Šta je kolagen, zašto je važan, od čega se sastoji, zašto nestaje i kako ga najbolje nadoknaditi. Saznajte SVE odgovore na pitanja o kolagenu kako bi vaša koža bila mladolika, lepa i zdrava!

O kolagenu se mnogo pričalo godinama unazad, a danas više nego ikada, pa ne sumnjamo da ste već čuli za njega. Ali, možda niste obratili pažnju na to šta je tačno kolagen, ali još važnije- zašto je važan, pogotovo kada govorimo o lepoj, zdravoj i negovanoj koži. Možda niste razmišljali o kolagenu, jer se znakovi starenja na vašoj koži ne vide, ili su tek počeli da se pojavljuju, a možda samo niste znali da je on ključ za zategnutu, jedru i blistavu kožu. Šta god da je razlog, vreme je da saznate SVE o ovom najvažnijem proteinu koji je čuvar mladosti našeg tela, a posebno kože lica i mladolikog izgleda. Što pre počnete da brinete o svojoj koži, ona će pre pokazati rezultate, vratiti vam nekoliko godina unazad ili usporiti sat starenja koji svakim minutom otkucava.

U nastavku teksta odgovaramo na sva pitanja o kolagenu, a nakon čitanja znaćete tačno kako vaša kože može da ostane ili postane čvrsta, zategnuta, glatka i bez znakova starenja! Pa da počnemo, jer sat otkucava, a starenje zajedno sa njim.

Šta je kolagen?

kolagen koža

Kolagen je jedan od najvažnijih proteina u našem organizmu i obuhvata oko 40% svih proteina od kojih se naše telo sastoji. On je glavni je gradivni element kada govorimo o vezivnom tkivu. Drugim rečima, kolagen je zadužen za stanje i kvalitet naše kože, ali i kostiju, mišića, ligamenata, kose, noktiju i očne jabučice.

Reč je, dakle, o najvažnijoj belančevini ljudskog organizma koja je rasprostranjena u celom telu.

Kada govorimo o koži, sam kolagen čini oko 80% našeg dermisa, a njegovo prisustvo čini našu kožu čvrstom, jedrom i bez znakova starenja (finih linija, borica i dubokih bora)! Reč kolagen potiče od grčke reči kólla, što znači „lepak”, jer on zaista lepi i drži na mestu sve što mi konstantno „rušimo”, tačnije pomeramo, savijamo, udubljujemo… Primera radi, mimikom lica mi pravimo udubljenja u koži. Tako, kada podignemo obrve i naboramo kožu na čelu mi smo je savili i udubili na mestima bora. Njenom ispravljanju i vraćanju na prethodno stanje doprinosi kolagen tipa I i tipa III, koji se spajaju se u dermisu poput vezivnih jastučića.

Kolagen se lako može objasniti kao potpora našoj koži da ostane čvrsta, baš kao što čine stubovi koji druže građevinu i ne daju joj da se poruši. Kolagen su stubovi, a ravna ploča koju stubovi drže su u ovoj metafori naša koža. Stubovi drže, a ploča stoji ravno, kada stubovi popuste ili se prelome pada ploča, odnosno naša koža dobija bore, opušta se, gubi jedrinu i počinje da „visi”.

Ali, kolagen koji se nalazi u našem telu vremenom prirodno (pro)opada. Najnovija naučna istraživanja pokazala su da stanje kolagena u organizmu zapravo određuje biološki uzrast (starost) čoveka. Promene se najpre primećuju na koži na kojoj se pojavljuju najpre fine linije, zatim bore koje se vremenom produbljuju, gubi se elastičnost i zategnutost i starenje progresivno napreduje.

Zašto je važan kolagen?

Kao što smo već napomenuli, mladost i biološki uzrast zavise od količine kolagena u organizmu. On igra ključnu ulogu kada govorimo o lepoti, ali i zdravlju!
Kolagen se prirodno nalazi u našem telu i neprekidno se obnavlja, ali vremenom taj proces postaje usporen i dolazi do smanjenog kolagena u organizmu. Kao rezultat javljaju se bore, opuštena koža i vidljivi procesi starenja kada govorimo o licu, ali i pojava oboljenja kada govorimo o telu.
Telo koristi kolagen za izgradnju mišića, dok kada je koža u pitanju daje joj otpornost, čvrstinu i zategnutost. Ovaj protein sastoji se od fibroplasta (ćelija u koži) u dubljim slojevima kože gde se nalazi elastin. Kolagen i pomenuti elastin uz pomoć drugih proteina čine mrežu kože koja ikada ma dovoljno ovih proteina izgleda mladoliko, čvrsto, jedro i zategnuto.

Što se mišića i kostiju tiče kolagen je važan, jer bez njega dolazi do bolova u zglobovima usled slabijenja hrskavice i slabljenja ligamenata i mišića.

Koje vrste kolagena postoje?

U našem organizmu postoji čak 28 različitih tipova kolagena, od kojih je najzastupljeniji kolagen tipa I, koji čini osnovna vlakna vezivnog tkiva. Osim njega, česti su kolagen tipa II, III i IV.

Kada govorimo obliku kolagena postoje dva tipa, a to su endogeni i egzogeni kolagen.

 • Endogeni kolagen je prirodni kolagen koji se nalazi i sintetiše u telu.
 • Egzogeni kolagen je sintetički, koji unosimo radi nadoknade, drugim rečima to su suplementi. Ovaj kolagen koristi se u medicinske i kozmetičke svrhe, uključujući i popravku telesnih tkiva.

Kolagen protiv bora i opuštene kože

kolagen kreme koža

Glavni borac u našoj koži za očuvanje njenog mladolikog izgleda jeste upravo kolagen. Međutim, kada smo mladi njegova količina se lako regeneriše i nadoknađuje novim kolagenom. Ali, vremenom, posebno u kasnim dvadesetim koža počinje da gubi svoj prirodni kolagen i to oko 1% godišnje u najboljem slučaju. Nauka je pokazala da bismo oko 90 godine imali oko 80% manje kolagena nego sa 20 godina.
Zato je od ključnog značaja nadoknaditi njegov deficit kako bismo zadržali otpornu i jaku kožu koja izgleda mladoliko.

Šta ubrzava propadanje kolagena?

Kao što smo rekli smanjena količina kolagena je prirodna pojava, ali kod nekih ovaj deficit ide progresivnije, dok je kod drugih sporije gubljenje prirodnog kolagena. Razlog se krije u mnogobrojnim faktorima koji utiču na smanjenje kolgena a to su:

 • zagađenost vazduha iz spoljašnje sredine
 • izloženost štetnim sunčevim zracima
 • pušenje
 • stres
 • preterana fizička aktivnost i iscrpljenost
 • neadekvatna ishrana
 • veliki unos šećera
 • genetski faktori

Naime, ovi navedeni faktori dovode do stvaranja slobodnih radikala u našoj koži koji targetiraju kolagena vlakna i oštećuju ih više nego što organizam može da ih proizvede radi nadoknade. Posledica je starenje kože, pojava bora, gubitak elastičnosti i tanja koža koja nije otporna na spoljene i unutrašnje uticaje.

Kako usporiti gubitak kolagena?

Kao i za većinu stvari u životu iza kojih stoji dobar rezultat, ni ovde nema prečica. Ali zato smo vam obezbedili kratak vodič uz koji ćete uspešno nadoknaditi kolegen u organizmu ili sprečiti njegovo propadanje. Nadoknada i stimulacija vrše se na oba nivoa – iznutra i spolja. Pa da počnemo:

 1. Najbolje ćete sačuvati kolagen ukoliko svakodnevno štitite svoju kožu od štetnog UV zračenja koje oštećuje fibroplaste zadužene za sintezu kolagena. Dakle, krema sa zaštitnim faktorom obavezna je svakodnevno, a ne samo tokom letnjih meseci. Jer, bolje je sprečiti nego lečiti, zar ne! ;)
 2. Svakodnevna nega kože osim obavezne UV zaštite treba da sadrži i preparate koji imaju snažne antioksidanse koji će uticati na slobodne radikale koji oštećuju vaš kolagen i stimulisati sintezu novog kolagena. Na prvom mestu tu je vitamin C, kao najpoznatiji i najsnažniji antioksidans, zatim vitamin E, peptidi bakra, hijaluronska kiselina i najmoćniji anti-age sastojak retinol i retinoidi koji pomažu kolagenim vlaknima da se brže obnove i regenerišu.
 3. Sledeći korak jeste redovan odlazak kod dermatologa koji će vam sa profesionalnog aspekta ukazati na sve nedostatke u vašoj koži, kao i na stanje kolagena u njoj i preporučiti vam tretmane lica koji stimulišu sintezu kolagena i elastina. U našoj ordinaciji najčešće preporučujemo mezoterapijske koktele koje aplikujemo u slojeve kože gde nastaje sinteza kolagena,intenzivne tretmane biorevitalizacije koje radimo sa preparatima koji sadrže visoke koncentracije ukrštene i neukrštene hijaluronske kiseline, kao i dermapen koji zahvaljujući mikropovredama koje stvara (a koje nisu vidljive golim okom) stimuliše regeneraciju ćelija i sintezu kolagena.
 4. Kolagen ćete nadoknaditi iznutra putem raznovrsne ishrane koja je bogata namirnicama koje stimulišu sintezu prirodnog kolagena ili sadrže kolagen. Spisak sledi u nastavku, a kraća verzija jesu proteini koji dolaze iz govedine, piletine, ribe, jaja i školjki.
 5. Pored ishrane, važno je uvesti i dodatak ishrani, a to su suplementi koji sadrže kolagen, ali i druge antioksidanse koji utiču na slobodne radikale koji oštećuju kolagen. Od ključnog je značaja da preparat bude kvalitetan, kao i da dnevna doza kolagena bude obavezno veća od 1000 mg.
 6. Redovno vežbanje i zdrave navike koji omogućavaju bolju razmenu ćelijskih materija i dotok kiseonika u tkivu je stavka koja iako je poslednja nije najmanje važna.

