Dermatolog-Beograd. Dermatološki pregled je prvi korak koji treba da uradite kada primetite određene promene na koži ili kada želite da joj pružite adekvatnu negu. Nema sumnje da naša koža zaslužuje samo najbolje i zato je odabir dermatologa ključan.

Kako izgleda jedan dermatološki pregled? Šta možete da očekujete, da li je bolno ili neprijatno? Šta nakon pregleda? Pitanja je mnogo i upravo zato želimo da na jednom mestu razrešimo sve nedoumice u vezi sa dermatološkim pregledom.

Kada je vreme za posetu dermatologu?

Dermatologija je nauka o koži i kožnim bolestima, a sama reč vodi poreklo od grčkih reči: derma– koža i logia – učenje, nauka. Naša koža, iz dana u dan, podložna je najrazličitijim promenama i stanjima. Dermatologija je do sada opisala i prepoznala oko 2.000 različitih oboljenja, kliničkih slika ili poremećaja na koži i sluzokoži.
Kada uočimo određene promene na koži, bilo da su manje ili više primetne, tada je vreme za pregled kod dermatologa. Kože je ogledalo našeg zdravlja i unutrašnjeg stanja organizma a na njoj se mogu reflektovati brojni zdravstveni problem. Možda niste znali da hroničan svrab kože može biti jedan od simptoma oboljenja bubrega? Sa druge strane, tamne linije na noktima mogu ukazivati na rak kože.

Kada primetite promene na koži važno je da reagujete na vreme i posetite dermatologa koji će detaljnim pregledom i analizama utvrditi tačno o čemu je reč. Po potrebi, uputiće vas na druge preglede.

dermatološki pregled beograd

Šta je dermatološki pregled?

Reč je o vrsti specijalističkog pregleda koji podrazumeva pregled kože, sluzokože čitavog tela, ali i kose i noktiju i ako je potrebno, genitalne regije. Pregled obavlja lekar specijalista dermatologije koji se bavi lečenjem, dijagnostikom i prevencijom oboljenja kože, sluzokože, kose, noktiju.
Kakav god problem na koži imate, naš savet je da ne čekate da vreme prolazi i da se nadate da će simptomi sami od sebe nestati. Naprotiv, itekako je bitno da što pre konsultujete dermatologa.
Ukoliko želite da zakažete pregled kod dermatologa u Beogradu ili u bilo kom drugom gradu, nemojte to učiniti nasumičnim izborom iz telefonskog imenika.
Prvo se dobro raspitajte, proverite kvalifikacije lekara kod kojeg planirate pregled, saznajte koliko je stručan i iskusan. Treba da budete informisani i da raspolažete svim činjenicama pre nego što se zaputite na dermatološki pregled.

Šta obuhvata dermatološki pregled?

Pregled u našoj ordinaciji obuhvata sledeće:

 • Dermatolog najpre obavlja sveobuhvatan razgovor sa pacijentom gde se utvrđuje lična i porodična anamneza. Pacijent iznosi problem zbog kojeg je došao, navodi simptome i tegobe, da li su ranije postojale određene kožne bolesti, da li postoje kožni problemi ili druge bolesti kod članova porodice;
 • Lekar će postaviti niz pitanja, želeće da zna da li pacijent uzima određene lekove, da li je na nekoj terapiji. Važno je dermatologu kažete sve što smatrate da može biti važno, bez ustručavanja i straha;
 • Dermatolog potom pregleda prethodnu medicinsku dokumentaciju, ako postoji istorija nekih bolesti;
 • Zatim se pristupa samom dermatološkom pregledu koji se obavlja posmatranjem golim okom ili pod lupom, svetlosnom lampom, dermatoskopom.
 • Za pregled određenih pigmentacija i nepigmentovanih promena na koži upotrebljava se dermatoskop sa mernim podeocima i svetlom. Ukoliko postoji sumnja na rizične promene dermatolog će koristiti fotoaparat sa dermoskopom. U slučaju sumnje na gljivično oboljenje, obavlja se pregled Vudovom lampom;
 • Nakon pregleda dermatolog daje završno mišljenje, utvrđuje dijagnozu, određuje terapiju i dalja ispitivanja ukoliko su neophodna.

Kada pregled nije dovoljan za postavljanje dijagnoze, potrebno je preduzeti još neke korake.

 • Nekada će biti potrebno obaviti i određena laboratorijska ispitivanja, analize krvi, urina. Kada postoji sumnja na gljivičnu, bakterijsku ili virusnu infekciju, biće potrebno uraditi i mikrobiološke analize. Kao uzorak se koristi mala količina kože ili dlaka, koji se analiziraju i utvrđuje se da li postoji određena bakterija, virus ili gljivica;
 • U ređem broju slučaja za utvrđivanje dijagnoze neophodno je uraditi i biopsiju kože. U lokalnoj anesteziji uzima se mali uzorak kože koja se prosleđuje na analizu.

