Još uvek ne poznajemo ženu, ali ni muškarca, koji su se obradovali kada su primetili prve bore na svom licu. Već znate da se vremenom njihov broj uvećava, dubina produbljuje i briše se mladalački izraz sa lica, ali ne brinite, znamo kako da ih zaustavimo!

Svi znamo da starenje i bore idu jedno sa drugim, ali da li ste znali da se bore mogu pojaviti i pre njihovog vremena? Nažalost, istina je. A da li ste znali da bore ne moraju nužno da dolaze s godinama i da se njihova pojava može odložiti i drastično umanjiti? Ovo je dobra vest! Ako se pitate kako, do najsitnijih detalja objašnjavamo u nastavku teksta!

Zašto nastaju bore?

kako ukloniti bore

Bore nastaju kao posledica starenja kože, tako što se smanjuje produkcija kolagena i elastina koji su zaduženi za glatku kožu bez bora, čvrstog tonusa i jedrine. Oni su zaslužni za to da svaki put kada uradimo bilo koju mimiku lica, nasmejemo se, podignemo obrve čudeći se ili kada se mrštimo, naša koža se vraća u prvobitni oblik bez ikakvih tragova. A onda, malo po malo, dođe vreme kada sa svakim pomeranjem kože ostaje najpre fina linija, koja se vremenom produbljuje usled ponovljenih mimika i prerasta u boru. Baš kao kada biste komad tkanine savili, ostala bi linija tamo gde je prelomljen- upravo to se dešava i našoj koži.

Razlog tome jeste smanjen kvalitet kože, jer koža starenjem postaje suva, zbog smanjenja hijaluronske kiseline, tanka i sa manje kolagenih vlakana i elastina koji su zaduženi za mladalački izgled.

Osim prirodnog starenja tu su i faktori koji utiču na to da koža prevremeno stari i da se bore pojavljuju i pre njihovog vremena. Za to su zaduženi spoljni i unutrašnji faktori, kao što je zagađenost vazduha, izlaganje UV štetnim zracima bez zaštite, gravitacija koja dovodi do opuštanja, hormonske promene, pušenje, neadekvatna ishrana, nedovoljno sna, genetika i drugi.

Kako sprečiti prerano nastajanje bora?

Ovaj deo teksta posebno je namenjen mlađim osobama koje možda ne znaju da starenje kože počinje u dvadesetim godinama, a da u proseku oko 24 godine dolazi do pojave prvih bora. Ukoliko ste jedna od srećnijih, prvi znaci starenja će početi na vašem licu da se vidi oko 27 godine ili kasnije. Zbog toga je veoma važno da do tada steknete adekvatnu rutinu nege kože koja podrazumeva odgovarajuće preparate kućne nege prilagođene potrebama vaše kože. Ne zaboravite da je preporuka dermatologa od ključne važnosti, jer on poznaje anatomiju lica i svih slojeva kože i nakon dermatološkog pregleda i procene vašeg tipa kože i njenog stanja određuje najbolju kombinaciju preparata prilagođenih vašoj koži. Pored svakodnevne nege, važno je redovno ići na tretmane čišćenja lica, ali i nege.

 

Najbolji tretmani lica za prve i plitke bore?

kako ukloniti plitke bore

U medicini važi pravilo da je prevencija pola zdravlja, a kako je koža naš najveći organ isto važi i u ovom slučaju. Pre nego što krenemo na rešenja za bore i duboke bore želimo najpre da naglasimo koji tretmani se koriste za prevenciju starenju, dakle pre pojave prvih bora i sa pojavom prvih bora. Ali, isti ovi tretmani se preporučuju i damama i muškarcima koji imaju dublje bore koje se rešavaju na drugi način, jer se ovim tretmanima utiče na kvalitet kože celog lica.

Možda vama smeta bora na čelu, ali ona je posledica kvaliteta kože oko nje, zato rešavanjem bore na čelu uzmite u obzir i tretmane koji će uticati na bolji kvalitet vaše kože u celini. A to su:

Koje vrste bora postoje?

Da bismo ih adekvatno tretirali moramo da znamo koje su vrste bora na našem licu. Zavisno od regije lica na kojoj se javljaju, one drugačije nastaju i na njih utiču različiti faktori, zato je i tretman nešto drugačiji za bore na čelu, od onih oko usana.
Osnovna podela bora je na statične i mimične. Statične su one koje vidimo kada je lice potpuno opušteno i mogu nastati usled faktora kao što su gravitacija, gubitak elastičnosti i kolagena. Takve su na primer bore u uglovima usana, nazolabijalne bore, bore na vratu. Dok su mimične ili dinamične kao što i sama reč kaže one koje su vidljive kada pravimo mimiku lica. Ove bore su rezultat ponovljenih pokreta lica, zbog koji dolazi do nabora na koži i najčešće se pojavljuju oko usana, očiju, ali i na čelu.

Ali, rešili smo da ih ipak podelimo po predelu u kome se nalaze i odmah otkrijemo tretmane koji daju najbolje rezultate za njih.

 

Botoks ili hijaluron za bore?

Ovo pitanje nam najčešće postavljaju pacijenti koji prvi put dolaze u ordinaciju i žele da se reše bora. Ali veoma često dolaze i sa zahtevom da žele botoks za delove lica gde se on ne preporučuje ili obrnuto, žele hijaluronskim filerima da reše duboke brazde na čelu. Upravo zbog toga smo podelili bore po delovima lica uz objašnjenje koji je tretman najbolji za svake od njih i zašto. Jednostavnije rečeno, botoks je zadužen uglavnom za gornju trećinu lica, dok se za srednju i donju najčešće koriste hijaluronski fileri. Ali, u nastavku objašnjavamo deo po deo lica detaljnije, pa pronađite ono što vas najviše interesuje, a saznajte i za delova lica koje zanimaju vašu drugaricu, majku ili vas u budućnosti.

 

Bore na čelu i između obrva

bore ukloniti sa čela

Horizontalne linije na čelu i vertikalne najčešće dve ili jedna između obrva mogu biti i statične i mimične bore. Kao takve, koje pripadaju obema vrstama one se rešavaju pomoću dva tretmana. Mimične, one koje se vide kada podignemo obrve kao kada smo iznenađeni i kada se namrštimo uspešno rešavamo botoksom. Pitate se kako? Princip je veoma jednostavan i siguran kada ga radi stručno lice, lekar specijalista koji je sertifikovan za injekcione metode. Dakle, čuveni botoks funkcioniše tako što se njegovim ubrizgavanjem na tačno određena mesta ispod površine kože sprečava preterana kontrakcija pokreta mišića koji su i zaslužni za nastajanje bora. Smanjenjem aktivnosti ovih mišića dolazi do zatezanja kože i nestanka bora.

Kada su već postale statične, što znači da se vide u stanju potpunog mirovanja, botoks nije dovoljan, jer će on zaustaviti dalje produbljivanje bora, ali je tamo gde su one već postale duboke, samo zaustavljanje kontrakcije mišića nije dovoljno. U tom slučaju, a napominjemo ovo se odnosi na duboke i veoma duboke bore, koriste se hijaluronski fileri. To je takođe injekciona metoda kojom se hijaluron tankim iglicama aplikuje ispod kože. A kako hijaluronska kiselina može da veže molekule vode i do 1000 puta više od svoje težine, ona to i radi i na taj način popunjava bore.

Rezultat je glatka i zategnuta koža bez bora!

Bore oko očiju – najbolji tretman?

Koža oko očiju je tanja i osetljivija od ostale kože na vašem licu. Upravo zbog toga je i podložnija starenju i nastanku finih linija i bora. To je razlog zašto imate kremu za lice i odvojeno kremu za predeo oko očiju. Bore oko očiju nastaju kao posledica smejanja, jer smejemo se i očima, pa se zato i zovu bore smejalice. Ovde pristupamo sa posebnom pažnjom, pa je pored pomenutog botoksa i hijaluronskih filera veoma važno i poboljšati kvalitet tanke kože. Tako možemo pridodati biorevitalizaciju kako bi se koža nahranila neophodnim sastojcima kao što su hijaluronska kiselina, aminokiseline i važni vitamini, ali i PRP tretman koji pospešuje cirkulaciju, regeneraciju i podmlađivanje kože.

