Četvrta decenija života je po mnogo čemu vrlo stresna. To su onih deset godina života kada iz mladosti polako prelazimo u zrelo doba. Svakodnevne obaveze na poslu, kod kuće, stres i pritisak koje život nameće ostavljaju veliki trag na našem licu. Duboke bore i umoran izgled su najčešći rezultat takvog pritiska i tempa života.

U sličnoj situaciji je bila i naša pacijentkinja Biljana, učiteljica u srednjim tridesetim godinama. Na njenom licu su bile primetne bore na čelu i oko očiju, a spušten svod obrva je jos više naglašavao umoran izraz. Biljana nije bila zadovoljna sa onim što vidi u ogledalu i obratila nam se za pomoć jer je želela da učini nešto za svoje lice i sebe.

Bore oko očiju i na čelu se mogu tretirati raznim estetskim i antiage procedurama, međutim tretman botoksom je i dalje zlatni standard za podmlađivanje gornje trećine lica. Nijedan drugi tretman nema takav potencijal- ne samo da ublažava bore i mimiku već i deluje preventivno na njihovo nastajanje, održavajući mladalački izgled i lepotu.

 

Upoznajte neprijatelja-  mimične bore

Za gornju trećinu lica su prvenstveno karakteristične mimične bore. One nastaju ponavljajućim pokretima mišića i ekspresijama lica- čuđenjem, mrštenjem i smejanjem. Tako, npr. na pojavu bora smejalica oko očiju poznatih i kao „svračje nožice“ utiču pokreti okoloočnog mišića.

Proceduru smo započeli pregledom Biljaninog lica, najpre u stanju mirovanja kada su mišići relaksirani. Na gornjem i središnjem delu čela primetne su horizontalne bore nastale radom mišića čela – frontalisa, o čijoj snažnoj aktivnosti svedoči i visoko podignut luk njenih obrva. Međutim, njene obrve su vremenom postale asimetrične i spuštene u spoljašnjem delu zbog gubitka masnog tkiva i oslabljenog tonusa mišića. Pad obrva je uticao i na blago spuštanje kapka, a oboje su doprineli tužnom i umornom izgledu njenih očiju.

bore botoks
Gornja trećina lica. Pregled lica pacijenta pri mirovanju.

 

Pri pregledu lica u pokretu, zamolili smo Biljanu da se namršti, jako nasmeje i podigne visoko obrve. Mrštenjem su postale uočljive bore između obrva poznate kao mrštilice, a smejanjem su se pojavile bore oko očiju– smejalice. Kao što možemo videti na prethodnoj slici ove bore su dosta manje izražene pri mirovanju. Međutim, zbog činjenice da one postaju sve dublje vremenom kao i da utiču na izraz lica koje poprima ljutit, namršten i stariji izgled, neophodno je da i ove regije budu tretirane botoksom.

 

pre korekcije hijaluronski fileri
Gornja trećina lica. Pregled lica pacijenta pri pokretu: 1. Bore mrštilice 2. Bore na čelu 3. Bore oko očiju.

 

Ubrizgavanje botoksa u određene delove mišića čela i okoloočne regije dovodi do njihovog opuštanja i privremenog „uspavljivanja“, tako da se pri pokretu oni ne grče i ne nabiraju kožu. Kada botoks počne da deluje 2 do 4 dana nakon tretmana koža postaje zaglađena a bore ublažene ili potpuno uklonjene.

Ali, ovo nije jedini efekat botoksa! Botoks koristimo i pri ispravljanju asimetrija lica -npr. asimetrije obrva kao u Biljaninom slučaju. Ovim postižemo poboljšani sklad i simetriju a lice postaje atraktivnije.

Pre i posle botoksa- rezultat

posle botoksa podmlađivanje

 

Nakon dve nedelje od tretmana botoksom, Biljana je došla na redovni kontrolni pregled. Njeno lice je izgledalo mlađe, odmornije i zadovoljno. Upravo tako se ona i osećala. Bore sa čela i okoloočne regije su nestale a Biljana čak i da je htela, nije mogla da se namršti. Blago podignute obrve i kapci su otvorili i pogled, a efekat ispravljene asimetrije obrva je učinio da izraz lica postane skladniji i atraktivniji.

Biljanu smo ispratili ukazujući joj na još jedan efekat botoksa. Trajan osmeh zadovoljstva je nešto što krasi svakog pacijenta koji izađe iz naše ordinacije posle ovakvog tretmana. Tako je bilo i sa Biljanom. Uostalom, to je poštena razmena. Vi nama vaše bore i stres a mi vama zadovoljstvo i osmeh!

 

Ukoliko želite da uklonite mimičke bore sa čela, između obrva i oko očiju i zainteresovani ste za tretman i rezultate koji se postižu botoksom, zakažite besplatne konsultacije pozivom na 060/345-0304. Cenovnik možete proveriti ovde.

 

O tretmanu: