Ožiljci od akni su čest estetski problem koji ozbiljno narušava samopouzdanje adolescenata i odraslih. Najvažnije je pravovremeno i adekvatno lečenje akni, čime se sprečava nastanak ožiljaka. Ukoliko su ožiljci već nastali, moderna estetska medicina nudi niz efikasnih rešenja.

Ožiljci od akni – koje vrste postoje ?

Najčešće kao posledica akni nastaju atrofični ožiljci, koji predstavljaju ulegnuća kože, nastala usled destrukcije kolagenih vlakana i atrofije potkožnog tkiva. Razlikujemo 3 vrste atrofičnih ožiljaka: ice pick ožiljke, boxscar ožiljke i rolling ožiljke.

  • Icepick ožiljci su veoma uski, ali izuzetno duboki ožiljci. Izgledaju kao da je u kožu utisnuta ledenica po čemu su dobili ime. Najzahtevniji su za tretmane.
  • Boxscar– široki ožiljci sa oštrim ivicama, oblikom podsećaju na udubljenu kocku (kutiju) po čemu su i dobili ime.
  • Rolling scar, radi se o ožiljcima različite dubine sa nejasnim ivicama, zbog čega daju koži talasast izgled.

Kao posledica akni mogu nastati i hipertrofični i keloidni ožiljci. Radi se o crvenim, uzdignutim ožiljcima koji nastaju usled poremećaja tokom zarastanja. Uglavnom se javljaju na leđima i grudima.

ožiljci akne

Kako nastaju ožiljci?

Često dobijamo pitanja koji je najbolji laser ili koji je najbolji tretman za ožiljke od akni. Svaki tretman ima prednosti i nedostatke, ali kod kompleksnih problema kao što su ožiljci, za najbolji rezultat je odlučujuća adekvatna kombinacija tretmana.
Da bismo razumeli kako da lečimo ožiljke i koje tretmane da odaberemo moramo najpre shvatiti kako ožiljci nastaju. Umerena zapaljenja najčešće ostaju u nivou kože, pa su i ožljci plitki i zahvataju samo kožu bez oštećenja potkožnog i masnog tkiva. Međutim zapaljenje kod cističnih i nodulocističnih oblika akni zahvata i potkožno tkivo, a neretko zapaljenska reakcija ošteti čak i masno tkivo. Kao posledica oštećenja tj. atrofije masnog tkiva stvaraju se udubljena u koži koja možemo usprešno rešiti jedino nadokadom volumena filerima ili transferom masti.
Tokom sanacije zapaljenja, organizam nastoji da što pre ograniči dalje širenje zapaljenja i otpočne „popravku“ tkiva kako bi se sprečilo dalje širenje. Ovaj proces je brz i jako efikasan, ali ta brzina ima svoju cenu pa se popravka radi uglavnom na račun vezivnog tkiva. Pored toga na mestu dubljih zapaljenja često nastaje fiborza. Fibroza je vrsta vezivnog tkiva koje čvrsto povezuje površinu ožiljka sa potkožnim tkivom. Fibrozno tkivo se sazrevanjem menja i skuplja, pa još više povlači ožiljke ka potkožnom tkivu i tako ih produbljuje.

Najbolji tretman za ožiljke od akni?

Kao što vidimo, ožiljci nisu samo oštećenja kože, već i potkožnog vezivnog i masnog tkiva. Najbolji tretman za ožiljke od akni uključuje ravnanje kože, stimulaciju sinteze kolagena, popunjavanja ožiljaka, uklanjanje fibroze i nadoknadu volumena. Kako ne postoji tretman koji deluje na sve navedene probleme ključna stvar za postizanje dobrog rezultata je kombinacija metoda.
Ravnjanje kože i stimulaciju sinteze kolagena, te popunjavanje ožiljaka postižemo TCA pilinzima i CO2 laserom. Dermapen i dermaroler takođe mogu doprineti popunjavanju ožiljaka. Za popunjavanje nastale atrofije potkožne masti najčešće koristimo filere, dok subcizijom odvajamo površinu ožiljka od potkožnog tkiva i na taj način oslobađamo ožiljak.

TCA PILING (trihlorsirćetna kiselina) ZA OŽILJKE OD AKNI

TCA PILING (piling trihlorsirćetnom kiselinom) predstavlja osnovni tretman u lečenju ožiljaka od akni. Jeftin je, dostupan i efikasan. Za optimalni efekat je neophodno koristiti procenat od 25-35% kiseline. Procenti veći od 35% na većim površinama su efikasniji, međutim nose rizik za nastanak komplikacija, pa se upotreba veće koncentracije ne savetuje za tretman celog lica. Pored procenta kiseline, važan je i broj slojeva koji se nanose.
Efikasnost TCA pilnga se može bezbedno pojačati Jessner hemijskim pilingom. Ovaj piling se sastoji od salicilne kiseline, mlečne kiseline i rezorcinola, a postupak je takav da se prvo nanese Jessner piling, a nekoliko minuta kasnije TCA u koncentraciji od 35%. Na ovaj način se dobijaju efekti kao kada bi se radio tretman u koncentraciji od 50% bez rizika za trajne komplikacije.

TCA pilinzi se rade od početka oktobra do kraja marta zbog slabijeg UV zračenja kako bi se izbegla pojava hiperpigmentacija i fleka.

Kako TCA piling deluje na ožiljke od akni?

Ožiljci od akni

Trihlorsirćetna kiselina deluje na dva načina. Prvi način je uklanjanje površnih slojeva kože, odnosno perutanje kože, čime se postiže ravnjanje ožiljaka. Drugi, možda i značajniji način je hemijska stimulacija fibroblasta da luče kolagen koji popunjava atrofične regije.

Icepick ožiljci
se mogu tretirati većim procentom TCA 50-80%, takozvani TCA cross piling. Tokom ovog pilinga kiselina se nanosi na iskljucivo na ožiljke, a okolina kože ostaje netretirana ili se tretira malim procentom kiseline, čime se smanjuje mogućnost komplikacija. TCA cross piling zahteva strpljenje pacijenta, jer se dubina ožiljaka već za desetak dana smanjuje, ali on privremeno postaje širi, a u narednim mesecima zahvaljujući stimulaciji sinteze kolagena dolazi do popunjavanja i smanjenja ožiljka.

Veći, odnosno širi ožiljci zahtevaju i agresivniji tretman.
Terapija izbora je tada CO2 laser, međutim kako se radi o skupom aparatu, tretman nije uvek svima dostupan, te se kao adekvatna zamena može koristiti dermoabrazija (takozvana medicinska šmirgla) u kombinaciji sa TCA. Tokom tretmana se u regiji ožiljaka sterilnom šmigrlom skine površni sloj kože, a potom nanosi trihlorisrćetna kiselina. Tretman je vrlo efikasan, međutim oporavak je dug i traje 10-15 dana, uz crvenilo kože koje može trajati nekoliko meseci. Crvenilo se može sakriti šminkom ili tretirati nekim od vaskularnih lasera radi bržeg oporavka kože.

Uklanjanje ožiljaka od akni frakcionim CO2 LASEROM 

Frakcioni CO2 laser je zlatni standard u tretmanima ožiljaka od akni. Frakcionisani CO2 laser uklanja određeni procenat kože (od 1% do 95%, u zavisnosti od podešavanja lasera) ali ostavlja deo neoštećene kože sa koje se pokreće brza regeneracija i oporavak. U našoj ordinaciji koristimo Candela CO2RE laser koji sa svojim naprednim režimima rada efikasno smanjuje različite vrste ožiljaka od akni.
Ono po čemu se CO2RE laser izdvaja od drugih CO2 lasera je dužina kraća dužina pulsa tj. kontaktnog vremena laserskog zraka sa kožom. Što je dužina pulsa duža, laserski zrak duže vremena ostvaruje kontakt sa kožom, a time i veći termalni efekat, odnosno veće oštećenje okolne kože. Šta to u praksi znači? Kraća dužina pulsa kod CO2RE lasera omogućava primenu veće energije – omogućava dublju penetraciju laserskog zraka u ožiljno tkivo, sa manjim posledicama pa okolno zdravo tkivo. Rezultat toga je efikasniji, ali istovremeno i bezbedniji tretman sa kraćim vremenom oporavka. Druga važna prednost ovog lasera je poseban hiruški nastavak, koje se pored hirurgije koristi i za tretman icepick ožiljaka od akni. Klasični nastavci za CO2 laser usmeravaju laserski zrak na kožu pod pravim uglom, međutim ovaj poseban nastavak omogućava usmeravanje laserskog zraka pod različitim uglovima čime možemo tretirati i zidove i bazu icepick ožiljaka i time postići značajno bolji efekat.

Sve o tretmanu frakcionim CO2 laserom pročitajte ovde.

ožiljci od akni frakcioni laser

Koliko je efikasnost drugih lasera?

Postoje puno različitih frakcionisanih lasera koji se koriste u tretmanu ožiljaka, međutim važno je istaći da jedino frakcioni CO2 laseri imaju dovoljnu snagu da naprave vidno smanjenje ožiljaka. Od svih frakcionih lasera jedino CO2 laser postiže bolje efekte od TCA pilinga. Svi drugi frakcionisani ablativni i neabaltivni laseri (frakcionisani erbijum, neabalativni frakcionisani laseri kao što je Erbium Glass, ND yag, Q swich itd.) popravljaju kvalitet kože i samog ožiljka, ali ne utiču u većoj meri na smanjenje ožiljaka. Izuzetak su vaskularni laseri (Vbeam, Yellow laser i drugi) koji i ako ne utiču direktno na dubinu ožiljka mogu ukloniti crvenu boju ožiljaka, što je svakako korisno u tretmanu ožiljaka.
Druga grupa lasera koja postiže vidne rezultate u tretmanu ožiljaka od akni su Full ablativni Erbium laser ili Full ablativni CO2 laseri. Ovi laseri uklanjanju 100% površine kože, zbog čega je oporavak dug i nosi veći rizik od pojave komplikacija, pa se ovi laseri danas koriste samo na malim površinama.