I vaš pogled ispod obrva je spreman i bez bora koje narušavaju lepotu vašeg oka!

Bore na nosu ili bunny lines

Ove bore su veoma specifične zato što većina najpre rešava bore na čelu ili oko usana, a često zaboravi da ove na nosu, odaju godine ili neiskusnog lekara koji ih nije uzeo u obzir. One su najuočljivije kada se smejete jer se upravo tada bočne strane nosa naboraju, tako da on izgubi svoju formu. A rešenje je tretman botoksom koji jednostavno blokira preterano pomeranje ovih mišića i vaš nosi izgleda kao pre nekoliko godina!

 

Kako ukloniti nazolabijalne bore?

nazolabijalne bore oko usana

Došli smo do specifičnih bora koje su kod nekih osoba izraženije usled prirodne anatomske građe lica, pa se pojavljuju pre starenja, dok je kod drugih uočljivije s godinama. Nazolabijalne bore su one koje idu od uglova nosa do usana. U slučaju starenja ove bore koje nastaju usled starenja zapravo su uzrok gubitka potkožnog tkiva u predelu jagodica i obraza, tzv. upali obrazi. Upravo ova dva faktora najčešće utiču na pad tonusa u ovom delu lica i to je ono što uzrokuje nastanak bora oko usana. Zbog toga je idealna procedura hijaluronskim filerima koja najpre popunjava i oblikuje jagodice koje su i inače simbol ženstvenosti i lepote lica, a zatim obraze ukoliko ima potrebe za tim. Ukoliko su veoma duboke, nazolabijalne bore se nekada i direktno popunjavaju hijaluronskom kiselinom.
Važno je da napomenemo da se u ovom delu lica ne koristi botoks, jer je ovo mimički deo koji koristimo za žvakanje, govor ili osmehivanje, pa blokiranje mišićne funkcije nije opcija. Osim za …

 

Bore oko usana

Bore oko usana, najupečatljivije iznad usana ne nastaju isključivo kao posledica pušenja, već i starenja. Kod njih se primenjuje botoks koji se pažljivo aplikuje u tačno određenim tačkama i na taj način ove bore postaju manje vidljive. Ukoliko su izražene, pomoću hijaluronskih filera se uspešno popunjavaju i nestaju!

 

Kada je najbolje vreme za botoks ili hijaluronske filere?

bore botoks
Pacijentkinja pre i posle korekcije volumena i tonusa lica hijaluronskim filerima i tretmana uklanjanja bora sa čela i oko očiju botoksom.

Sa primenom botoksa možete početi odmah sa pojavom finih linija ili čak i pre njih, jer ćete na taj način sprečiti pojavu bora tako što ćete već u startu zaustaviti prekomernu mimiku lica na mestima gde će bore nastati. Kada je reč o hijaluronskim filerima, oni se koriste ne samo za bore, već i za korekciju usana, podočnjaka, jagodica, vilice, brade i drugih delova lica, pa primena nije vezana za godine. Kada su bore u pitanju podrška hijaluronskih filera tonusu kože znatno utiče na njihovo kasnije nastajanje. Obe procedure su potpuno sigurne i bezbedne, jer se u našoj ordinaciji koriste isključivo provereni preparati o kojima možete saznati detaljne informacije na našem sajtu.

 

Pitanja o tretmanima protiv bora?

Ukoliko imate dodatnih pitanja i nedoumica vezanih za bilo koji tretman protiv bora ili želite da zakažete svoj tretman ili konsultaciju slobodno nas pozovite na 060/345-0304, a naše stručno osoblje ima odgovore na sva vaša pitanja. Čekamo vas!

 

Koja je cena tretmana protiv bora?

Detaljnije o cenama svih tretmana za bore pogledajte OVDE.