Po pristizanju svih rezultata, dermatolog će doneti zaključak i utvrditi dijagnozu ili će uputiti pacijenta na dalja ispitivanja kod drugih specijalista (interniste, kardiologa, hematologa i ostalih).

Najčešći razlozi za posetu dermatologu

Odlazak kod dermatologa najčešće je uslovljen promenama na koži ili pogoršanjem neke od hroničnih kožnih bolesti. Simptomi na koži, sluzokoži, kao i u genitalnoj regiji mogu se kretati od lakših, do onih težih koji zahtevaju dugoročno lečenje i terapiju.
U najvećem broju slučajeva, pacijenti posećuju dermatologa zbog nekog od ovih razloga:

 • Određeni osipi i crvenilo na licu i telu;
 • Zatezanje, svrab, ljuštenje kože;
 • Rozacea, vitiligo, lentigo, atopijski dermatitis, seboreični dermatitis, psorijaza, urtikarija (koprivnjača), melazma;
 • Atletsko stopalo;
 • Alergije;
 • Akne i bubuljice, kao najveći dermatološki problem u svetu. Pogađaju oko 50 odsto svetske populacije starihe od 25 godina, kao i 85 odsto tinejdžera. U vezi sa aknama su i pojačano mašćenje kože, prevelika produkcija sebuma;
 • Pigmentacije i fleke nastale nakon izlaganja kože negativnom sunčevom zračenju ili nakon sunčanja u solarijumu, takozvane fotopigmentacije. Kao i fotodermatoze, oboljenja kože koja nastaju nakon izlaganja Suncu;
 • Promene i povrede na mladežima;
 • Keratoze i bradavice;
 • Impetigo- zarazna bakterijska infekcija koja se manifestuje u vidu crvenih čireva, plihova, krasti;
 • Opadanje kose (alopecija), perutanje kože glave;
 • Gljivične infekcije kože;
 • Sumnja na polne bolesti- herpes, polne bradavice, hlamidija sifilis;

Gore navedena stanja su samo deo onoga što dermatolozi mogu uspešno lečiti i tretirati. Uz pravovremenu reakciju pacijenta i uspostavljanje dijagnoze, sam tok lečenja i oporavak ići će mnogo lakše i brže.
Svakako, dermatolog će biti tu za vas i onda kada želite da se posavetujete kako da kvalitetnije negujete svoju kožu. Preporučiće vam određene estetske tretmane u skladu sa vašim godinama, tipom i stanjem kože. Na taj način, poboljšaćete kvalitet, tonus i izgled kože i preduprediti njeno starenje.

Kožne bolesti dermatolog beograd

Da li je pregled kod dermatologa bolan, koliko traje?

Važno je da na sam pregled odete opušteno i bez straha. Dermatolog treba da bude taj koji će vam pomoći da se dodatno opustite, da kroz jedan smiren razgovor sazna sve o vašem stanju i mogućim uzrocima vašeg problema. Prijateljski pristup pacijentima je veoma bitan, jer pacijenti često dolaze uplašeni, sa raznim strahovima i sumnjama na najteža oboljenja. Zato je važno da među brojnim dermatolozima u Beogradu izaberete onog koji će u potpunosti opravdati sva vaša očekivanja.
Sam pregled traje od 20 do 30 minuta, zavisi od stanja pacijenta i problema zbog kojeg se javlja. Dermatološki pregled je potpuno bezbolan. Kao što smo spomenuli, ukoliko je potrebno uraditi biopsiju kože, ta procedura se radi u lokalnoj aneteziji i nije bolna.

 

Da li dermatološki pregled zahteva pripremu?

Ne. Pregled kod dermatologa ne zahteva od pacijenta nikakvu pripremu. Ukoliko imate problem na licu, na pregled dođite bez šminke, neka koža bude čista.
Takođe, bilo bi dobro da na papir zapišete ono što smatrate da je važno da lekar zna, kako ne biste zaboravili da mu kažete. To može biti sledeće:

 • Spisak svih simptoma, ma koliko vam se nešto činilo i nevažno, obavezno to napomenite dermatologu;
 • Koliko dugo problem traje, da li ste ranije imali slične probleme;
 • Da li se javlja svrab, bol, krvarenje, koliko često;
 • Naglasite dermatologu sko ste ranije bili na nekoj terapiji, da li je bila efikasna;
 • Napomenite ako koristite određene suplemente u ishrani, napravite spisak svih kozmetičkih proizvoda koje koristite.

