Hemijski piling je idealan izbor za rešavanje problema kože kao što su tamne fleke, ožiljci od akni, akne, hiperpigmentacije ali i kao efikasna procedura podmlađivanja i regeneracije kože!

Hemijski piling je jedan od najefikasnijih tretmana koji na potpuno prirodan način regeneriše kožu, rešava probleme kože, poboljšava njen kvalitet ali je i podmlađuje. Zbog svojih benefita interesovanje za hemijski piling je veliko kako u našoj ordinaciji, tako i u estetskim klinikama i širom sveta. Zbog toga odgovaramo detaljno na sva pitanja i nedoumice u nastavku teksta- šta je hemijski piling, koje vrste postoje, šta možete da očekujete nakon tretmana i ostalo.

Hemijski piling aha i bha kiseline

Zašto je hemijski piling neophodan tretman?

Mnoge od vas se pitaju da li su mehanički piling kod kuće, redovno čisćenje i pravi odabir krema i seruma dovoljni da bi koža bila sjajna i blistava. Stoga, moramo da istaknemo odmah u početku, da se delovanje krema i seruma odvija uglavnom samo na površini kože. Kako su na samoj površini najstarije ćelije kože, koje čine takozvani „mrtvi“ sloj kože, one sprečavaju prodiranje aktivnih supstanci u dublje slojeve. Iako sadrže aktivne supstance, kreme i serumi ne mogu da dopru do dubljih slojeva kože, gde su ove supstance najneophodnije. Hemijskim pilingom se oslobađamo površinskog sloja kože i na taj način utičemo na regeneraciju, poboljšan kvalitet kože, stimulaciju kolagena i elastina koji su zaduženi za mladalački izgled. Na taj način, vaša svakodnevna beauty rutina više nije uzaludna, jer je nakon hemijskog pilinga bolja apsorpcija kože pa preparati kućne nege i drugih tretmana (mezoterapija, biorevitalizacija) imaju bolje delovanje.

Šta je zapravo hemijski piling?

Hemijski piling podrazumeva ubrzanu eksfoliaciju kože, koju uzrokuju hemijski agensi koji se nanose na kožu. Ova procedura ima dvostruku funkciju – osim uklanjanja površnih slojeva kože, ovi agensi dovode do intenzivnog oslobađanja citokina, faktora rasta i sinteze kolagena, što podmlađuje kožu.
Eksfolijacija kože pokazuje rezultate kada želimo da osvežimo kožu, podmladimo je, rešimo probleme kao što su akne, hiperpigmentacije, ožiljci od akni i druge nesavršenosti. Naime, eksfolijacijom se uklanjaju mitiseri, čiste začepljene pore i redukuju bakterije koje izazivaju akne. Neujednačen ten, pigmentne fleke (hiperpigmentacije), proširene pore, ožiljci od akni i strije su česti estetski problemi sa kojima se srećemo. Hemijski piling predstavlja snažan agens koji efikasno rešava ove probleme i dubinski podmlađuje kožu.

Hemijski piling

Koja kožne promene možemo tretirati hemijskim pilingom?

 • Neujednačen ten i tekstura
 • Ožiljci od akni
 • Sitne bore
 • Hiperpigmentacije, fleke, melazme
 • Fotooštećena koža
 • Starače pege sa lica, šaka i dekoltea
 • Akne
 • Strije

Hemijski piling- kako izgleda tretman?

Hemijski piling počinje pregledom, gde lekar utvrđuje problem kože, određuje njen tip i kvalitet. Na osnovu svih ovih faktora koje uzima u obzir, određuje se vrsta kiselina i njena koncentracija. Tretman počinje detaljnim čišćenjem lica lica i uklanjanjem nečistoća. Zatim se nanose kiseline koje deluju na koži oko desetak minuta. Nakon uklanjanja kiseline i nanošenja zaštitne kreme, možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima. Važno je napomenuti da je ova procedura bezbolna i da može doći do kratkotrajnog peckanja kože koje je prolazno i nije neprijatno za pacijente. U narednim danima nakon tretmana može doći do perutanja kože, što je potpuno normalno jer se koža regeneriše. Tada je posebno važno koristiti visok zaštitni faktor u vidu kreme, bez obzira na godišnje doba. Ali, ne brinite, lekar će vam svakako skrenuti pažnju na to i dati vam preporuku adekvatne kućne nege nakon tretmana.

