Biološki znaci starenja kože

Starija koža je suva, tanka, relativno ravna sa smanjenim nivoom kolagena i elastina u sebi. Samo starenje kože se može pripisati mnoštvu faktora:

  • Efekat gravitacije na meko tkivo koji rezultira vidljivim visenjem kože sa lica.

  • Štetne posledice sunčevog zračenja

  • Hormonske promene u menopauzi

  • Smanjenje dotoka krvi u periferne delove organizma

  • Povećanje telesne težine usled usporavanja metabolizma i nagomilavanje masnih naslaga ispod kože, u predelu stomaka, kukova, stražnjice i butina.

  • Opuštanje mišića lica i ligamenata

  • Smanjeno tkivo žlezda za lučenje pljuvačke.

  • Resorpcija kostiju  tj. smanjenje formiranja koštanog tkiva i gubitak istog što opet dovodi do padanja kože.

Unutrašnji tok starenja je spor, nezaustavljiv i degenerativni proces promene tkiva koji utiče na celokupan organizam. Tempo i brzina starenja zavise od čoveka do čoveka, pa čak se i razlikuju između delova tela jedne osobe.

Unutrašnji faktori starenja kože

Nivo pigmentacije u koži

Koža sa više pigmenta, tamnija je bolje zaštićena od negativnog dejstva sunca, kompaktnija je i sadrži više intraćelijske masti u sebi, što može biti faktor sporijeg starenja kože.

Varijacije u debljini kože

Zategnutost i prokrvljenost kože nije ista u svim delovima našeg tela. Koža je mnogo zategnutija na čelu nego npr. na pazuhu. Smanjenje debljine kože takođe varira na telu, što dovodi do toga da neki delovi brže stare od drugih.

Uticaj hormona

Hormonalne promene u koži su uglavnom posledica promena nivoa estrogena, narocito kod žena. Posle menopauze dolazi do smanjenja nivoa vode i kolagena u koži, smanjenja debljine kože ispod epidermisa.

Spoljašnji faktori starenja kože

fotostarenje bore

Neki od ovih faktora su izloženost štetnom sunčevom zračenju, zagađenje životne sredine, pušenje, česte i ponavljajuce grimase na licu ( česta namrštenost, žmirkanje i sl.), ishrana, položaj pri spavanju, kao i opšte zdravstveno stanje.

Izloženost sunčevom zračenju

Naša koža apsorbuje UV zračenje, narocito UVA i UVB zrake čime stvara reaktivne vrste kiseonika ili slobodne radikale koji imaju štetno dejstvo na ćelije organizma. UV zraci štetno deluju na proteine kao što su kolagen i elastin i dovodi do procesa koji se zove fotostarenje. Znaci fotostarenja su: duboke bore, gubitak elastičnosti kože, fleke i hiperpigmentacije, ispucali kapilari i žućkasti ton kože.

Uticaj okruženja i životne sredine

Temperatura i vlažnost vazduha deluju na kožu. Na svakih 7-8 stepeni celzijusa porasta temeperature vazduha količina vode koja isparava iz tela se duplira. Na niskim temperaturama koža postaje tvrđa sto direktno utiče na proteine i masti u koži.

Pušenje

Osim sto utiče na unutrašnje organe, pušenje menja kvalitet i oblik kože. Ona postaje siva i istrošena. Dolazi do različitih degenerativnih procesa nastalih usled smanjenja dotoka krvi u kapilare kože, što stvara nutritivnu neuhranjenost i nedostatak kiseonika u istoj. Studije su pokazale da oni koji puše imaju manje kolagena i elastina u koži sto je čini manje elastičnom i zategnutom.

Prevencija štetnog uticaja spoljnih faktora starenja kože

zdrava ishrana koža

Fotoprotekcija kože

Zaštita kože od štetnog UV zračenja se vrši putem korišćenja zaštitnih krema za zaštitnim faktorom od najmanje SPF30, korišćenjem zaštitne odeće ( šeširi sa širokim obodom, odeća sa dugim rukavima koja pokriva kožu, nošenje naočara za sunce itd.), kao i neizlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti. Preporučuje se izbegavanje solarijuma, kao i izlazak napolje po najjacem suncu tokom letnjih meseci, kada je UV zracenje najsnažnije. Isto tako, sunčanje na plaži ne treba praktikovati, već se treba skloniti u senku.
Pri odabiru kreme za zaštitu treba obratiti naročitu pažnju na listu sastojaka, od kojih su najpouzdaniji oni na bazi Helioplexa i Mexoryl SX.

Takođ, potrebno je izložiti se sunčevom zračenju bez nanošenja bilo kakve zaštitne kreme ali maksimalno 10 do 15 minuta dnevno! Našem telu je neophodan vitamin D i najbolji put za dobijanje potrebne doze je putem sunca, ali nikako duže od 15 minuta.

Ishrana

Restrikcije unosa kalorija pozitivno utiču na produženje životnog veka i usporavanje procesa starenja. Ovde je bitno napomenuti da se ne misli na gladovanje koje dovodi do neuhranjenosti i predstavlja opasnost po zdravlje, vec na umeren unos izbalansirane hrane u organizam.

Hormonalni suplementi

Upotreba melatonina se pokazala kao efektivna anti-age strategija. Takođe, terapija zamene i dodavanja DHEA (dehidroepiandrosterona), jednog od najrasprostranjenijih steroida u organizmu je poslednjih godina je poslednjih godina sve popularnija. Razne tehnike povećanja insulinske reaktivnosti poput korišćenja testosterona, estradiona i hormona rasta se takođe koriste u antiage tretmanima.

Antiaging suplementi

Vitamini A, C, beta-karoten, selen, koenzim Q10 se masovno koriste u antiaging terapiji. Pomenuti antioksidanti u borbi protiv štetnog dejstva slobodnih radikala takođe imaju svoje zapaženo mesto.

Ostaje još da se kaže da svi gore navedeni faktori zaštite i prevencije prevremenog starenja i narušavanja zdravlja imaju najbolje dejstvo kao celina i ako se koriste svi zajedno. Jedino tada možemo očekivati trajne i duboke efekte u prevenciji starenja organizma i očuvanju našeg zdravlja.

  • Zdrava i sjajna koža nakon mezoterapije

Fileri, botoks i estetika- kako naći pravu meru?

July 29th, 2020|

Sigurno ste do sad u gradu ili na nekoj od društvenih mreža primetili osobe čija lica izgledaju nekako veštački i plastično a određene crte lica potpuno prenaglašeno. Ovaj trend je nešto što postoji [...]

  • Zdrava i sjajna koža nakon mezoterapije

Napravite sami antiage serum sa vitaminom C- brzo i jeftino!

May 13th, 2020|

C vitamin je jedan od najpriznatijih i najčešće korišćenih antiage supstanci u kozmetičkim preparatima. Osim regenerativnog efekta koji ima na kožu, C vitamin ublažava hiperpigmentacije i fleke na koži a [...]

ZATRAŽITE SVOJ TERMIN ZA KONSULTACIJE I TRETMAN!

Naše konsultacije su besplatne. Pozovite nas na 060/345-0304 ili nam pošaljite poruku prijavom na online obrazac: