Čelo, slepoočnice (temporalna regija), obrve, deo između obrva- (glabela) i gornji kapci čine gornju trećinu lica. Vremenom, pod uticajem starenja i spoljašnjih faktora na ovom delu lica se javljaju pigmentacije, bore, udubljenja, opuštena koža što utiče da lice dobije stariji i mršaviji izgled.
Upotrebom botoksa, hijaluronskih filera, hemijskih pilinga i skin bustera možemo podmladiti i ulepšati gornji deo lica tako što ćemo nadoknaditi izgubljeni volumen, ukloniti bore, podići obrve, poboljšati kvalitet kože a ujedno i usporiti proces starenja.

Temporalna regija čelo fileri
Nedostatak volumena, konkavan oblik čela, upale slepoočnice i spuštene obrve su znakovi starenja gornjeg dela lica.

Čelo – kako vratiti mladalačke konture i ukloniti bore?

Čelo je jedno od prvih delova lica na kome primećujemo znakove starenja, najpre u vidu sitnih borica, koje su kod osoba sa jakom mimikom prisutne već nakon 25. godine. Radom mišića čela (frontalisa) stvaraju se horizontalne bore u njegovom središnjem i gornjem delu, kao i vertikalne bore između obrva, poznate kao bore mrštilice. Ove bore se uklanjaju botoksom, čijom redovnom upotrebom se odlaže stvaranje novih bora.
Drugi znak starenja čela su gubitak punoće potkožnog i resorpcija koštanog tkiva. Njihovim nestankom se pojavljuju udubljenja i brazde, a potom dolazi i do promena oblika čela. U mladosti, čeona kost kod žena je blago ispupčena, konveksnog oblika. Starenjem dolazi do zaravnjenja čela, pa čak i laganog udubljivanja središnjeg dela čeone kosti.
Ova udubljenja i nepravilnosti se mogu korigovati hijaluronskim filerima, pri čemu je potrebna manja količina filera. Na taj način se čeli vraća zaobljeni, mlađi izgled , što utiče na celokupno poboljšanje harmonije i sklada lica.

Temporalna regija čelo fileri hijaluron
Na levoj polovini slike vidimo čelo starije osobe na kome su uočljivi gubitak punoće, udubljenja i bore. Na desnoj je prikazano čelo mlađe osobe koje karakterišu zaobljenost i zategnuta koža bez bora.

Koji su efekti korekcije čela hijaluronskim filerima?

Pored vraćanja mladalačkog oblika čela, hijaluronski fileri daju koži potporu, smanjuju „lomljenje“ kože i stvaranje bora, pa je tretman čela botoksom potrebno ređe raditi.

Korekcija čela hijaluronom sa malom količinom filera vraća konturu čelu, popunjava nedostatak volumena i ublažava bore čela.

Koja je prosečna količina hijalurona potrebna za korekciju čela?

U proseku je potrebno 1 ml hijalurona, dok kod većeg gubitka potkožnog tkiva i do 2ml.

Kako izgleda korekcija čela  hijaluronskim filerima?

Pre same procedure, obavlja se konsultativni pregled kako bi se utvrdilo postojeće stanje koštanog dela i potkožnog tkiva čeone regije. Na osnovu pregleda utvrđuje se količina hijalurona potrebna za korekciju čela. Procedura započinje čišćenjem lica i nanošenjem anestetik kreme kako bi tretman bio potpuno komforan za pacijenta. Zatim se pristupa preciznim aplikovanjem hijalurona.

Do kojih promena u temporalnoj regiji dolazi starenjem?

Temporalna regija čelo fileri hijaluron

Promene u temporalnoj regiji tokom starenja su nestajanje volumena masnog tkiva, resorpcija koštanog tkiva, atrofija mišića i opuštenost kože. One dovode do upalog izgleda slepoočnica. Dodatni problem predstavlja gubitak masnog tkiva u gornjim kapcima, zbog čega oči izgledaju upalo, a cela regija zajedno sa upalim slepoočnicama skeletonizovano.

Temporalna regija starenjem gubi volumen što uzrokuje spuštanje obrva, pogoršanje podočnjaka i skeletonizovan izgled očiju.

Zašto je važno korigovati temporalnu regiju?

Ako pažljivo pogledate osobe koji su radili tretmane hijaluronskim filerima često možete primetiti da iako su srednja i donja trećina lica značajno podmlađene, zapostavljena temporalna regija ne samo da otkriva godine, već može dati i neprirodan izgled. Zapravo, korekcija središnjeg dela lica, odnosno vrhova jagodica dodatno ističe gubitak punoće u temporalnoj regiji, a prekomernom količinom hijalurona u jagodicama se dobija neprirodan izgled koji odaje utisak proširenja glave.
U idealnom slučaju korekciju središnjeg dela lica bi uvek trebalo raditi u sklopu sa temporalnom regijom, jer na taj način dobijamo prirodni luk jagodice i mladalačku konturu jagodica i središnjeg dela lica poznatu kao liniju lepote- Ogee liniju.

Preporučljivo je uvek uz oblikovanje jagodica uraditi i temporalnu regiju čime dobijamo prirodan prelaz između ove dve regije.

