Šta predstavlja PRP?

Nakon povrede tkiva u organizmu dolazi do skupljanja krvnih pločica (trombocita), stvaranja ugruška, te oslobađanja faktora rasta iz trombocita, citokina i drugih materija koje nakon čitavog niza fizioloških reakcija dovode do stvaranja molekula kolagena, epitelizacije i zarastanja.
Faktori rasta iz trombocita i citokini kao “dirigenti” čitavog procesa regeneracije su iskorišćeni za stimulaciju regeneracije kože, sintezu kolagena i njeno podmlađivanje.
PRP (Plated Rich Plasma, plazma bogata trombocitima) se dobija iz sopstvene krvi pacijenta i ima brojne primene u estetskoj i regenerativnoj medicini.

Kako izgleda tretman krvnom plazmom?

PRP tretman  počinje vađenjem sopstvene krvi pacijenta u specijalne epruvete sa separatorskim gelom koji omogućava izdvajanje i koncentrovanje trombocita, a uklanjanje leukocita i eritrocita.  Prisustvo leukocita i eritrocita nije poželjno, jer smanjuje efekte tretmana. Iz tog razloga je za dobre efekte neophodno korišćenje posebnih epruveta za izdvajanje plazme bogate trombocitima. Napominjemo da se u nekim ordinacijama koriste obične epruvete za vađenje krvi, koji nisu odobrene za humanu upoterbu a kojima ne mogu efikasno da se izdvoje trombociti. Time se kompromituje kvalitet metode i postižu loši rezultati. U našoj poliklinici se koriste specijalizovani kitovi Švajcarskog proizvođača Regen Lab koji predstavlja svetskog lidera na polju regenerativne medicine. Nakon vađenja i obrade krvi, dobijena krvna plazma bogata trombocitima se aplikuje tehnikom mezoterapije.

Kako se postižu maksimalni efekti primenom krvne plazme?

U našoj ordinaciji tretman krvnom plazmom je često praćen i primenom dermapena. Dermapenom se u koži prave mikropovrede nevidljive golim okom, koje su takođe signal za regeneraciju i sintezu kolagena i na taj način se sinergistički sa krvnom plazmom stvara okruženje koje optimalno za proces podmlađivanja.

Cellular Matrix- PRP tretman u kombinaciji sa hijaluronskom kiselinom

Cellular Matrix originalna inovacija kompanije Regen Lab koji predstavlja spoj neukrštene hijaluronske kiseline u kombinaciji sa sopstvenom krvnom plazmom. Cellar Matrix je u sebi spojio efekte hijaluronske kiseline koja revitalizuje i hidrira kožu i PRP-a (krvne plazme) koji regeneriše kožu. Sinergistički efekat se ostvaruje time što hijaluronska kiselina ’’zarobljava’’ trombocite, a potom ih postepeno otpušta zbog čega je efekat na regeneraciju značajno produžen.

Koje stanja u dermatologiji i antiage medicini možemo tretirati plazma tretmanom?

Tretman krvnom plazmom bogatom trombocitima predstavlja najbolji tretman za popravljanje kvaliteta kože, njenu regeneraciju i revitalizaciju. Tretman plazmom odlično popravlja teksturu kože, smanjuje proširene pore i ožiljke, a koža  postaje zdravija, hidrirana i jedra. Osim toga, PRP se koristi u tretmanu rana koje teško zarastaju i lečenju alopecije.

Da li su Vampirski tretman i Vampirski lifting iste procedure?

Nisu. Vampirskim tretmanom se popularno naziva tretman plazmom bogatom trombocitima. Vampirski lifting predstavlja kombinaciju liftinga hijaluronom i tretmana krvnom plazmom. Lifting hijaluronom nadoknađuje izgubljeni volumen i vraća mladalačke konture licu, a tretman plazmom, dovodi do popravljanja teksture lica, stimulacije sinteze kolagena i pojačavanja lifting efekata hijalurona.

Da li postoje neželjeni efekti tretmana?

Imajući u vidu da se koristi materijal, tj plazma izdvojena iz sopstvene krvi, ne postoji mogućnost da se jave reakcije preosetljivosti.   Jedini neželjeni efekat je evenutalna pojava malih modrica veličine nekoliko mm, koje prolaze kroz nekoliko dana.

Da li postoji određena priprema za tretman?

Pre tretmana plazmom bogatom trombocitima važno je da se desetak dana ne uzimaju preparati acetil-salicilne kiseline (Aspirin, Andol, Midol) i lekove iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lekova-NSAIL (ibuprofen, diklofenak, naproksen itd). Ovi lekovi sprečavaju aktivaciju trombocita i umanjuju efekte tretmana. Takođe, ove lekove ne bi trebalo uzimati ni 10 dana nakon obavljenog tretmana.

POPULARNI TRETMANI
Popusti ovoga meseca
Zakažite konsultacije

ZAPRATITE NAS

  RADNO VREME

Pon.-Sub. 9:00-21:00
Nedelja zatvoreno

  060/345-0304

  ADRESA

IMEDIC,Kneza Miloša 19, I sprat, Beograd