Neka vaš pogled ispod obrva otkriva samo vašu zavodljivost, a nikako godine, umor i neprospavane noći, zato je važno da se rešite podočnjaka koji narušavaju vašu prirodnu lepotu!

Svež, mladalački izgled lica podrazumeva jedru, blistavu i zategnutu kožu i pogled ispod obrva bez znakova umora i starenja kao što su podočnjaci, fine linije ili bore. Starenje je neizbežan proces, a prvi znak početka starenja možete videti po promeni kože u predelu oko očiju. Razlog zbog koga je ovde najranije uočljivo starenje krije se u fiziologiji kože, a odgovor je jednostavan – koža oko očiju je tanja i osetljivija u odnosu na druge delove lica.
Ono što ćete uglavnom prvo primetiti jeste da se u ovoj regiji pojavljuju najpre fine, tanke linije, koje vremenom prerastaju u bore, a usled opuštenosti celokupnog lica, gornji kapci postaju spušteni, pogled je zatvoreniji, koža ispod izrazito naborana. Kako se vremenom podkožno masno tkivo u predelu podočnjaka i jagodičnih kostiju dodatno istanjuje, gubi i više ne daje adekvatnu potporu okoočnoj regiji, tako počinju da nastaju podočnjaci – tamni, udubljeni ili otečeni koji daju umoran, star i beživotan izgled licu.

U nastavku teksta otkrivamo SVE detalje o uzroku nastanka podočnjaka, vrstama – među kojima možete prepoznati vaš problem (ukoliko ga imate), kao i kako se rešiti podočnjaka.

Zaustavite prve znakove starenja u startu i rešite se podočnjaka, kako bi vaša lepota bila u prvom planu.

Zašto nastaju podočnjaci, koji su uzroci?

Tamni i udubljeni podočnjaci

Podočnjaci nastaju kao posledica starenja, ali i usled drugih faktora kao što su:

 • Genetika
 • Alergija
 • Hormonski poremećaji
 • Neispavanost
 • Vreme provedeno u zatvorenim prostorima
 • Pod uticajem zagađenosti spoljašnje sredine
 • Usled mnogobrojnih sati provedenih ispred monitora

Srećniji će podočnjake primetiti kasnije, dok će oni manje srećni, čija genetska predispozicija je takva da su im podočnjaci u kasnim dvadesetim zapisani u DNK, tamne kolutove, kesice ispod kočiju ili upale podočnjake će u svom ogledalu primetiti znatno ranije. Tako da iako su svi gore navedeni faktori isključeni, od genetike i starenja ne možete pobeći, ali to ne znači da rešenje ne postoji. Uskoro stižemo i do toga!

Zašto nastaju otečenost i kesice ispod očiju?

Kesice ispod očiju nastaju delovanjem nekoliko procesa, a uzrokovane su delom i pod uticajem vašeg genetskog nasleđa. One mogu sadržavati masne jastučiće ili tečnost koja se skuplja u prostoru ispod oka.

Podočnjaci sa masnim jastučićima

Kako starimo, promene u veličini i sastavu vezivnog tkiva i mišićne strukture oko očiju postaju sve više izražene, a tanka koža podočnjaka počinje da se opušta i istanjuje. Ovim slabljenjem masno tkivo očne regije menja svoju prvobitnu poziciju i sve se više nazire u vidu kesica koji se formiraju na donjim kapcima.

Ovakve vrste podočnjaka najčešće se rešavaju hiruškim putem, a znatno ređe se mogu popuniti hijaluronskim filerima, jer postoji rizik od oticanja u toj regiji. Zato je veoma važno da prvi pregled radite kod lekara koji su stručnjaci u ovoj oblasti, u koje imate poverenja i koji će vam odmah u startu reći šta je najbolje i najsigurnije rešenje za vas.

Otečeni donji kapci- kesice ispunjene tečnošću

Takođe, u donjim kapcima se može akumulirati i zadržavati tečnost, što za posledicu ima natečen i naduvan izgled. Nekoliko faktora uzrokuje ili pogoršava ovaj efekat uključujući hormonske promene, alergije, dermatitis, unos previše slane hrane, nedovoljno sna.

Za razliku od podočnjaka sa masnim jastičićima, naduvani podočnjaci sa kesicama od tečnosti su često ljubičaste boje i ne postoji jasna izdvojenost u odnosu na tkivo koje ih okružuje. Oni se rešavaju otkrivanjem uzroka pojave sakupljanja tečnosti i najčešće se sami povlače kada se urok otkloni.

Tamni kolutovi oko očiju

Kao što smo objasnili kako nastaju kesice, tako kod nekih osoba zbog istog problema tanke kože, spoljnih uticaja i starenja dolazi do sporijeg protoka krvi u već malim krvnim sudovima koji se nalaze u regiji ispod oka, pa podočnjaci dobijaju tamnu boju – od braon, preko ljubičaste, pa sve do crvenkaste, jer su u pitanju preopterećeni krvni sudovi koji preko tanke kože koja pokriva regiju ispod oka, postaju više vidljivi.

Suzna brazda – “tear trough”

Tamni kolutovi oko očiju

Udubljenje ispod oka koje se proteže do gornjeg obraza je poznato kao suzna brazda. Karakterišu ga gubitak potkožnog masnog tkiva, tanka i providna koža, slabljenje ligamenata kombinovano sa spuštanjem obraza čime se prazni njegov gornji deo.

Ova vrsta podočnjaka se jednostavno i efikasno rešava aplikovanjem hijaluronskih filera manje gustine pri čemu se u većini slučajeva mora nadoknaditi i izgubljenji volumen gornjeg dela prednjeg obraza koji daje potporu podočnjaku.

Kako se rešiti podočnjaka?

Kada smo savladali šta su uzroci i koje vrste podočnjaka postoje možemo da pređemo na rešenja – kako se rešiti podočnjaka? Kako bi se došlo do efikasnog rešenja, važno je u startu ustanoviti o kojoj vrsti podočnjaka je reč, jer se tretiranje i metode razlikuju. Ko što smo već napomenuli kod kesica ispod očiju preporučuje se hirurška metoda, dok je za uklanjanje tamnih i upalih podočnjaka i korekciju suzne brazde preporuka tretman hijauronskim filerima kao su jedan od najefektnijih i najtraženijih tretmana u estetskoj medicini.

U zavisnosti od tipa podočnjaka postoje i drugi različiti tretmani kojima se može redukovati veličina podočnjaka ili ukloniti tamni kolutovi oko očiju. Dve najuspešnije metode uklanjanja su primena hijaluronskih filera i mezoterapije.

Kako deluju hijaluronski fileri za uklanjanje podočnjaka?

Ukoliko su vaši podočnjaci tamni ili udubljeni idealan način da ih uklonite jesu hijaluronski fileri. Važno je da u samom startu napomenemo da ovaj tretman mora raditi sertifikovani lekar za injekcione metode kako bi rezultat bio uspešan.

U našoj ordinaciji metodom hijaluronskih filera uspešno se uklanjaju podočnjaci, tako što sloj hijalurona, koji se aplikuje u suznu brazdu dovodi do smanjenja vidljivosti krvnih sudova, sto značajno smanjuje tamnu prebojenost.

Kako izgleda tretman hijaluronskih filera za uklanjanje podočnjaka?

Vreme trajanja tretmana je oko 30 minuta.

Koji hijaluronski fileri se koriste prilikom tretmana?

Naša ordinacija je već poznata po tome što koristimo samo najkvalitetnije hijaluronske filere koji se potpuno stapaju sa tkivom, a maksimalni efekat trajanja je do čak 24 meseca. U pitanju su provereni, najvalitetniji preparati hijaluronskih filera kao što su Juvederm fileri Vycross generacije (Voluma, Volift, Volbella, Volite) koje odlikuje maksimalna bezbednost, prirodan efekat i dugotrajnost.

Rezultati hijaluronskih filera kod podočnjaka

UUklanjanje bora oko očiju

Najbolja stvar kod ove metode za uklanjanje podočnjaka jeste što su rezultati vidljivi odmah nakon tretmana.

 • Koža oko očiju je podmlađena i zategnuta
 • Upali podočnjaci su popunjeni i lice ne deluje umorno i beživotno
 • Tamna boja podočnjaka dobija prirodnu boju kože
 • Fine linije i bore su manje vidljive
 • Mladalački, svež izgled lica se vraća

Zato što znamo da slike govore više od reči, predlažemo da pogledate rezultat uklanjanja podočnjaka kod naših pacijentkinjama na fotografijama pre i posle tretmana OVDE. A zatim, ukoliko želite možete zakazati svoj tretman ili konsultaciju kako biste se u rezultate i sami uverili.

Vreme je da vratite svom licu svež, mladalački izgled i izgubljene konture oko očiju.

Koliko traje rezultat uklanjanja podočnjaka hijaluronskim filerima?

Tretman redukcije podočnjaka hijaluronskim filerima se prosečno radi jednom godišnje. Zavisno od stanja kože i vrste podočnjaka, preporuka je ponoviti tretman nakon 12 do 15 meseci kako bi konutinuirano zadržali svež i odmoran izgled lica bez tamnih ili udubljenih podočnjaka i kako bi koža oko očiju ostala podmlađena i zategnuta.

Da li je moguće rešiti se podočnjaka jednim tretmanom?

U većini slučajeva odgovor je DA, dovoljan je samo jedan tretman kako bi se videli rezultati. Ali, važno je napomenuti da u određenim slučajevima, posebno kod starijih i mršavijih pacijenata, hijaluronskim filerima se mora popuniti gornji deo obraza ili jagodični deo kako bi se dala adekvatna potpora podočnjaku kako bi rezultat bio uspešan.

Da li vam je potreban i ovaj dodatni tretman, odgovor će vam dati lekar specijalistaprilikom konultacije i prvog pregleda kada će tačno proceniti stanje i zajedno sa vama zacrtati željene rezultate kako bi vaše lice izgledalo prirodno podmlađeno, bez tragova umora i podočnjaka.

Kakva su iskustva nakon uklanjanja podočnjaka hijaluronskim filerima?

Posebno smo ponosni na postignute rezultate kod naših pacijenata, pa zato rado pokazujemo fotografije pre i posle govore koje možete pogledati OVDE. Pored toga, veoma nam je važno da dobijemo povratnu informaciju od naših pacijenata i otkrijemo kako se njima čini postignut rezultat, a zadovoljna Ivana koja je pre nekoliko dana bila na tretmanu deli sa nama i vama svoje utiske:

“Da mi je neko rekao ranije otkrio ovaj tretman, odmah bih došla kod vas! Malo je reći da sam prezadovoljna rezultatima, konačno izgledam odmorno, sveže i naspavano! Niko mi ne bi poverovao da imam dvoje male dece kod kuće, vratili ste mi godine unazad! Mnogo vam hvala!”

Cena tretmana za uklanjanje podočnjaka hijaluronskim filerima?

Cena tretmana razlikuje se zavisno od toga da li se radi samo regija podočnjaka ili se popunjava i regija jagodica kako bi se dala potpura podočnjacima, što znači da zavisi od odabira preparata hijaluronskih filera i količine koja se aplikuje u kožu. Detaljnije o cenama pročitajte OVDE ili nas jednostavno pozovite.

Dodatna pitanja i odgovori o podočnjacima?

Ako imate dodatnih pitanja, nedoumica ili želite da zakažete svoje konsultacije sa našim lekarima, slobodno nas pozovite ili nam pišite, bez oklevanja, jer tu smo da odgovorimo na sva vaša pitanja!

POPULARNI TRETMANI
Popusti ovoga meseca
Zakažite konsultacije
  RADNO VREME

Pon.-Sub. 9:00-21:00
Nedelja zatvoreno

  060/345-0304

  ADRESA

IMEDIC,Kneza Miloša 19, I sprat, Beograd