Uklanjanje bradavica radiotalasima

Bradavice predstavljaju benigne izrasline kože uzrokovane humanim papiloma virusima (HPV). Kako se radi o virusno oboljenju, sa velikom mogućnošću prenosa na druge delove tela i bliske osobe, uklanjanje bradavice je neophodno odmah po njihovom uočavanju.

Kako nastaju bradavice?

Bradavice nastaju direktnim kontaktom sa inficiranom osobom ili putem kontaminiranih predmeta. Infekciju HPV olakšava oštećenje ili povreda kože. Nakon infekcije kože, dolazi do poremećaja orožavanja keratinocita i nastanka bradavičastih ispupčenja kože, a od infekcije do nastanka bradavica može proći i nekoliko meseci.

Bradavice mogu nastati na bilo kom delu tela, ali najčešće se javljaju na šakama, vratu, dekolteu, leđima i u predelu pazuha. Nije retka ni pojava bradavica na očnim kapcima. Mogu biti kružnog i karfiolastog oblika, ali i zaravnjene. Viseće bradavice imaju peteljku na kojoj vise i najčešće se javljaju na vratu i u regiji pazuha, a njihovo uklanjanje je vrlo jednostavno.

Kako se bradavice uklanjanju?

Uklanjanje radiotalasima predstavlja metodu izbora. Pre intervencije, aplikuje se anestezija, što uklanjanje bradavica čini potpuno bezbolnim. Energija radiotalasa dovodi do isparavanja i nestanka promene i ukoliko se radi o manjim bradavicama odmah po uklanjanju ne ostaje nikakav trag. Ako su promene veće, po uklanjanju bradavica ostaje mala krasta, koja u narednim danima otpada, ostavljajući rozikasti trag koji u narednim danima nestaje bez zaostajanja tragova na koži.

Lasersko uklanjanje bradavica se sprovodi po istom principu kao i radiotalasno, odnosno laserska energija dovodi do isparavanja i nestanka bradavice bez ožiljka. Jedini nedostatak ove metode u odnosu na radiotalasnu, jeste nemogućnost uklanjanja bradavica u neposrednoj oka, zbog mogućeg oštećenja vida.

Da li postoje drugi načini uklanjanja bradavice?

Ranije je bilo dosta zastupljeno uklanjanje bradavica tečnim azotom (krioterapija). Krioterapijom se promene smrzavaju i otpadaju. Međutim ovaj način ima brojne nedostatke, uključujići značajno oštećenje okolnog tkiva, nastanak ožiljaka, ali i nemogućnost tretiranja dublje postavljenih bradavica.

Sasvim male bradavice se veoma pažljivo mogu tretirati keratolitičkim rastovorima poput salicilne kiseline. Ovaj tretman se sprovodi kod kuće,a preparat je potrebno naneti precizno na bradavicu, inače može doči do oštećenja okolne, zdrave kože i nastanka pigmentacija.

Poseban oblik predstavljaju polne bradavice (kondilomi) i moluske bradavice.

POPULARNI TRETMANI
Popusti ovoga meseca
Zakažite konsultacije

ZAPRATITE NAS

  RADNO VREME

Pon.-Sub. 9:00-21:00
Nedelja zatvoreno

  060/345-0304

  ADRESA

IMEDIC,Kneza Miloša 19, I sprat, Beograd