fbpx

Hemijski piling- tretman, iskustva, cena

Šta radi hemijski piling i zašto je obavezan za sve tipove kože?

Hemijski piling- tretman, iskustva, cena2020-09-23T17:53:20+00:00

Hemijski piling je jedna od redovnih procedura žena koje vode računa o svojoj koži, jer hemijski pilinzi su idealan izbor kada se rešavaju problemi kože kao što su tamne fleke, ožiljci od akni, akne i mitiseri, ali i kao efikasna procedura podmlađivanja i osvežavanja kože!

Hemijski piling je jedan od najefikasnijih tretmana savremene estetske prakse koji na prirodan način regeneriše kožu, rešava probleme kože, ali je i podmlađuje. Zbog svojih benefita vaše interesovanje za hemijski piling je veliko kako u našoj ordinaciji, tako i u estetskim klinikama i širom sveta, zbog toga odgovaramo detaljno na sva vaša pitanja i nedoumice u nastavku teksta kako biste znali tačno – šta je hemijski piling, koje vrste hemijskih pilinga postoje, šta možete da očekujete nakon tretmana i koja je cena.

Vreme je da znate sve o hemijskom pilingu kako biste znali da li je ovaj tretman pravo rešenje za vas, ali i koji od hemijskih pilinga je idealno rešenje za za vašu kožu!

 

Hemijski piling aha i bha kiseline

 

Da krenemo od samog početka. Mnoge od vas nas pitaju da li je mehanički piling kod kuće, redovno čisćenje ujutru i uveče i pravi odabir krema i seruma dovoljno da bi koža bila sjajna i blistava. Stoga, moramo da objasnimo odmah u startu da se delovanje krema i seruma odvija samo na površini kože, a kako su na samoj površini najstarije ćelije kože, koje čine takozvani “mrtvi” sloj kože, on sprečava prodiranje aktivnih supstanci u dublje slojeve kože gde starenje, hiperpigmentacije, akne, višak sebuma nastaju. Iako sadrže aktivne supstance, vaše kreme i serumi ne mogu da dopru do dubljih slojeva kože, gde su ove supstance najneophodnije.

Sada dolazimo do hemijskog pilinga, jer se njegovom primenom oslobađamo površinskog sloja kože i na taj način utičemo na regeneraciju, poboljšan kvalitet kože, stimulaciju kolagena i elastina koji su zaduženi za mladalački izgled i vaša svakodnevna beauty rutina više nije uzaludna, jer je nakon hemijskog pilinga bolja apsorpcija kože pa preparati kućne nege i drugih tretmana (mezoterapija, biorevitalizacija) imaju bolje delovanje.

Ovo je bila najkraća verzija koja daje odgovor na pitanje – šta je hemijski piling i zašto se koristi, a sada je vreme da razložimo hemijske pilinge do najsitnijih detalja kako biste imali odgovore na sva pitanja!

Šta je zapravo hemijski piling?

Hemijski piling podrazumeva ubrzanu eksfoliaciju kože, koju uzrokuju hemijski agensi koji se nanose na kožu. Ova procedura ima dvostruku funkciju, pa osim uklanjanja površnih slojeva kože, ovi agensi dovode do intenzivnog oslobađanja citokina, faktora rasta i sinteze kolagena, što intenzivno podmlađuje kožu. Eksfolijacija kože pokazuje rezultate kada želimo da osvežimo kožu, podmladimo je, ali i kada želimo da rešimo probleme kao što su akne kod problematične kože, hiperpigmentacije, ožiljci od akni i druge nesavršenosti. Naime eksfolijacijom se uklanjaju mitiseri, čiste začepljene pore i redukuju bakterije koje izazivaju akne.
Neujednačen ten, pigmentne fleke (hiperpigmentacije), proširene pore, ožiljci od akni i strije su česti estetski problemi sa kojima se srećemo. Hemijski piling predstavlja snažan agens koji efikasno rešava ove probleme i dubinski podmlađuje kožu.

Koja kožne promene možemo tretirati hemijskim pilingom?