Uklanjanje ožiljaka od akni subcizijom

Subcizija je stara metoda koja ponovo ulazi na velika vrata u moderne protokole lečenja ožiljaka od akni i jedini je tretman koji može rešiti priljubljenost ožiljka za potkožno tkivo. Radi se o intervenciji tokom koje se iglom ili kanilom prekida čvrsta veza baze ožiljka na koži i potkožnog tkiva. Presecanje ove veze oslobađa ožiljak, zbog čega dolazi do podizanja površine ožiljka . Pored oslobađanja samog ožiljka povreda tkiva tokom subcizije pokreće proces regeneracije kože što dodatno smanjuje ožiljke.
Efekat subcizije možemo pojačati filerima, tako što nakon prekidanja veze ožiljka sa potkožnim tkivom aplikujemo malu količinu filera na to mesto koji popunjava defekt, ali i pravi sloj između kože i potkožnog tkiva koji sprečava ponovnu fibrozu. Mana ovog tretmana su modirice i otok zbog čega mnogi lekari i pacijenti izbegavaju proceduru. Taj problem je rešen upotrebom tupe kanile- posebne igle sa tupim vrhom koja može prekinuti vezu baze ožiljka sa potkožnim tkivom, bez većeg oštećenja okolnih krvnih sudova, a samim tim bez velikih modrica i sa kratkim oporavkom.

subcizija ožiljci akne

Uklanjanje ožiljaka od akni dermapenom

Tretmani dermapenom i dermarolerom pokazuju dobre rezultate u lečenju ožiljaka od akni. Tanke iglice dermapena ili dermarolera prave mikropovrede tkiva, što dovodi do regeneracije kože i smanjenja dubine ožiljaka. Ipak, oni su manji od rezultata dobijenih TCA pilinzima, ali je i oporavak nakon tretmana znatno kraći i obično traje 2-3 dana.
Tretmani dermapenom se odlično kombinuju sa TCA pilinzima.  Posebno dobre efekte dobijamo primenom dermapena između 2 tretmana pilingom. Ovakvim pristupom dodatno stimulišemo regeneraciju kože.

dermapen

Popunjavanje ožiljaka hijaluronskim filerima?

Široki, udubljeni ožiljci od akni sjajno reaguju na tretman filerima. Hijaluronski fileri predstavljaju idealanu proceduru, jer je u samo jednom tretmanu moguće skoro u potpunosti ukoniti ožiljke od akni. Međutim, ne mogu se svi ožiljci tretirati hijaluronskim filerima, već samo oni koji imaju dovoljnu širinu.
Pre ubrizgavanja filera važno je da se prvo uradi subcizija ukoliko postoji priraslica koja ožiljak vuče ka dole. Pored hijaluronskih filera, za popunjavanje ožiljaka od akni mogu se koristiti i fileri na bazi kalcijum hidroksiapatita koji pored efekta popunjavanja stimulišu i sintezu kolagena što dodatno poravlja izgled samog ožiljka.
Sve o hijaluronskim filerima možete pročitati klikom na link.

Koliko traje oporavak nakon tretmana za uklanjanje ožiljaka od akni?

Period oporavka zavisi od primenjene procedure i kada su u pitanju hijaluronski fileri, period oporavka praktično ne postoji, a pacijenti se odmah vraćaju uobičajenim aktivnostima. Oporavak nakom TCA pilinga i frakcionisanih lasera iznosi 6-7 dana tokom kojih se koža intenzivno peruta. Nakon perutanja, oporavak je zavšen, koža izgleda mlađe, nežno i blistavo. U naredne 2-3 nedelje, proces epitelizacije se završava i ožiljci postaju sve manje vidljvi. Izuzetak su dermoabrazija u kombinaciji sa TCA pilingom i agresivniji CO2 laserski tretman, nakon kojih oporavak traje 10-14 dana.

Da li su rezultati trajni?

Rezultati dobijeni laserskim tretmanima i hemijskim pilinzima su trajni i ne zahtevaju tretmane održavanja.

Uklanjanje ožiljaka od akni- cene i dodatna pitanja?

Cene tretmana uklanjanja ožiljaka od akni– CO2 lasera, hemijskih pilinga, subcizije, dermapena, filera i ostalog možete pogledati na stranici Cenovnik.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili želite da zakažete svoje konsultacije sa našim lekarima, slobodno nas pozovite na 060/345-0304 ili nam pišite!