fbpx
Dr Miloš Živković I Dr Ivica Jeremić
Centar za estetsku medicinu, Beograd
060/345-0304 estetikabgd@gmail.com
473 Views
 tretmani u dvadesetim

U dvadesetim godinama koža je lepa, mlada i blistava. Obično u dvadesetim godinama ne razmišljate previse o nezi kože, međutim ovo je pravo vreme za usvajanje zdravih navika. Hranite ste zdravo, dovoljno spavajte, pijte dovoljno tečnosti i budite redovno fizički aktivni. Redovno čistite kožu, uklanjajte sminku i izbegavajte preterano sunčanje i koristite kreme za zaštitnim faktorom.

 

Najčešći problemi između dvadesete i tridesete godine su:

  • Akne
  • Pigmentacije i ožiljci od akni
  • Masna koža
  • Nedovoljan volumen usana
  • Nedovoljno naglašene jagodice
  • Prekomerna maljavost

 

Akne uvek zahtevaju primenu adekvatne, medicinske terapije tokom nekoliko meseci. A sam proces lečenja akni se značajno može ubrzati primenom hemijskih pilinga piruvičnom ili salicilnom kiselinom.

Ožiljci i pigmentacije od akni se ušpešno tretiraju hemijskim pilinzima i laserskim tretmanima, ipak imajte na umu da ožiljke za sada nije moguće potpuno ukloniti, te ja najvažnije pravovremeno i adekvatno lečenje akni kako ne bi ostali ožiljci.

Za povećanje volumena usana se koriste hijaluronski fileri. Kvalitet hijaluronskog filera je od ključnog značaja za izgled usana i dugotrajnost efekta, a najdugotrajnije rezultate postižemo sa Juvederm Volift-om. Imajte na umu da je povećanje usana trajnim materijalima kao što su  biopolimer i metakril,  zabranjeno zbog prevelikog broja komplikacija u vidu granuloma i deformiteta usana.

Pored povećanja usana, u ovoj starosnoj dobi česta je i korekcija jagodica koja daje ženstveniji oblik licu, a ujedno prestavlja i odlučnu anti-age preventivu  jer daje potporu donjoj i srednjoj trećini lica, usporavajući nastanak bora i smanjenje tonusa.

Neželjene dlačice se trajno uklanjaju laserskom epilacijom, a u slučaju prekomerne maljavosti uvek treba proveriti hormonalni status i uraditi ginekološki pregled.