Hemijski piling

Hemijskim pilinzima možemo odlično negovati kožu kada želimo da pojačamo efekte svakodnevne nege, drugih tretmana kao što su mezoterapija i biorevitalizacija.

Takođe, hemijskim pilingom postižemo odlične rezultate u:

 • Prevenciji starenja kože
 • Uklanjanju/ublažavanju ožiljaka od akni
 • Eliminaciji sitnih bora
 • Uklanjanju melazme, fleka, pigmentacija kože
 • Podmlađivanju fotoostarele kože
 • Uklanjanju staračih pega sa lica, šaka i dekoltea
 • Lečenju akni i uklanjanju fleka od akni
 • Uklanjanju/ ublažavanju strija

Kako izgleda hemijski piling?

Napomena: Važno je napomenuti da je ova procedura bezbolna i da može doći do eventualnog , kratkotrajnog peckanja kože koje je prolazno i nije neprijatno za pacijente.
U narednim danima nakon tretmana može doći do perutanja kože, što je potpuno normalno, jer se koža regeneriše i tada je posebno važno koristiti visok zaštitni faktor u vidu kreme, bez obzira na godišnje doba. Ali, ne brinite, dermatolog će vam svakako skrenuti pažnju na to i dati vam preporuku adekvatne kućne nege nakon tretmana.

Koje vrste hemijskih pilinga postoje?

Postoji nekoliko vrsta hemijskog pilinga u zavisnosti od problema koje tretiramo i dubine pilinga. Takođe pilinzi se razlikuju prema vrsti agensa kojim se piling radi. Obično se dele prema dubini prodiranja na plitke, srednje i duboke.
Što je piling dublji, vreme oporavka je duže, ali efekti koji se dobijaju su snažniji.

Hemijski piling voćnim kiselinama

Hemijski piling voćne kiseline

Hemijski piling glikolnom kiselinom (voćne kiseline) može biti površan kada se koriste koncentracije 20-40% ili nesto intenzivniji kada se koriste veće koncentracije glikolne kiseline 50-70%. Pilinzi glikolnom kiselinom predstavljaju odličan vid nege kože i prevencije starenja. Oni uklanjaju površne, mrtve ćelije kože i stimulišu njeno obnavljanje i sintezu kolagena. Istovremeno, čiste pore, uklanjaju mitisere, ubrzavaju lečenje akni i smanjuju pigmentacije kože. Mogu se koristiti samostalno ili kao uvod u druge procedure, npr. mezoterapiju.
Slični efekti se postižu aplikacijom mlečne kiseline. Ona ima odličnu osobinu da dubinski hidrira kožu, te se posebno preporučuje za korišćenje kod suve kože.
Piling salicilnom kiselinom se koristi kod kože sklone aknama jer ima odlično komedolitičko delovanje.

Hemijski piling trihlorsirćetnom kislinom TCA piling

Pilinzi trihlorsirćetnom kiselinom (TCA) predstavljaju duboke ili srednje duboke pilinge.
Ovaj piling ima veliki potencijal kako za podmlađivanje kože, tako i za uklanjanje/smanjivanje ožiljaka od akni, proširenih pora i strija. TCA piling ostvaruje izuzetne rezultate u podmlađivanju prerano ostarele kože usled sunčevog zračenja, uklanjanju fleka i ujednačavanju tena. Koncentracija pilinga kreće se od 15-80% kiseline, a u zavisnosti od indikacije biramo i jačinu.

TCA pilinzi predstavljaju glavnu proceduru za ublažavanje i uklanjanje ožiljaka od akni, ali za dobar efekat neophodna je adekvatna tehnika izvođenja pilinga, koja podrazumeva jače tretiranje samih ožiljaka od zdrave kože i dovoljna koncentracija trihlorsirćetne kiseline od minimum 30 % ili 35%.

Piling fenolom

Fenolni piling je piling najveće dubine koji se pre svega koristi za dubinsko podmlađivanje kože lica i vrata. Dostupnost estetske medicine i moderne anti age kozmetike je dovela da veliki broj pacijenata redovnije neguje lice, čime je potreba za fenolnim pilinzima značajno smanjena.

