Kada počinjemo da starimo? Tačan odgovor na ovo pitanje ne postoji jer neko bi u filozofskom maniru, rekao da starimo od momenta kad se rodimo i da je starenje proces koji se neprekidno odvija. Svakako, ova tvrdnja je delom netačna jer ako znakove starenja definišemo kao telesne promene na koži i licu koji ukazuju na starost, onda možemo reći da se prvi znakovi starenja pojavljuju ulaskom u četvrtu deceniju života, tj. nakon tridesete godine. Treba uzeti u obzir da je proces starenja individualan- sretni dobitnici na genetskoj lutriji će zadržati mladalački izgled i kasnije, a kod onih manje sretnih prvi znakovi starenja će nastupiti dosta ranije. Ipak, u proseku možemo reći da je period od tridesete do četrdesete godine, doba kada se na našem licu i koži pojavljuju prvi znaci starenja.
Dan kada se suočimo sa licem na kome su uočljive bore, a gubitak potkožnog tkiva doveo do kao što su upali podočnjaci i nestanak definisanih crta lica, pri čemu celokupan izraz odaje utisak umora i iscrpljenosti, jeste dan kome se niko ne raduje.
Srećom, današnja estetska i antiage medicina je napredovala do te mere da ovaj trenutak suočavanja sa prvim znacima starenja možemo pomeriti za neke kasnije godine nego što su trideste. Sve što treba da uradimo jeste da se pravilno brinemo o sebi, svojoj koži i svom licu. Ovo znači da pravovremeno treba početi sa adekvatnim i svrsishodnim tretmanima koji štite i čine kožu kvalitetnijom, zdravijom i lepšom. Tridesete su pravo vreme da počnemo sa redovnom primenom tretmana u vidu hijaluronskih filera, botoksa, skinbustera, hemijskih pilinga, biorevitalizacije i ostalih procedura. Zlatno pravilo medicine koje glasi bolje sprečiti nego lečiti je podjednako primenljivo i u estetskoj medicini.

I baš sa ovakvom idejom i potrebom nam se javila naša pacijentkinja Tamara, koja se u svojim tridesetim susrela sa uočljivim znakovima starenja, te je poželela da ih otkloni sa svog lica.

Šta smeta Tamari?

pre korekcije hijaluronski fileri

 

Tamara nam se požalila na borice oko očiju, podočnjake, nedostatak punoće u jagodicama i obrazima.

Kod naše pacijentkinje borice oko očiju su rezultat jače mimike okoloočnog mišića i gubitka potkožnog tkiva koje služi kao podrška koži. Dodatno, njena koža je prirodno tanja te je podložnija nastanku bora. Borice oko očiju korigujemo botoksom i hijaluronima manje gustine (Volbella, Volite) pri čemu moramo naglasiti da je poželjno suptilno ih tretirati i nikako ih ne uklanjati u potpunosti, jer bi time lice poprimilo veštački izgled.

Udubljeni podočnjaci čine da izgledamo umorno, neispavano i starije, te nas ne čudi što naši pacijenti žele da ih sasvim uklone sa lica. Međutim, pojave nastale starenjem – u ovom slučaju podočnjaci, nikako ne smemo posmatrati i rešavati kao izolovane, nego u sklopu susednih regija lica. Kada pogledamo Tamarino lice videćemo da su gubitak volumena u slepoočnoj regiji, prednjem delu obraza i jagodicama uticali na izraženost podočnjaka ali i na stariji izgled gornje i srednje trećine lica.

U donjem delu lica smo primetili i manju asimetriju gornje usne i brade, čiji je vrh trebalo zaobliti kako bi bila ženstvenija.

Na osnovu pregleda i analize promena nastalih starenjem odlučili smo da korigujemo :

  • Upale slepoočnice
  • Jagodice i obraze
  • Koren nazolabijalne bore
  • Asimetriju brade i usana

Pre i posle – rezultati tretmana!

posle korekcije hijaluronski fileri

 

Temporalna (slepoočna) regija je veoma važna za sklad lica i njegov mladolik izgled, a vraćanjem volumena nadoknađujemo izgubljenu gustinu kostiju, masti i tonus mišića. Efekat popunjavanja slepoočnica su podignut spoljašnji deo obrve, otvoren pogled i suptilna linija prelaza ka jagodicama.

Nadoknadom volumena u jagodicama i obrazima smo osvežili središnji deo lica, vizuelno ga podigli i ublažili podočnjake. Same nazolabijalne nismo dirali osim njihovog korena kod nozdrva a sa malom količinom smo ispravili asimetriju brade i gornje usne.
Za ovu intervenciju smo ukupno iskoristili 4 mililitra hijaluronskog filera Juvederm.

Na kraju, kožu lica smo tretirali sa 1 mililitrom hijaluronskog preparata Juvederm Volite kako bismo uklonili sitne borice, ishidrirali dubinski kožu i poboljšali njen kvalitet.

Nakon korekcije hijaluronskim filerima Tamarino lice je odmornije i mlađe, a njena prirodna lepota naglašena!

 

nakon nadoknade volumena lica
pre i posle hijaluronski fileri poluprofil

Ukoliko želite da saznate kako možemo da vam pomognemo u rešavanju promena nastalim starenjem na vašem licu, zakažite besplatne konsultacije pozivom na 060/345-0304.

 

O tretmanu: