Mladeži (melanocitni nevusi) predstavljaju benigne kožne promene sastavljene od ćelija koje produkuju pigment-melatinocita. Broj mladeža je individualan i pre svega zavisi od genetske predispozicije, ali od izlaganja UV zračenju.

Kada se javiti lekaru za pregled i uklanjanje mladeža?

Ukoliko primetite da se mladež menja, ako se javi svrab, ili krvarenje neopodan je dermoskopski pregled,nakon čega cete znati da li je neophodno uklanjanje mladeža i koja metoda je idealna?

Pored ovih promene uvek je kod svakog mladeža potrebno obratiti pažnju na sledeće karakteristike koje mogu ukazivati na malignu promenu:

  • ASIMETRIJA : Jedna polovina mladeža nije simetrična sa drugom

  • IVICE : Iregularne, nejasno definisane

  • BOJA:Promena boje u delovima mladeža, različite nijanse crne i bron, ali i pojava bele, plave i crvene boje.

  • DIJAMETAR: Dijametar veći od 6mm

Hiruško uklanjanje mladeža

Displastični (promenjeni mladeži), mladeži veći od 6mm ili mladeži za koje postoji sumnja da su melanomi, smeju se isključuvo hiruško uklanjati, a nakon uklanjanja neophodan je i patohistološki pregled.

Radiotalasno uklanjanje mladeža

Radiotalasno uklanjanje mladeža predstavlja mogući način uklanjanja zdravih, nepromenjenih mladeža, veličine do 6mm.Mladež uklonjen metodom radiotalasa se može poslati na patohistološki pregled.

Prednost radiotalasa je u tome što je intervencija komfornija, nema ušivanja i krvarenja, oporavak je značajno kraći, a ožiljka ili nema ili je značajno estetski prihvatljiviji.

POPULARNI TRETMANI
Popusti ovoga meseca
Zakažite konsultacije
  RADNO VREME
Ponedeljak -Subota
9:00-21:00
Nedelja : neradno
  KONTAKT TELEFON
060/345-0304
  ADRESA
IMEDIC ordinacija
Kneza Miloša 19, I sprat Beograd
  ZAPRATITE NAS