Akne nastaju usled prekomernog orožavanja kože (hiperkeratinizacije) i pojačanog lučenja sebuma pod dejstvom hormona. Dolazi  do „blokiranja“ pora, u kojima se razmnožava Propionibacterium acne, inače normalan stanovnik kože. Međutim, u situaciji kada su pore začepljene, broj ovih bakterija se značajno povećava što uzrokuje akne.

Bakterija koja izaziva akne

Da li određena hrana izaziva akne?

Hrana bogata zasićenim mastima, aditivima i prostim šećerima može u nekoj meri pogoršati akne, ali nikako nije uzrok akni. Međutim, kako taj način ishrane nije dobar za naš organizam, svakako se preporučuje balansirana ishrana bogata povrćem, ribom, integralnim žitaricama i voćem.

Da li se akne mogu preneti dodirom?

Radi se o zabludi, Propionibacterium acne je normalni stanovnik naše kože. Problem nastaje kada dodje do poremećaja u keratinizaciji i lučenju sebuma, te povećanju broja ove bakterije.

Postoje mišljenja da akne ne treba lečiti, već da će proći nakon puberteta?

Koža nakon tretmana uklanjanja oživljaka od akni

 

To je apsolutno pogrešno. Istina je da se akne najčešće javalju u pubertetu, ali postoji i veliki broj odraslih pacijenata koji imaju problem sa aknama.

Akne je uvek potrebno lečiti na vreme kako bismo izbegli stvaranje ožiljaka.

Na tržistu su dostupne različite kreme, koliko su efikasne?

Kozmetika namenjena problematičnoj koži može biti samo dodatna pomoć, ali nikako osnovna terapija. Često pacijenti kupuju razne kreme, koje obećavaju uklanjanje bubuljica, zatim pokušavaju sa različitim tretmanima kod kozmetičara i tek na kraju se obraćaju lekaru.

Nažalost, takav pristup neretko vodi nastanku ožiljaka koji predstavljaju veliki terapijski problem.

Kako treba lečiti akne i bubuljice?

Uvek je neophodan pregled da bismo utvrdili o kom obliku akni se radi, nakon toga se odlučujemo za adekvatnu lokalnu terapiju. Najčešće korišćeni agensi su klindamicin, benzoil peroksid, tretinoin, azelaična kiselina, salicilna kiselina i drugo. Radi se o vrlo efikasnim preparatima, međutim neophodna je saradnja sa lekarom kako bi se postigao optimalni efekat, bez neželjenih dejstava.

Da li se koriste lekovi u terapiji akni?

U lečenju akni od oralnih preparata koriste se antibiotici iz grupe tetraciklin, najčešče doksiciklin.  Antibiotici se koriste u slučaju pogoršanja akni, kada je potrebno brzo smiriti situaciju i predstavljaju samo pomoć pri lečenju akni. Za teške oblike akni se propisuje izotretnoin (Roakutan). Radi se o odličnom leku koji u najvećem broju slućajeva trajno rešava problem akni. Istina je da postoje određena neželjena dejstva, ali uz dobru saradnju sa lekarom i redovne kontrole tokom terapije neželjeni efekti se retko javljaju.

Koliko vremena je potrebno za uklanjanje akni?

Potrebno je pacijentima objasniti da moraju biti strpljivi. Poboljšanje se očekuje već nakon prvog meseca terapije, ali je za umeren oblik akni potrebno bar 3 mesec za izlečenje, a kada se radi o težim oblicima akni terapija traje i do 6 meseci. Važno je objasniti pacijentu, da bude strpljiv, jer savremena medicina zaista ima odgovor na rešenje problema akni.

Da li postoje tretmani koji ubrzavaju proces lečenja akni?

Uklanjanje ožiljaka od akni

 

Primena hemijskih pilinga može značajno ubrzati proces lečenja akni. Na primer, piruvični piling ne samo da ubrzava proces lečenja akni, već i smanjuje mogućnost nastajanja ožiljaka i uklanja fleke. Kada dominiraju mitiseri, salicilnim pilingom brzo rešavamo ovaj problem. Primenom specijalnih pilinga uklanja se orožala koža, smanjuje se populacija bakterija i u značajnoj meri se ubrzava lečenje akni.

  • Zdrava i sjajna koža nakon mezoterapije

Mezoterapija-sve o tretmanu, iskustvima, ceni?

February 15th, 2020|

Da li je mezoterapija lica, vrata i dekoltea na vašoj redovnoj listi tretmana za negu kože? Ukoliko jeste, onda već znate benefite ovog tretmana kao što su odmoran izgled kože, podmlađeno i zategnuto [...]

  • prp za kvalitet i bolju teksturu kože

PRP- tretman, rezultati, iskustva i cena

January 30th, 2020|

Ukoliko tragate za tretmanom koji daje vidljive rezultate podmlađivanja, regeneriše kožu, a nakon koga je koža lica osvežena, sjajna i blistava, a ten ujednačen, PRP tretman je pravi izbor za vas! Jedan od [...]

  • rejuvenacija fileri

Prikaz slučaja: Podmlađivanje lica filerima, 35+.

September 10th, 2019|

Prošlo je vreme kada je podmlađivanje hijaluronskim filerima bilo svedeno na popunjavanje bora ili povećanje usana i jagodica.⁣ ⁣U našoj ordinaciji smo razvili protokol podmlađivanja i ulepšavanja zasnovan na individualnom pristupu i planu tretmana nakon detaljne [...]

ZATRAŽITE SVOJ TERMIN ZA KONSULTACIJE I TRETMAN!

Naše konsultacije su besplatne. Pozovite nas na 060/345-0304 ili nam pošaljite poruku prijavom na online obrazac: