Šta predstavljaju hemijski pilinzi?

Neujednačen ten, fleke, proširene pore, ožiljci od akni i strije su česti estetski problemi sa kojima se srećemo. Hemijski piling predstavlja snažan agens koji efikasno rešava ove probleme i dubinski rejuveniše kožu.

Hemijski piling podrazumeva ubrzanu eksfoliaciju kože, prouzrokovanu hemijskim agensima.  Pored uklanjanja površnih slojeva kože,  ovi agensi dovode do intenzivnog oslobađanja citokina, faktora rasta i sinteze kolagena, što intenzivno podmlađuje kožu.  Eksfolijacija kože ima odličan efekat i kod problematične adolescentne kože. Naime eksfolijacijom se uklanjaju mitiseri, čiste začepljene pore i redukuju bakterije koje izazivaju akne.

Koja kožne promene možemo tretirati hemijskim pilingom?

Hemijskim pilinzima možemo odlično negovati kožu. Takođe, hemijskim pilingom postižemo odlične rezultate u:

  • Prevenciji starenja kože

  • Uklanjanju melazme, fleka, pigmentacija kože

  • Uklanjanju staračih pega sa lica, šaka i dekoltea

  • Uklanjanju/ublažavanju ožiljaka od akni

  • Uklanjanju/ ublažavanju strija

  • Podmlađivanju fotoostarele kože

  • Lečenju akni i uklanjanju fleka od akni

  • EliminacijI sitnih bora

Koje vrste hemijskih pilinga postoje?

Postoji nekoliko vrsta hemijskog pilinga u zavisnosti od problema koje tretiramo i dubine pilinga. Takođe pilinzi se razlikuju prema vrsti agensa kojim se piling radi. Obično se dele na plitke, srednje i duboke. Što je piling dublji, vreme oporavka je duže, ali efekti koji se dobijaju su snažniji.

Hemijski piling voćnim kiselinama

Hemijski piling glikolnom kiselinom (voćne kiseline) može biti površan kada se koriste koncentracije 20-40% ili nesto intenzivniji kada se koriste koncentracije glikolne kiseline 50-70%.  Pilinzi glikolnom kiselinom predstavljaju odličan vid nege kože i prevencije starenja. Oni uklanjaju površne, mrtve ćelije kože i stimulišu njeno obnavljanje i sintezu kolagena. Istovremeno, ciste pore, uklanjaju mitisere, ubrzavaju lečenje akni i smanjuju pigmentacije kože.  Mogu se koristiti samostalno ili kao uvod u druge procedure, npr. mezoterapiju.

Slični efekti se postižu aplikacijom mlečne kiseline. Ona ima odličnu osobinu da dubinski hidrira kožu, te se posebno preporučuje za korišćenje kod suve kože.

Piling salicilnom kiselinom se koristi kod kože sklone aknama jer ima odlično komedolitičko delovanje.

Hemijski piling trihlorsirćetnom kislinom TCA piling

Pilinzi trihlorsirćetnom kiselinom predstavljaju duboke ili srednje duboke pilinge.

Ovaj piling ima veliki potencijal kako za podmlađivanje kože, tako i za uklanjanje/smanjivanje ožiljaka od akni, proširenih pora i strija. TCA piling ostvaruje izuzetne rezultate u podmlađivanju prerano ostarele kože usled sunčevog zračenja, uklanjanju fleka i ujednačavanju tena. Koncentracija pilinga kreće se od 15-80% kiseline, a u zavisnosti od indikacije biramo i jačinu. TCA pilinzi predstavljaju glavnu proceduru za ublažavanje i uklanjanje ožiljaka od akni, ali za dobar efekat neophodna je adekvatna tehnika izvođenja pilinga, koja podrazumeva jače tretiranje samih ožiljaka od zdrave kože i dovoljna koncentracija trihlorsirćetne kiseline od minimum 30 % ili 35%.

Piling fenolom

Fenolni piling je piling najveće dubine koji se pre svega koristi za dubinsko podmlađivanje kože lica i vrata. Dostupnost estetske medicine i moderne anti age kozmetike je dovela da veliki broj pacijenata redovnije neguje lice, čime je potreba za fenolnim pilinzima značajno smanjena. Ipak, kod pacijenata za izrazitim fotooštećenjem kože, dubokim borama, staračkom kožom oštećenom pušenjem i drugim štetnim agenskim, kada se čini da ni jedna procedura podmlađivanja ne može pomoći, upotreba fenolnog pilinga ostvaruje fantastične rezultate i u stanju je da skine 10 godina u samo jednom tretmanu.

Da li svaka koža sme da se tretira hemijskim pilingom?

Blagi hemijski pilinzi, poput pilinga glikolnom, piruvičnom ili mlečnom kiselinom predstavljaju bezbedan i siguran izbor sa sve pacijente. Dublji hemijski pilinzi trihlorsirćetnom kiselinom su nešto ozbiljniji i potreban je adekvatan izbor pacijenata. Idealni kandidati za TCA piling su osobe svetlije puti. Za pacijente taminije puti potrebna je veća opreznost i adekvatna priprema pacijenta.

Da li suva koža sme da se tretira hemijskim pilinzima?

Da, česta je zabluda da suva koža ne sme biti podvrgnuta hemijskom pilingu. Čak naprotiv, pojedine vrste kiselina poput mlečne kiseline intenzivno hidriraju kožu. Piling mlečnom kiselinom nežno uklanja površne izumrele ćelije, regeneriše i snažno hidrira kožu.

Koliko je tretmana hemijskim pilingom potrebno za optimalne efekte?

Broj ponavljanja zavisi od rezultata koje želimo da postignemo. Ukoliko nam je cilj da očistimo kožu lica i podstaknemo njenu regeneraciju, dovoljan je samo jedan tretman hemijskim pilingom. Ukoliko želimo da uklonimo fleke i značajno redukujemo ožiljke od akni i strije, tretman je potrebno ponoviti i to 2-3 puta kada koristimo duboke hemijske pilinge, odnosno 3-5 puta za pilinge srednje dubine.

Kada je optimalno vreme za hemijske pilinge?

Površinski pilinzi, kao npr. pilinzi voćnim kiselinama koji služe sa ’’osvežavanje kože’’ uz blagu stimulaciju kolagena mogu se primenjivati tokom cele godine. Srednje duboke i duboke pilinge je najbolje raditi tokom jeseni, zime i ranog proleća kada nije veliki intenzitet sunčevih zraka.

Kako odabrati pravi piling?

Uvek se pacijentima savetuje da tretmane počnu površinskim ili srednje dubokim pilinzima. Na taj način pacijenti stiču uvid kakvi se efekti mogu postići hemijskim pilinzima, edukuju se kako da pravilno neguju kožu nakon pilinga i pripremaju lice za agresivnije tretmane ako su neophodni. Svakako, tim naših lekara Vam uvek stoji na raspolaganju da odaberete tretman koji je najoptimalniji za vaš tip kože i problem koji imate.

POPULARNI TRETMANI
Popusti ovoga meseca
Zakažite konsultacije

ZAPRATITE NAS

  RADNO VREME

Pon.-Sub. 9:00-21:00
Nedelja zatvoreno

  060/345-0304

  ADRESA

IMEDIC,Kneza Miloša 19, I sprat, Beograd