Šta je Ogee linija  i zašto je važna?

Temporalna regija čelo fileri hijaluron

Dupla S -kriva linija ili Ogee curve je naziv za prirodan i estetski poželjan oblik kontura središnjeg dela lica koji se vidi iz poluprofila. S -kriva linija počinje od ispupčenja spoljašnjeg dela obrve i temporalne regije koje se nastavlja u udubljenje na mestu gde se spajaju gornji i donji kapak. Odatle se proteže na jagodice koje čine drugi deo krive linije. Još jednom napominjemo da je poštovane prirodne fizionomije i estetiskih principa neophodno prilikom korekcije jagodica, jer je jedino tako moguće izbeći neprirodan efekat.
Ogee linija je povezana sa mladolikim izgledom budući da lice starenjem gubi konture kao rezultat smanjenja volumena i opuštenosti kože.

Isticanjem Ogee krive linije vraća mladolik oblik lica starijim osobama, dok njeno naglašavanje kod mlađih osoba daje atraktivan i poželjan oblik lica i kontura.

Korekcija temporalne regije- rezultati

Temporalna regija čelo fileri hijaluron
Pre i posle popunjavanja temporalne regije-slepoočnica hijaluronskim filerima.

 

Korekcija temporalne regije hijaluronskim filerima, pored vraćanja volumena i prirodne konture dovodi i do podizanja obrva i gornjeg kapka, kao i do mlađeg izgleda cele okoloočne regije. Ukoliko je prisutan gubitak volumena u gornjim kapcima i oči izgledaju „upalo“, sa vrlo malom količinom filera možemo korigovati izgled upalih očiju i podmladiti pogled.

Popunjavanje temporalne regije omogućava prirodan prelaz između slepoočnica i jagodice, lagano podiže obrvu i podmlađuje okoloočnu regiju.

Šta je uzrok upalih očiju? Kako ga možemo rešiti?

Starenjem dolazi do smanjenja masnog jastučeta gornjeg kapka, što uz koštane promene daje izgled upalih očiju. Problem se može rešiti nadoknadom volumena hijaluronskim filerima uz posebnu obazrivost, budući da se radi o naprednoj i zahtevnoj tehnici.

Koliko je potrebno hijalurona potrebna za korekciju slepoočnica?

Prosečno za korekciju obe slepoočnince najčešće se koristi ukupno 2ml hijalurona. Ukoliko se koriguje ili ističe postojeća Ogee linija, odnosno popunjava temporalna regije, završni deo obrve i jagodice sa delom obraza obično je potrebno 3-4ml hijalurona.

Podmlađivanje temporalne regije- iskustvo

Znate da volimo da delimo iskustva naših pacijenata pa ćemo vam preneti Marijino iskustvo:
Doktore, korekcija jagodica sa temporalnom regijom je bila pun pogodak, ne mogu da prestanem da gledam nove konture, a posebno uživam prilikom šminkanja jagodica! Šaljem vam sliku pa sami procenite!

Podmlađivanje čela i temporalne regije- cena i dodatna pitanja

Cene možete proveriti na stranici Cenovnik. Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi sa korekcijom čela i slepoočne regije, pozovite nas na 060/345-0304 ili nam pišite na estetikabgd@gmail.com.

 

O tretmanu:

Hijaluron

estetska medicina beograd

HIJALURONSKI FILERI

Obnavljaju izgubljeni volumen, popunjavaju bore i oblikuju konture lica.

 povecanje-popunjavanje-i-konturisanje-usana-hijaluronom

POVEĆANJE I OBLIKOVANJE USANA

Korekcija oblika, konture i asimetrije. Isticanje volumena i prirodne senzualnosti usana.

oblikovanje jagodica filerima i kontura

OBLIKOVANJE JAGODICA

Oblikovanje, podizanje i podmlađivanje središnjeg dela. Naglašavanje jagodica – top model look.

Uklanjanje podočnjaka korekcija filerima

KOREKCIJA PODOČNJAKA

Popunjavanje udubljenih podočnjaka. Otklanjanje znakova umora i tamnih senki oko očiju.

nazolabijalne bore tretman

Nazolabijalne bore

Popunjavanje izraženih ili plićih nazolabijalnih bora, čime se postiže mlađi i svežiji izgled.

nazolabijalne bore tretman

LIFTING LICA U 8 TAČAKA

Nehirurško podizanje lica u 8 tačaka ubrizgavanjem hijalurona u određene tačke. Podizanje tonusa, vraćanje volumena i zatezanje kože.

oblikovanje vilice

OBLIKOVANJE BRADE I DONJE VILICE- jawline

Oblikovanjem i popunjavanjem ove regije se postižu skladan profil, koriguje uvučena brada, zateže opuštena koža, podiže ugao usana i uklanjanju marionetske bore.

korekcija čela temporalne regije filerima

ČELO I TEMPORALNA REGIJA

Nadoknada volumena čela i temporalne -slepoočne regije. Uklanjanje mršavijeg i starijeg izgleda. Blago podizanje obrva.