 i Ck4. (skraćenica od eng. cheek što znači jagodica).
Aplikacija hijalurona u te tačke dovodi do blagog liftinga lica i do smanjenja nazolabijalnih bora. Istovremeno se aplikuje i mala količina hijalurona u samu boru, što zajedno značajno smanjuje dubinu nazolabijalnih bora.
Korekcija nazolabijalnih bora po MD kodovima, osim što daje potpuno prirodni efekat, vrši blago zatezanje srednje i donje trećine lica, smanjenja podočnjaka i marionetskih bora.

 

Koliko dugo traje efekat ove procedure?

Efekat korekcije nazolabijalnih bora hijaluronom, ukoliko se radi o kvalitetnim hijaluronskim filerima kao što su Juvederm fileri traje oko 15 meseci, nekada i duže.

 

Da li postoje neželjeni efekti?

Neželjeni efekti korekcije nazolabijalnih bora su retki ukoliko se koristi pravilna tehnika i kvalitetan filer i uglavnom se svode na prolazni otok i eventualnu pojavu manje modrice. Pogrešno aplikovanje i nepravilan odabir vrste filera, često daju neželjeni izgled donjih "hrčak" obraza .

 

Da li postoje drugi načini?

Od neivazivnih načina za smanjenje nazolabijalnih bora se mogu primeniti i različite niti poput COG niti, mezoniti ili Siluet soft niti, međutim dužina trajanja efekta ovih procedura je neizvesna,a sam efekat je dosta slabiji u odnosu na korekciju hijaluronskim filerima po MD kodovima jer niti ne mogu da nadoknade izgubljeni volumen kao fileri.

Nazolabijalne more je moguće rešiti i klasičnim, hiruškim liftgingom lica. Efekti liftinga su dugotrajni, a mane se ogledaju u dugom periodu oporavka i manje ili više izraženim ožiljcima.


Newsletter

Prijavite se za naš newsletter i budite među prvima koji će dobiti informacije o našim najnovijim ponudama i posebnim događajima.