Koje vrste hemijskih pilinga postoje?

Postoji nekoliko vrsta hemijskog pilinga u zavisnosti od problema koje tretiramo i dubine pilinga. Takođe pilinzi se razlikuju prema vrsti agensa kojim se piling radi. Obično se dele prema dubini prodiranja na plitke, srednje i duboke. Što je piling dublji, vreme oporavka je duže, ali efekti koji se dobijaju su snažniji. Na jačinu pilinga ne utiče samo koncentracija kiseline u rastvoru već i pH vrednost rastvora, tako da 20% koncentracija kiseline jednog brenda može biti i nekoliko puta jača od 70% kiseline nekog drugog brenda.

Hemijski piling voćne kiseline

Hemijski piling voćnim kiselinama

Hemijski piling glikolnom kiselinom može biti površan kada se koriste koncentracije 20-40% ili intenzivniji kada se koriste više koncentracije 50-70%. Pilinzi glikolnom kiselinom predstavljaju odličan vid nege kože i prevencije starenja. Oni uklanjaju površne, mrtve ćelije kože i stimulišu njeno obnavljanje i sintezu kolagena. Istovremeno, čiste pore, uklanjaju mitisere, ubrzavaju lečenje akni i smanjuju pigmentacije kože. Mogu se koristiti samostalno ili kao uvod u druge procedure, npr. mezoterapiju.

Mandelična (bademska) kiselina
je idealan hemijski piling za osetljivu kožu sklonu iritacijama, kožu sa seborejom, rozaceom i aknama. Koristi se kao površinski piling jer njena velika molekularna težina ne dozvolja prodiranje u dublje slojeve kože. Samim tim, piling mandeličnom kiselinom je bez crvenila, iritacije i ljuštenja kože. Deluje na kožu antibakterijski i protivupalno, reguliše rad lojnih žlezda, te pomaže i kod lečenja akni.

Mlečna (laktička) kiselina
ne izaziva crvenilo ni iritacije, koristi se i za sve tipove kože kao i za osetljivu. Ima blago keratoličko dejstvo- otapa zadebljali površinski sloj kože, uklanja izumrle ćelije kože i podstiče njenu obnovu. Koristi se i kod uklanjanja hiperpigmentacija i melazme, jer istovremeno blokira enzime koji su bitni za sintezu melanina i podstiče njegovo ravnomerno širenje. Mlečna kiselina deluje antibakterijski, može se koristiti i kod aknozne kože. U kombinaciji sa drugim kislinama se koristi kod fotooštećene kože kao i za podsticanje sinteze kolagena i elastina.

Piruvična (grožđana) kiselina je namenjena dehidriranoj, zreloj i masnoj koži, kao i za uklanjanje hiperpigmentacija, borica i znakova fotostarenja. Ovaj srednje duboki piling aktivira ćelije srednjeg sloja kože, obnavlja kolagen i elastin čime se postiže čvrst izgled kože i ublažavaju se sitne bore. Pored antiage efekta, ima jako antibakterijsko i komedonolitičko dejstvo- uklanja komedonske akne, površinske keratize i ravne bradavice.

Hemijski piling retinoičnom kiselinom je idealan pling za podmlađivanje i hidrataciju kože, ujednačavanje njene teksture i tena. Retinol je oblik vitamina A koji zahvaljujući maloj molekularnoj veličini prodire u dublje slojeve kože i podstiče proizvodnju kolagena, rast i obnavljanje ćelija kože. Time se usporava starenje i smanjuje pojava finih linija i bora, pojačava se elastičnost kože i usporava razgradnja kolagena. Ova kiselina odlično pomaže u čišćenju pora i smanjuje pojavu akni.

