Gotovo da ne postoji ni jedna odrasla žena koja se nije srela s problemom celulita. Na iznenađenje mnogih, sa ovim problemom se sreće i 10% muškaraca. O nastanku celulita i njegovom lečenju postoje različiti mitovi, počev od onog da celulit predstavlja nagomilane toksine pa sve do toga da ga je moguće izlečiti kremama kupljenim u supermarketu.

Šta je zapravo celulit?

Celulit zapravo predstavlja neravnomerne nakupine masti neposredno ispod kože. Kod kože bez celulita kolagena vlakna sprečavaju da se mast direktno gomila ispod kože. Na mestima gde je integritet kolagenih vlakana popustio dolazi do prodiranja gomilica masti direktno pod kožu što mi opažamo kao neravnine. Vremenom se oko nakupina masti razvija zapaljenska reakcija što je praćeno stvaranjem vezivnog tkiva i nastankom tzv. fibroznog celulita. Dolazi do kompromitovanja cirkulacije i limfne drenaže što dovodi delom i do zadržavanja tečnosti i pojave edema.

Šta sve utiče na stvaranje celulita?

Celulit je pre svega genetski determinisan. Ako celulit imaju naše mame i bake, velika je verovatnoća je da ćemo ga i mi dobiti tokom života. Ženski polni hormoni utiči na integritet potkožnog vezivnog tkiva i imaju veliki uticaj na pojavu celulita. Naročito nagli dizbalans hormona može da utiče na naglu pojavu celulita. Gojazne žene često imaju mnogo više celulita u odnosu na normalno uhranjene. Fizička aktivnost u značajnoj meri može da redukuje vidljivost celulita, pojača limfnu drenažu i cirkulaciju. Određen način ishrane može takođe da ima veliku ulogu u rešavanju problema celulita.

Da li je dovoljno promeniti ishranu i započeti vežbanje da bi smo uklonili celulit?

Promena životnog stila može u značajnoj meri da smanji vidljivost celulita, međutim, nažalost to neće biti dovoljno za uklanjanje celulilita. Uklanjanje celulita često zahteva sveobuhvatan pristup koje pored promene načina života zahteva i određene medicinske tretmane.

Koji se tretmani preporučuju za uklanjanje celulita?

Danas se u ordinacijama širom sveta primenjuje više različitih tretmana za celulit. Kako je nastanak celulita multifaktroijalan terapijskim postupcima možemo delovati na različite aspekte problema celulita. Uklanjanje celulita mezoterapijom predstavlja terapijski postupak, koji u par sesija pravilnim odabirom adekvatnih formula mezoterapijskih koktela daje izvanredne rezultate. Tretman laserima, krioterapijom i vakuum masažom smanjuju inflamaciju, otok, pospešuju cirkulaciju i limfnu drenažu, ispravljaju neravnine u potkožnom masnom tkivu i u značajnoj meri redukuju vidljivost celulita.

Šta treba znati o mezoterapiji za uklanjanje celulita?

Mezoterapija za uklanjanje celulita podrazumeva ubrizgavanje mezoterapijskog koktela direktno u područja zahvaćena celulitom. Kokteli se individualno prilagođavaju pacijentu u zavisnoti od tipa celulita (fibrozni, edematozni), stanja limfne cirkulacije i kvaliteta kože. Koriste se unaprađene formule kotela koji sadrže supstance koje utiču na topljenje potkožnog masnog tkiva, potom supstance koje ubrzavaju cirkulaciju, izbaciju višak tečnosti i supstance koje ojačavaju integritet potkožnih kolagenih vlakana. Pored toga koktelima se dodaje hijaluron, aminokiseline, bioaktivni peptidi i elementi u tragovima koji hrane i revitalizuju kožu.

Da li je mezoterapija za uklanjanje celulita bezbedna?

Kvalitetni kokteli za mezoterapiju koji se koriste za uklanjanje celulita napravljeni su od prirodnih supstanci sa dodatkom bioaktivnih biljnih ekstrakata i odobreni su za injekcionu primenu. Neželjeni efekti su retki i blagi. Uglavnom se nakon tretmana javljaju sitne modrice koje prolaze nakon nekoliko dana. Retko se može javiti prolazan blag bol nakon intervencije.

Da li su lipoliza i mezoterapija za uklanjanje celulita iste procedure?

Ne. Lipoliza predstavlja proceduru za topljenje lokalizovanih masnih naslaga. Međutim, kako smo već naglasili da celulit zapravo predstavlja masne naslage prodrle plitko pod kožu, lipoliza lokalizovanih masti može značajno da smanji i celulit i ovaj postupak se koristi često u kombinaciji sa mezoterapijskim koktelima za uklanjanje celulita kod uznapredovalog celulita.

Koliko je potrebno tretmana mezoterapijom za uklanjanje celulita?

Broj tretmana zavisi od uznapredovalosti celulita. Obično je potrebno 4-8 tretmana koji se rade u razmaku od 7-10 dana.

POPULARNI TRETMANI
Popusti ovoga meseca
Zakažite konsultacije
  RADNO VREME
Ponedeljak -Subota
9:00-21:00
Nedelja : neradno
  KONTAKT TELEFON
060/345-0304
  ADRESA
IMEDIC ordinacija
Kneza Miloša 19, I sprat Beograd
  ZAPRATITE NAS