Ožiljci od akni jesu čest estetski problem koji ozbiljno narušava samopouzdanje adolescenata i odraslih. Najvažnije je pravovremeno i adekvatno lečenje akni, čime se sprečava nastanak ožiljaka.  Ukoliko su ožiljci već nastali, moderna estetska medicina nudi niz efikasnih rešenja.

Najčesće kao posledica akni nastaju atrofični ožiljci, koji predstavljaju ulegnuća kože, nastala usled destrukcije kolagenih vlakana i atrofije potkožnog tkiva.

Ređe, i kod genetski predisponiranih osoba, kao posledica akni mogu nastati hipertrofični i keloidni ožiljci.  Oni predstavljaju hipertrofiju, odnosno nekontrolisano bujanje vezivnog tkiva.

Koji su mogući načini uklanjanja ožiljaka od akni?

TCA PILING (piling trihlorsirćetnom kiselinom)  predstavljaju osnovni tretman za lečenje ožiljaka od akni. Iako se mislilo da će laserski tretmani uklanjanja ožiljka potisnuti TCA, ovi pilinzi i dalje predstavljaju zlatni standard za lečenje ožiljaka od akni.  Za dobar rezultat neophodno je jače tretirati ožiljke, i koristiti veću koncetraciju ove kiseline od minimum 35%.

Kako trihlorsirćetna kiselina deluje na ožiljke od akni?

Trihlorsirćetna kiselina deluje na dva načina. Prvi način je uklanjanje površnih slojeva kože, odnosno perutanje kože, čime se postiže ravnjanje ožiljaka. Drugi, možda i značajniji način je hemijska stimulacija fibroblasta da luče kolagen koji popunjava atrofične regije.

Kada nam se obrate pacijenti sa jako dubokim ožiljcima od akni ili takozvanim Ice pick ožiljcima (uski ali dosta duboki oziljci), tretman izbora predstavlja dermoabrazija kože u kombinaciji sa TCA pilingom. Prva etapa tretmana je mehaničko uklanjanje površinskog sloja kože finom šmirglom. Nakon toga, nanosi se TCA piling koji ravnomerno prodire do dubokih slojeva kože. Na taj način se direktno stimulišu fibroblasti da intenzivno proizvode kolagen, koji će popuniti ožiljke i strije. Ovim tretmanom postižemo dramatične rezultate u uklanjanju ožiljaka i strija.

Kakve efekte ostvaruje dermapen i dermaroler?

Tretmani dermapenom i dermarolerom pokazuju dobre rezultate u lečenju ožiljaka od akni.Tanke iglice dermapena ili dermarolera simuliraju mikropovrede tkiva, što dovodi do regeneracije kože i smanjenja dubine ožiljaka. Ipak, oni su manji od rezultata dobijenih TCA pilinzima, ali je i oporavak nakon tretmana znatno krači i obično traje 2-3 dana. Tretmani dermapenom se odlično kombinuju sa TCA pilinzima.  Posebno dobre efekte dobijamo primenom dermapena između 2 tretmana pilingom. Ovakvim pristupom dodatno stimulišemo regeneraciju kože.

Da li je ožiljke moguće popuniti hijaluronskim filerima?

Široki, udubljeni ožiljci od akni sjajno reaguju na tretman hijaluronom.  Hijaluronski fileri predstavljaju idealanu proceduru, jer je u samo jednom tretmanu moguće skoro u potpunosti ukoniti ožiljke od akni. Važno je napomenuti da se ne mogu svi ožiljci tretirati hijaluronskim filerima, već samo oni koji imaju dovoljnu širinu.

Kakve efekte postižemo primenom lasera u uklanjanju ožiljaka?

Ablativnim laserima (CO2) postižemo odlične rezultate u tretiranju ožiljaka od akni, poput onih koje postižemo TCA pilinzima. Mana ablativnih lasera je nešto duži period oporavka. Postoje i frakcionisani laseri, poput frakcionisanog erbijuma, koji se više ne smatra standardom za lečenje ožiljaka od akni. Frakcionisani erbijum je odličan laser za podmlađivanje kože, međutim kada su u pitanju ožiljci od akni, rezultati nisu dovoljno dobri u poređenju sa TCA pilingom.

Koliko vremena nakon tretmana je potrebno za povratak socijalnim aktivnostima?

Period oporavka zavisi od primenjene procedure i kada su u pitanju hijaluronski fileri, period oporavka praktično ne postoji, a pacijenti se odmah vraćaju uobičajenim aktivnostima. Oporavak nakom TCA pilinga i frakcionisanih lasera  iznosi 6-7 dana tokom kojih se koža intenzivno peruta. Nakon perutanja, oporavak je zavšen, koža izgleda mlađe, nežno i blistavo. U naredne 2-3 nedelje, proces epitelizacije se završava i ožiljci postaju sve manje vidljvi. Izuzetak su dermoabrazija u kombinaciji sa TCA pilingom i ablativni CO2 laser, nakon kojih oporavak traje 10-14 dana.

Da li su rezultati trajni?

Rezultati dobijeni laserskim tretmanima i hemijskim pilinzima su trajni, i ne zahtevaju tretmane održavanja.

POPULARNI TRETMANI
Popusti ovoga meseca
Zakažite konsultacije
  RADNO VREME
Ponedeljak -Subota
9:00-21:00
Nedelja : neradno
  KONTAKT TELEFON
060/345-0304
  ADRESA
IMEDIC ordinacija
Kneza Miloša 19, I sprat Beograd
  ZAPRATITE NAS