Uklanjanje bradavica radiotalasima je bezbolna i efikasna dermatohirurška metoda skidanja bradavica sa kože ili sluzokože. Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji a pacijent se može odmah nakon intervencije vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Bradavice predstavljaju benigne izrasline kože uzrokovane humanim papiloma virusima (HPV). Kako se radi o virusnom oboljenju, sa velikom mogućnošću prenosa na druge delove tela i bliske osobe, uklanjanje bradavice je neophodno odmah po njihovom uočavanju.

Kako nastaju bradavice?

bradavice uklanjanje

Bradavice nastaju direktnim kontaktom sa inficiranom osobom ili putem kontaminiranih predmeta. Infekciju HPV olakšava oštećenje ili povreda kože. Nakon infekcije kože, dolazi do poremećaja orožavanja keratinocita i nastanka bradavičastih ispupčenja kože, a od infekcije do nastanka bradavica može proći i nekoliko meseci.
Bradavice mogu nastati na bilo kom delu tela, ali najčešće se javljaju na šakama, vratu, dekolteu, leđima i u predelu pazuha. Nije retka ni pojava bradavica na očnim kapcima. Mogu biti kružnog i karfiolastog oblika, ali i zaravnjene. Viseće bradavice imaju peteljku na kojoj vise i najčešće se javljaju na vratu i u regiji pazuha, a njihovo uklanjanje je vrlo jednostavno.

Uklanjanje bradavica- radiotalasi, laseri i druge metode

Uklanjanje bradavica radiotalasima predstavlja metodu izbora. Pre intervencije se aplikuje anestezija, što uklanjanje bradavica čini potpuno bezbolnim. Energija radiotalasa dovodi do isparavanja i nestanka promene i ukoliko se radi o manjim bradavicama odmah po uklanjanju ne ostaje nikakav trag. Ako su promene veće, po uklanjanju bradavica ostaje mala krasta. U narednim danima krasta otpada, ostavljajući rozikasti trag koji u narednim danima nestaje bez zaostajanja tragova na koži.
Lasersko skidanje bradavica se sprovodi po istom principu kao i radiotalasno, odnosno laserska energija dovodi do isparavanja i nestanka bradavice bez ožiljka. Jedini nedostatak ove metode u odnosu na radiotalasnu, jeste nemogućnost uklanjanja bradavica u neposredno oko oka.

Kako izgleda radiotalasno uklanjanje bradavica?

bradavice uklanjanje

Mnogi pacijenti se brinu da li je uklanjanje bradavica bolno, međutim tretman je zahvaljujući lokalnoj anesteziji potpuno bezbolan. Po završenom tretmanu se nanosi antibakterijska mast ili prašak, a na veće promene nakon uklanjanja može se staviti flaster koji se skida već sutradan. Kao što smo več napisali oporavak je brz i svodi se na krasticu koja otpada za 7 dana i ostavlja mladu, rozikastu kožu koja u narednih danima sazreva i dobija normalnu boju.

Kako da se ponašam nakon uklanjanja bradavica?

Precizna upustva ćete dobiti od svog lekara. Uobičajeno se u prvim danima nakon intervencije koristi antibiotska mast ili prašak nakon pranja regije sapunom, a po otpadanju krastice za brži prolazak crvenila mogu se koristiti regenerativne kreme kao što su Cicaplast b5 balzam ili Cicabio krema. Tokom oporavka važno je ne dirati mesta sa kojih su uklonjenjene promene niti. Izbegavajte poslove u većoj prašini, saune, bazene i spa centre do otpadanja krastice. Po otpadanju krastice, mlada kože je jako osetljiva na sunčevo zračenje, pa ukoliko se radi o suncu izloženoj regiji neophodno je koristiti SPF50 tokom 1-2 meseca.

Da li postoje drugi načini za uklanjanje bradavica?

Ranije je bilo dosta zastupljeno uklanjanje bradavica tečnim azotom (krioterapija). Krioterapijom se promene smrzavaju i otpadaju. Međutim ovaj način ima brojne nedostatke, uključujići značajno oštećenje okolnog tkiva, nastanak ožiljaka, ali i nemogućnost tretiranja dublje postavljenih bradavica.
Sasvim male bradavice se veoma pažljivo mogu tretirati keratolitičkim rastovorima poput salicilne kiseline. Ovaj tretman se sprovodi kod kuće,a preparat je potrebno naneti precizno na bradavicu, inače može doči do oštećenja okolne, zdrave kože i nastanka pigmentacija.

Kako mogu prevenirati nastanak bradavica?

Bradavice se mogu preneti rukovanjem sa osobom koja ima bradavice ili u kontaktu sa površinama na kojima se nalazi virus (teretana, zajednički tuševi, toalet). Međutim da bi se virus i preneo moraju postojati mesta na kojima je koža oštećena kao što su ogrebotine, posekotine, ispucala koža itd. Glavna prevencija jeste zastita flasterom oštećenih delova kože i često pranje ruku i dezinfekcija predmeta za zajedničku upotrebu.

Uklanjanje bradavica radiotalasima-cena?

 

Usluga Cena
Dermatološki pregled 3.000
Uklanjanje bradavica sa lica i tela (osim šaka i stopala) od 1.000-1.500 po promeni
Uklanjanje bradavica sa lica i tela (osim šaka i stopala) 3 ili više promena
od 1.000-1.500 po promeni
Uklanjanje bradavica sa šaka i stopala
od 3.000 po promeni
Uklanjanje bradavica sa šaka i stopala (3 ili više promene)
od 2.500 po promeni
Uklanjanje više bradavica sa vrata od 6.000-12.000
Uklanjanje keratoza
od 2.000-2.500 po promeni
Uklanjanje keratoza (3 ili više promene) 1.500 po promeni

Uklanjanje više keratoza sa vrata od 6.000-12.000

Uklanjanje ksantelazmi
od 6.000-10.000
Uklanjanje fibroma od 1.500-2.000 po promeni

*Napomena: Ukoliko se promene skidaju, pregled se ne naplaćuje.

Za sva dodatna pitanja nas pozovite na 064/247-0707.