fbpx
Dr Miloš Živković I Dr Ivica Jeremić
Centar za estetsku medicinu, Beograd
060/345-0304 estetikabgd@gmail.com
834 Views
Botoks protiv pojačanog znojenja pazuha (Aksilarna hiperhidroza)

Znojenje predstavlja jedan od glavnih način regulisanja telesne temperature. Iako su postojala mišljenja da znojenje ima ulogu u izlučivanju štetnih materija, brojne studije su pokazale da se znoj sastoji od vode i male količine elektrolita ,pre svega natrijuma, te ne utiče na metabolizam štetnih materija.

Hiperhidroza podrazumeva znojenje u većoj meri od potrebne za regulisanje telesne temperature. Može biti generalizovana, kada se radi o povećanom znojenju celog tela ili češće lokalizovana kada se radi o prekomernom znojenju pazuha (aksilarna hiperhidroza), prekomernom znojenje šaka ili pojačanom znojenju stopala.

 

Kako Botoks deluje na problem pojačanog znojenja pazuha?

Botoks blokira dejstvo neravih završetaka koji inervišu znojne žlezde i time sprečava znojenje u tretiranoj regiji. Najbolje rezultate postižemo u lečenju pojačanog znojenja u regiji pazuha. Pojačano znojenja šaka, kao i prekomerno znojenje stopala predstavljaju probleme koji se takođe mogu rešiti botoksom.

Da li je tretman pazuha Botoksom bezbedan?

Botoks pazuha predstavlja potpuno bezbedan i siguran tretman za pojačano znojenje u ovoj regiji. Neželjene reakcije su retke i svode se na prolaznu iritaciju ili manju modricu u tretiranoj regiji.

Koliko traje efekat Botoksa kada se radi o regiji pazuha?

Kako bi se postigao optimalan efekat potrebno je koristiti originalni preparat u punoj dozi. Doza Botoksa koja se koristi kod aksilarne hiperhidroze iznosi 100 Allergan jedinica, a efekat traje oko 6 meseci. Veliki broj pacijenata tretman radi jednom godišnje u letnjem periodu kada je i najveće znojenje.

Da li je efekat botoksa na pojačano znojenje šaka i stopala jednako dobar kao kada se radi o pazuhu?

Rezultati tretmana botoksom kod pojačanog znojenja šaka i stopala su nešto skromniji u odnosu na botoks pazuha. Kod pojačanog znojenja šaka i stopala postižemo redukciju znojenja za oko 70%

Da li postoje drugi tretmani za rešavanje prekomernog znojenja?

Kada se radi o umerenoj aksilarnoj hiperhidrozi koristi se lokalna terapija na bazi soli aluminijuma. Takođe problem aksilarne hiperhidroze se može rešiti i hiruški.

Hiruška intervencija podrazumeva uklanjanje nervnih gangliona koji inervišu znojne žlezde. Otkićem da botoks pazuha rešava problem prekomernog znojenja, ali i zbog neželjenih reakcija ova intervencija se danas retko sprovodi.

Više o uklanjanju bora pomoću tretmana botoksom pročitajte ovde