Kojična kiselina je hemijski piling koji služi za izbeljivanje kože, uklanjanje hiperpigmentacija i fleka. Hiperpigmentacije su veoma rasprostranjena pojava, nastaju zbog prekomerne produkcije melanina a uzroci su brojni: preterano izlaganje suncu, starenje, hormonski uticaj, povrede na koži. Kojična kiselina blokira aktivnost enzima tironaze u stvaranju melanina čime se sprečava nastanak hiperpigmentacija. Takođe, dokazano je i njeno antioksidantno dejstvo kojim se umanjuju posledice oštećenja kože usled UV zračenja i spoljašnjih zagađenja.

Limunska (citrična) kiselina ima antioksidativan i antiage efekat, a koristi se i kod uklanjanja vidljivih znakova fotooštećenja kože. Deluje tako što ljušti gornji sloj mrtvih ćelija kože, čisti pore, ujednačava ten i teksturu kože. Može da se koristi kod svih tipova kože, a idealan je piling za negu masne kože. Zbog moguće pojave crvenila i iritacije, limunska kiselina se ne preporučuje kod osetljive kože i kože sklone alergijama.

Salicilna kiselina je poznata više od 2.000 godina u lečenju kožnih oboljenja. U prvom veku naše ere, Plinije je koristio koru vrbe koja je izvor salicilne kiseline, za uklanjanje žuljeva i kurjeg oka. Primećeno je da salicilna kiselina smanjuje lučenje sebuma, čisti pore i ima antiupalno dejstvo. Idealna je za aknoznu i masnu kožu, kao i seboreični dermatitis. U većim koncentracijama salicilnom kiselinom se uklanja gornji sloj kože i podstiče njena obnova, čime tekstura postaje ujednačena, a koža dobija blistav i zdrav izgled.

hemijski piling kiseline

TCA PILING-  trihlorsirćetna kislina

Pilinzi trihlorsirćetnom kiselinom (TCA) , u zavisnosti od koncentracije mogu biti duboki ili srednje duboke pilinzi.
Ovaj piling ima veliki potencijal kako za podmlađivanje kože, tako i za uklanjanje/smanjivanje ožiljaka od akni, proširenih pora i strija. TCA piling ostvaruje izuzetne rezultate u podmlađivanju prerano ostarele kože usled sunčevog zračenja, uklanjanju fleka i ujednačavanju tena. Koncentracija pilinga kreće se od 15-80% kiseline, a u zavisnosti od indikacije biramo i jačinu.
TCA pilinzi predstavljaju glavnu proceduru za ublažavanje i uklanjanje ožiljaka od akni, ali za dobar efekat neophodna je adekvatna tehnika izvođenja pilinga, koja podrazumeva jače tretiranje samih ožiljaka od zdrave kože i dovoljna koncentracija trihlorsirćetne kiseline od minimum 30 % ili 35%.
Period oporavka nakon tretmana je 7 dana, a u radi se u seriji od 3-4 pilinga , između kojih je poželjan razmak od mesec dana.

TCA pilinzi se rade od početka oktobra do kraja marta zbog slabijeg UV zračenja kako bi se izbegla pojava hiperpigmentacija i fleka.

Fenolni piling

Fenolni piling je hemijski piling koji prodire duboko u slojeve kože, uklanjajući nedostatke kao što su fotooštećenja, duboke bore i brazde, staračke pege i ožiljci od akni. On daje impresivnije rezultate u odnosu na ostale pilinge, ali je moguća nuspojava kao što su promene u pigmentaciji i teksturi kože. Zbog toga je neophodno da ovu proceduru rade isključivo lekari sa isustvom.

Hemijski piling- koji su efekti?

 • Koža je regenerisana i izgleda svežije, sjajno i blistavo
 • Suva koža je hidrirana i omogućeno je dublje prodiranje preparata za hidrataciju
 • Fine linije i bore su manje vidljive
 • Pigmentne fleke su manje vidljive
 • Ožiljci od akni su manje vidljivi
 • Strije su manje vidljive
 • Ten je ujednačeniji,vidno su bolji kvalitet i tekstura kože
 • Akne, mitiseri i masna koža su redukovani
Hemijski piling voćne kiseline

Hemijski piling- Najčešća pitanja

Hemijski piling je procedura koja se koristi za poboljšanje kvaliteta kože lica, ali se može raditi i na vratu i dekolteu, ali i šakama. Odstranjivanjem površinskog sloja kože eksfoliacijom koja nastaje kao posledica nanošenja hemijskih agenasa na kožu, na površinu izlazi mlada, regenerisana koža. Ona je meka i nežna na dodir, bez nesavršenosti koje narušavaju njenu lepotu kao što su pigmentne fleke, mitiseri, akne ili bore. Uz to hemijskim pilingom se koža čisti, ne samo od mitisera, već i bakterija. Zbog toga se hemijski piling preporučuje svim tipovima kože.

Uvek se pacijentima savetuje da tretmane počnu površinskim ili srednje dubokim pilinzima. Na taj način pacijenti stiču uvid kakvi se efekti mogu postići hemijskim pilinzima, edukuju se kako da pravilno neguju kožu nakon pilinga i pripremaju lice za agresivnije tretmane ako su neophodni. Svakako, tim naših lekara Vam uvek stoji na raspolaganju da odaberete tretman koji je najoptimalniji za vaš tip kože i problem koji imate.

Broj ponavljanja zavisi od rezultata koje želimo da postignemo. Ukoliko nam je cilj da očistimo kožu lica i podstaknemo njenu regeneraciju, dovoljan je samo jedan tretman hemijskim pilingom i rezultati su vidljivi odmah nakon tretmana. Ako želimo da uklonimo fleke i značajno redukujemo ožiljke od akni i strije, tretman je potrebno ponoviti i to 2-3 puta kada koristimo duboke hemijske pilinge, odnosno 3-5 puta za pilinge srednje dubine.

Površinski pilinzi, kao npr. pilinzi voćnim kiselinama koji služe za ’’osvežavanje kože’’ uz blagu stimulaciju kolagena mogu se primenjivati tokom cele godine. Srednje duboke i duboke pilinge je najbolje raditi tokom jeseni, zime i ranog proleća kada nije veliki intenzitet sunčevih zraka.
Vez obzira na vrstu pilinga koje radite, nakon obavezno je koristiti preparate za zaštitu kože od sunca sa visokim faktorom, bez obzira na godišnje doba. Takođe, nekoliko dana nakon tretmana ne bi trebalo da koristite preparate kućne nege koji imaju eksfolaciona svojstva, već preparate koji intenzivno hidriraju i hrane kožu.

Da. Česta je zabluda da suva koža ne sme biti podvrgnuta hemijskom pilingu. Naprotiv, pojedine vrste kiselina poput mlečne kiseline intenzivno hidriraju kožu. Piling mlečnom kiselinom nežno uklanja površne izumrele ćelije, regeneriše i snažno hidrira kožu.

Blagi hemijski pilinzi, poput pilinga glikolnom, piruvičnom ili mlečnom kiselinom predstavljaju bezbedan i siguran izbor sa sve pacijente. Dublji hemijski pilinzi trihlorsirćetnom kiselinom su nešto ozbiljniji i potreban je adekvatan izbor pacijenata. Idealni kandidati za TCA piling su osobe svetlije puti. Za pacijente taminije puti potrebna je veća opreznost i adekvatna priprema pacijenta.

Veoma je važno da hemijski piling nikada ne radite sami kod kuće, bez nadzora stručnjaka, kao i da za ovaj tretman birate samo dermatologe sa iskustvom kojima ćete poveriti svoju kožu. Jedino lekar sa iskustvom zna tačno da odredi tip hemijskog pilinga koji će odgovarati vašoj koži i odrediti koncentraciju agenasa koji će se koristiti tokom tretmana.
U našoj ordinaciji hemijske pilinge rade lekari sa dugogodišnjim iskustvom i koriste samo bezbedne i proverene preparate kako bi se postigli maksimalni rezultati bez neželjenih efekata. Zato sa ponosom možemo da kažemo da neželjenih reakcija nakon hemijskih pilinga kod naših pacijenata nema.
Ali napominjemo da se mogu javiti ukoliko se pacijenti ne pridržavaju saveta koje je naš dermatolog preporučio, a to je visok faktor zaštite od sunca nakon hemijskog pilinga. U tim slučajevima može doći do pojave hiperpigmentacija, jer je mlada koža posebno osetljiva na visok stepen UV zračenja.

Cena hemijskih pilinga?

Cena hemijskih pilinga razlikuje se zavisno od toga koja vrste pilinga se koristi i da li se tretira samo regija lica ili lica,vrata i dekoltea.

Usluga Cena
Hemijski piling mlečnom kiselinom 5.000
Hemijski piling salicilnom kiselinom 5.000
Jessner Holivudski piling 5.000
Hemijski piling piruvičnom kiselinom 6.000
Neostrata hemijski piling glikolnom kiselinom 5.000
Neostrata hemijski piling retinolom 6.000
TCA (trihlorsirćetna kiselina) piling (15%,20%,25%,30% i 35 %) 8.000
PRX -T33 (33% TCA kiselina i hidrogen peroksid) 6.000
Acnelan®- hemijski piling za akne (Mesoestetic ) 8.500

Hemijski piling – dodatna pitanja?

Ako imate dodatnih pitanja, nedoumica ili želite da zakažete svoje konsultacije sa našim lekarima, slobodno nas pozovite na 060/345-0304 ili nam pišite, bez oklevanja, jer tu smo da odgovorimo na sva vaša pitanja!

 

O tretmanu:

Tretmani lica

tretman uklanjanje bora

BOTOKS

Uklanjanje i ublažavanje mimičnih bora na čelu, između obrva, oko očiju i iznad usana.

tretmani biorevitalizacija

BIOREVITALIZACIJA

Dubinska hidratacija i poboljšan kvalitet kože preparatima hijaluronske kiseline- Jalupro, Restylane Vital, Revitacare i dr.

TRETMANI FRAKCIONI LASER CO2

FRAKCIONI CANDELA CO2 LASER

Frakcioni CO2 laser za podmlađivanje i zatezanje kože, uklanjanje ožiljaka, strija i promena na koži, blefaroplastiku (uklanjanje viška kože i zatezanje kapaka), vaginalnu rejuvenaciju i ostale procedure iz oblasti dermatologije i plastične hirurgije.

lasersko podmlađivanje

Lasersko podmlađivanje i zatezanje kože

Lasersko podmlađivanje i zatezanje kože lica, vrata i dekoltea Candela CO2 laserom, koji prodire u najdublje slojeve kože, stvara novi kolagen i elastin i uklanja oštećenja. Na potpuno neinvazivan način, sa minimalnim periodom oporavka koža postaje čvrsta i zategnuta.

tretmani mezoterapija

MEZOTERAPIJA

Ubrizgavanje mezoterapijskih koktela koji sadrže vitamine, minerale, antioksidanse i ostale supstance za povećanje elastičnosti i blistavog izgleda kože.

tretman regenerativna medicina

PRP- KRVNA PLAZMA

Prirodna regeneracija kože vlastitom krvnom plazmom bogatom trombocitima. Podstiče stvaranje kolagena i elastina. Poboljšava ten i teksturu kože.

Ožiljci od akni tretmani

UKLANJANJE OŽILJAKA OD AKNI

Individualni protokoli za rešavanje ožiljaka od akni TCA hemijskim pilinzima, frakcionim laserom i popunjavanje hijaluronskim filerima male gustine.

alma dermaclear tretman

ALMA DERMACLEAR 3 U 1 TRETMAN

Jedinstveni aparat za 3 tretmana kože odjednom- blagi mehanički i hemijski piling, čišćenje lica i dubinsku hidrataciju. Za sve tipove kože!

bore oko očiju i na čelu

UKLANJANJE BORA OKO OČIJU I NA ČELU

Uklanjanje bora sa čela i oko očiju botoksom, hijaluronskim filerima i ostalim neinvazivnim tretmanima.

tretmani hiperpigmentacija fleke

UKLANJANJE HIPERPIGMENTACIJA I FLEKA

Uklanjanje fleka od neumerenog izlaganja sunčevim zracima, akni, melazmi i staračkih fleka pomoću hemijskih pilinga i frakcionog CO2 lasera.