Koja hrana sadrži najviše kolagena?

kolagen suplementi hrana
 • Govedina – kolagen iz govedine dobija se iz kože, kostiju i mišića, a reč je o kolagenu tipa I i III koji pomaže organizumu da stvara sopstveni kolagen.
 • Piletina je odlična za regeneraciju hrskavice, jer je u njoj nalazi kolagen tipa II.
 • Riba – mnogi smatraju da je riblji, najkvalitetniji kolagen, jer se lako apsorbuje, a bogat je i drugim aminokiselinama pa pozitivno utiče na kožu, zglobove, kosti i druge elemente u organizmu.
 • Jaja – kolagen se nalazi u belancetu jajeta i iako ima više tipova kolagena., a nazastupljeniji je tip I koji pomaže kod vezivnog tkiva.
 • Koštunjavo voće i zeleno povrće su odličan izbor kod vegeterijanaca i vegana jer ove namirnice stimulišu sintezu kolagena.
 • Hrana bogata vitaminom C koji kao snažan antioksidans ima glavnu ulogu u sintezi kolagena, jer eliminiše slobodne radikale.

Kreme, serumi i kozmetički preparati sa kolagenom

Već godinama se sa manje ili više uspeha koristi kolagen u kozmetici. Naime, mnoge kozmetičke kuće imaju veliki izazov da naprave preparate za negu kože sa kolagenom, jer je molekul ovog proteina veliki i spoljnim nanošenjem putem krema i seruma ga nije moguće uneti u kožu, već ostaje na njenoj površini. No, ima i onih koji su uspešno i detaljno analizirali ovaj problem i došli do rešenja – imaju male molekule u preparatima ili u svojoj ponudi seruma i krema imaju one koje sadrže moćne sastojke koji stimulišu proizvodnju kolagena, ali i utiču na druge poželjne promene u koži.

Stoga je od presudnog značaja obratiti pažnju na to šta je sastav kozmetičkog preparata, kako biste postigli maksimalan rezultat. Da bi obećani kolagen u kremi imao efekat kakav očekujete važno je da molekuli kolagena koji se nalaze u kremi budu mali kako bi uspeli da prođu kroz slojeve kože i dođu do sloja u kom se kolagen i elsatin i nalaze. Sastojci koje treba da tražite na etiketi su hidrolizovani kolagen ili peptidi kolagena koji su dovoljno mali da ulaze u kožu tačno gde treba.

No, odlične rezultate možete dobiti i sa kozmetikom koja simuliše proizvodnju vašeg sopstvenog kolagena. A to je bioaktivna kozmetika, preparati koji sadrže faktore rasta, kreme i serumi sa snažnim antioksidansima o kojima smo već pisali maločas.

Najbolji suplementi kolagena?

kolagen u tabletama i prahu

Na našem tržištu nalazi se mnoštvo suplemenata sa kolagenom, u kapsulama, u prahu ili tečnom stanju.

 • Tečni kolagen (hidrolizirani) dovodi do povećanog unosa amino kiselina koje stvaraju sopstveni kolagen organizma. Obično je ovaj kolagen u ampulama i pije se jednom dnevnu, a doziranje ide i do 5.000 mg uz dodatak ili bez anioksidanasa kao što je vitamin C koji štiti od slobodnih radikala ili hijaluronske kiseline koja je drugi najvažniji anti-age sastojak u našoj koži.
 • Kolagen u prahu je preparat od amino kiselina koje stimulišu sintezu kolagena i sprečavaju njegovo prepadanje. Veoma je važno da je njegova doza veća od 1.000 mg. Napominjemo da ukoliko niste sigurni koja doza je preporučena za vas možete konsultovati svog dermatologa.
 • Kolagen u kapsulama je najčešće sličnog sastava kao kolagen u prahu, s tim što je zbog oblika u kapsulama preciznija doza koju na dnevnom nivou unosite u organizam.

Kolagen-efekti i rezultati?

Poznato je da se starenje ne može zaustaviti, ali može znatno da se uspori adekvatnom negom, izborom stručnog dermatologa sa iskustvom koji profesionalnim tretmanima i estetskim procedurama pomaže vašem licu da ostvari maksimalne rezultate. U svim ovim procesima – od kućne nege koju svakodnevno koristite i profesionalne nege u dermatološkim ordinacijama, kolagen igra ključnu ulogu.

Zato na vreme mislite o ovom proteinu koji čini kožu:

 • zategnutnom i čvrstom, jer dubinski neguje i jača strukturu matriksa kože
 • jedrom i bez finih linija, bora i dubokih brazdi
 • jedrijom, elastičnojom, jer vraća tonus i čini kožu hidriranom i blistavom!

Kolagen = zategnuta, otporna, jedra i mlada koža!?

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte, jer vam stojimo na raspolaganju za sve odgovore koji će vas dovesti do lepe, mlade i zdrave kože.

I ne zaboravite – briga o kolagenu uz adekvatnu kućnu i profesinalnu negu lica će vam nakon 4 nedelje pokazati prve rezultate koji podmlađuju kožu za čak 50%. Na duže staze godine će postati samo broj koji rado proslavljate, jer ne ostavljaju tragove na vašem licu!