Zašto nam smetaju podočnjaci?
Prva asocijacija koja nam pada na pamet je da se podočnjaci vezuju za umoran i tužan izgled lica, kao i za stariji izgled.

Iako su određeni estetski problemi vezani isključivo za proces starenja, podočnjaci se sreću kod nekih pacijenata i u ranim 20-im godinama života, a njihova pojava se pogoršava vremenom.
Podočnjaci su prvo na šta treba obratiti pažnju kod podmlađivanja zone očiju.

Zašto se pojavljuju podočnjaci?

Prvi uzrok nastanka podočnjaka su specifične anatomske odlike. Ovo je posebno primetno kod mlađih pacijenata sa mršavijim lice i ravnim obrazima.
Drugi uzrok je samo starenje, koje se ogleda u gubitku masnog i vezivnog tkiva donjeg kapka,  a kasnije nakon 40. godine života  resorpcijom koštanog tkiva.
Ostali uzroci koji dovode do pojave udubljenja donjih kapaka su način života, nagli gubitak težine, stres i bolesti.

Prikaz slučaja- pre i posle

Estetski atraktivan donji kapak se glatko i neometano nastavlja na gornji deo obraza. Pri tome, tačka prelaza ove dve anatomske celine treba da je što manje primetna.
Pacijentkinja (40+), nam se obratila zbog udubljenih i tamnijih podočnjaka, koji su činili da izgleda umorno i starije.
Na slici se jasno vide podočnjaci, suzna brazda i senka koji se protežu duž celog donjeg kapka. Pored toga, u okolnoj regiji obraza na koju se donji kapak nastavlja, možemo primetiti gubitak masti i pad središnjeg dela lica.

PRE INTERVENCIJE

Da bismo u potpunosti korigovali podočnjak i vratili volumen i mlađi izgled okoloočnoj zoni, morali smo prvo da tretiramo regiju ispod donjeg kapka- deo prednjeg obraza.
Pomenuli smo da za estetski dobar rezultat prelaz između donjeg kapka i obraza mora biti što manje primetna.  Isto tako, aplikovan hijaluron u tom delu daje potrebnu potporu donjim kapcima.
U gornji deo obraza i podočnjake smo injektovali ukupno 2 mililitra hijaluronskog filera.

POSLE INJKETOVANJA 2 ML FILERA

Šta morate da znate pre korekcije podočnjaka?

Kod podočnjaka koji su zahtevniji, bolji rezultati se postižu postepenom nadoknadom volumena, što bi značilo da između dva  tretmana treba da prođe 14 dana. To je vreme koje je potrebno fileru da bi se “namestio” u okolnom tkivu.
Korekcija podočnjaka hijaluronskim filerima nije bezazlena intervencija, nit bez rizika jer se u toj oblasti nalazi mnoštvo važnih krvnih sudova.
O smanjenju mogućih komplikacija i kako ih rešiti, u nekom od sledećih postova.