Ipak, kod pacijenata za izrazitim fotooštećenjem kože, dubokim borama, staračkom kožom oštećenom pušenjem i drugim štetnim agenskim, kada se čini da ni jedna procedura podmlađivanja ne može pomoći, upotreba fenolnog pilinga ostvaruje fantastične rezultate i u stanju je da skine 10 godina u samo jednom tretmanu.

Koji su efekti nakon hemijskog pilinga?

 • Koža je regenerisana i izgleda svežije, sjajno i blistavo
 • Suva koža je hidrirana i omogućeno je dublje prodiranje preparata za hidrataciju
 • Fine linije i bore su manje vidljive
 • Pigmentne fleke su manje vidljive
 • Ožiljci od akni su manje vidljivi
 • Strije su manje vidljive
 • Ten je ujednačeniji,vidno su bolji kvalitet i tekstura kože
 • Akne, mitiseri i masna koža su redukovani

Hemijski piling- Najčešća pitanja

Kako odabrati pravi piling?2020-09-14T22:17:28+00:00

Uvek se pacijentima savetuje da tretmane počnu površinskim ili srednje dubokim pilinzima. Na taj način pacijenti stiču uvid kakvi se efekti mogu postići hemijskim pilinzima, edukuju se kako da pravilno neguju kožu nakon pilinga i pripremaju lice za agresivnije tretmane ako su neophodni. Svakako, tim naših lekara Vam uvek stoji na raspolaganju da odaberete tretman koji je najoptimalniji za vaš tip kože i problem koji imate.

Zašto treba raditi hemijski piling?2020-09-14T22:16:37+00:00

Hemijski piling je procedura koja se koristi za poboljšanje kvaliteta kože lica, ali se može raditi i na vratu i dekolteu, ali i šakama. Odstranjivanjem površinskog sloja kože eksfoliacijom koja nastaje kao posledica nanošenja hemijskih agenasa na kožu, na površinu izlazi mlada, regenerisana koža koja je meka i nežna na dodir i bez nesavršenosti koje narušavaju njenu lepotu kao što su pigmentne fleke, mitiseri, akne ili bore. Uz to hemijskim pilingom se koža čisti, ne samo od mitisera, već i bakterija. Zbog toga se hemijski piling preporučuje svim tipovima kože.

Da li svaka koža sme da se tretira hemijskim pilingom?2020-09-13T23:08:04+00:00

Blagi hemijski pilinzi, poput pilinga glikolnom, piruvičnom ili mlečnom kiselinom predstavljaju bezbedan i siguran izbor sa sve pacijente. Dublji hemijski pilinzi trihlorsirćetnom kiselinom su nešto ozbiljniji i potreban je adekvatan izbor pacijenata. Idealni kandidati za TCA piling su osobe svetlije puti. Za pacijente taminije puti potrebna je veća opreznost i adekvatna priprema pacijenta.

Da li suva koža sme da se tretira hemijskim pilinzima?2020-09-13T23:09:59+00:00

Da, česta je zabluda da suva koža ne sme biti podvrgnuta hemijskom pilingu. Čak naprotiv, pojedine vrste kiselina poput mlečne kiseline intenzivno hidriraju kožu. Piling mlečnom kiselinom nežno uklanja površne izumrele ćelije, regeneriše i snažno hidrira kožu.

Koliko je tretmana hemijskim pilingom potrebno za optimalne efekte?2020-09-13T23:13:10+00:00

Broj ponavljanja zavisi od rezultata koje želimo da postignemo. Ukoliko nam je cilj da očistimo kožu lica i podstaknemo njenu regeneraciju, dovoljan je samo jedan tretman hemijskim pilingom i rezultati su vidljivi odmah nakon tretmana. Ako želimo da uklonimo fleke i značajno redukujemo ožiljke od akni i strije, tretman je potrebno ponoviti i to 2-3 puta kada koristimo duboke hemijske pilinge, odnosno 3-5 puta za pilinge srednje dubine.