Šta nakon dermatološkog pregleda?

Terapija može uključivati određene lekove, masti ili kreme koje će dovesti do poboljšanja stanja. U dogovoru sa dermatologom, utvrđuje se termin kontrolnog pregleda.
Dermatolog daje jasne savete i upustva u vezi sa daljim tokom lečenja, predlaže preventivene mere, kao što su promena ishrane, minimiziranje stresa, redovno vežbanje, izbegavanje alkohola, cigareta. Daće savete za negu kože, kroz upotrebu određenih dermatoloških preparata, a sve u cilju poboljšanja trenutnog stanja kože.
Dermatolog prati stanje pacijenta, menja i prilagođava terapiju, sve do izlečenja.
U određenim slučajevima preporučiće određene dopunske procedure. To mogu biti:

 • Biopsija kože;
 • Dermoskopiju ili pregled mladeža je neophodno uraditi kada na koži postoje mladeži koji svrbe, bole, peku, naglo su promenilili boju ili oblik, imaju nepravilne ivice. U svim slučajevima kada ne telu postoji više od 50 mladeža. Savet je da preventivne preglede mladeža radite jednom godišnje kako biste bili bezbrižni i sigurni da nema razloga za brigu;
 • Ekscizija ili hirurško uklanjanje mladeža koji su nakon pregleda okarakterisani kao sumnjivi;
 • Određeni hemijski piling koji će doprineti poboljšanju tena;
 • Uklanjanje bradavica ili keratoza;
 • Estetski tretmani koji će ukloniti bore, vratiti koži elastičnost i mladalački izgled.

Značaj dermatološkog pregleda

Lepo je kada možemo da kažemo da se osećamo dobro u svojoj koži. Zato nam je najvažnije da ona bude zdrava, negovana, jer od toga će zavisiti i kako se osećamo. Negativne promene na koži mogu mnogo uticati i na psihičko stanje pacijenta, pa je značaj dermatološkog pregleda utoliko veći.
Kako smo već naglasili, promene na koži često su i pokazatelji određenih stanja i bolesti, pa nikako ne smemo zanemarivati bilo koji simptom. Ma koliko vam se nešto činilo bezazleno i naivno, pametnije je da se posavetujete sa dermatologom i da otklonite sve sumnje.

dermatološki pregled beograd dermatolog

10 zanimljivosti o koži

Saznajte koliko je naša koža zanimljiva i vredna pažnje.

 • Koža je naš najveći organ, površine oko dva metra kvadratna;
 • Sadrži oko 300 miliona ćelija;
 • Na ekstremnim vrućinama može da izluči i oko 11 litara znoja dnevno;
 • Koža se obnavlja na svakih 28 dana odbacivanjem sloja mrtvih ćelija;
 • Od ukupne količine prašine na Zemlji, čak milijardu tona čine upravo odbačene ćelije kože;
 • U proseku, debljina kože iznosi oko dva milimetra;
 • Koža čini oko 18 odsto ukupne težien našeg tela;
 • U koži se nalazi oko 11.000 krvnih sudova;
 • Mesta na kojima je koža masnija imaju manje dlaka;
 • Dlanovi, vrhovi prstiju, jezik, usne, polni organi, poseduju super osetljive receptore koji se nazivaju Meisnerova telašca. Ona nam omogućavaju da osetimo i najblaže dodire, čak i sletanje vinske mušice koja je teška svega 20 miligrama.

Izbor dermatologa u Beogradu

Ukoliko vam je potreban dermatolog u Beogradu, možete lako zakazati pregled kod nas, a ako smatrate da je hitno, zakazaćemo vam pregled čak i u istom danu.
Uvek nam je važno da naglasimo da koristimo samo najkvalitetnije, bezbedne i registrovane preparate i aparate za sveobuhvatnu dijagnostiku i lečenje svih problema kože. Kod nas možete uraditi i biopsiju kože, pregled mladeža, dermatoskopiju.
Najvažnije od svega, naši lekari specijalisti dermatologije poseduju iskustvo, stručnost i profesionalnost, a to dokazuju svakodnevno svojim rezultaima. Ponosni smo na to da su naši dermatolozi upravo oni koje pacijenti svima preporučuju.

Cene dermatološkog pregleda i pratećih procedura?

Cene možete pogledati na stranici Cenovnik.

Pitajte sve što vas zanima

Verujemo da uvek postoji neko pitanje koje želite da postavite našim lekarima, pa znajte da smo uvek tu za vas. Pozovite nas na broj telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com. Tu smo za sve vaše nedoumice.