Kada je optimalno vreme za hemijske pilinge?2020-09-13T23:15:02+00:00

Površinski pilinzi, kao npr. pilinzi voćnim kiselinama koji služe za ’’osvežavanje kože’’ uz blagu stimulaciju kolagena mogu se primenjivati tokom cele godine. Srednje duboke i duboke pilinge je najbolje raditi tokom jeseni, zime i ranog proleća kada nije veliki intenzitet sunčevih zraka.
Vez obzira na vrstu pilinga koje radite, nakon obavezno je koristiti preparate za zaštitu kože od sunca sa visokim faktorom, bez obzira na godišnje doba. Takođe, nekoliko dana nakon tretmana ne bi trebalo da koristite preparate kućne nege koji imaju eksfolaciona svojstva, već preparate koji intenzivno hidriraju i hrane kožu.

Koji su neželjeni efekti nakon hemijskih pilinga?2020-09-13T23:28:50+00:00

Veoma je važno da hemijski piling nikada ne radite sami kod kuće, bez nadzora stručnjaka, kao i da za ovaj tretman birate samo dermatologe sa iskustvom kojima ćete poveriti svoju kožu. Jedino lekar sa iskustvom zna tačno da odredi tip hemijskog pilinga koji će odgovarati vašoj koži i odrediti koncentraciju agenasa koji će se koristiti tokom tretmana.
U našoj ordinaciji hemijske pilinge rade lekari sa dugogodišnjim iskustvom i koriste samo bezbedne i proverene preparate kako bi se postigli maksimalni rezultati bez neželjenih efekata. Zato sa ponosom možemo da kažemo da neželjenih reakcija nakon hemijskih pilinga kod naših pacijenata nema.
Ali napominjemo da se mogu javiti ukoliko se pacijenti ne pridržavaju saveta koje je naš dermatolog preporučio, a to je visok faktor zaštite od sunca nakon hemijskog pilinga. U tim slučajevima može doći do pojave hiperpigmentacija, jer je mlada koža posebno osetljiva na visok stepen UV zračenja.

Cena hemijskih pilinga?

Cena hemijskih pilinga razlikuje se zavisno od toga koja vrste pilinga se koristi i da li se tretira samo regija lica ili lica,vrata i dekoltea.

Usluga Cena
Hemijski piling mlečnom kiselinom 5.000
Hemijski piling salicilnom kiselinom 5.000
Jessner Holivudski piling 5.000
Hemijski piling piruvičnom kiselinom 6.000
Neostrata hemijski piling glikolnom kiselinom 4.000
Neostrata hemijski piling retinolom 6.000
TCA (trihlorsirćetna kiselina) piling (15%,20%,25%,30% i 35 %) 8.000
TCA CROSS piling (50-80%) 10.000
 PRX -T33 (33% TCA kiselina i hidrogen peroksid) 6.000

Hemijski piling – dodatna pitanja?

Ako imate dodatnih pitanja, nedoumica ili želite da zakažete svoje konsultacije sa našim lekarima, slobodno nas pozovite ili nam pišite, bez oklevanja, jer tu smo da odgovorimo na sva vaša pitanja!

POPULARNI TRETMANI
Popusti ovoga meseca
Zakažite konsultacije
  RADNO VREME
Ponedeljak -Subota
9:00-21:00
Nedelja : neradno
  KONTAKT TELEFON
060/345-0304
  ADRESA
IMEDIC ordinacija
Kneza Miloša 19, I sprat Beograd
  ZAPRATITE NAS
Imate pitanja?
Cenovnik

ZAKAŽITE TERMIN ZA KONSULTACIJE I TRETMAN!

Naše konsultacije su besplatne. Pozovite nas na  060/345-0304 ili nam pošaljite poruku prijavom na online obrazac

NOVO NA BLOGU

KONTAKT

 • Ordinacija IMEDIC
 • Kneza Miloša 19, I sprat, Beograd
 • 060/345-0304
 • Ponedeljak-Subota: 09:00-21:00
Go to Top