fbpx
Dobrodošli! Poliklinika Pekić: već 15 godina sa Vama!
Centar za estetsku medicinu, Beograd
060/345-0304 estetikabgd@gmail.com
154 Views
Urasli nokat

Urastao nokat predstavlja prodiranje ivice nokta u okolno tkivo, sto je praćeno zapaljenjem i bolom, a kasnije i stvaranjem granulacionog tkiva. Može se javiti na bilo kom prstu, ali najčešće nastaje na palčevima. Posebno veliki problem predstavlja kod pacijenata koji boluju od šećerne bolesti, s obzirom na otežano zarastanje.

 

Faktori koji dovode do urastanja nokta

  • Nepravilno sečenje slobodne ivice nokta u obliku polukruga, umesto u obliku ravne linije
  • Nošenje uske obuće
  • Gljivične infekcije nokatne ploče
  • Povrede nokta

 

Lečenje uraslog nokta

Prvi korak je pravilno sečenje ivice nokta u obliku ravne line i nošenje udobne obuće. Lečenje lakših oblika se zasniva na primeni antiseptika i lokalne terapija antibiotika, kortikosteroida i antimikotika.

 

Radiotalasno uklanjanje uraslog nokta

Metoda radiotalasa je pogodna za rešavanje jednostranog urastanja nokta, kada se radiotalasima ukloni granulaciono tkivo i urasli deo nokta. Procedura je jednostavna, bezbolna, a oporavak je kratak.

 

Hiruško uklanjanje uraslog nokta

Savremeni aparati, poput radiotalasa smanjili su potrebu sa klasičnim hiruškim uklanjanjem uraslog notka. Za teške slučajeve, kada je nokat potpuno prekriven granulacionim tkivom primenjuje se hiruška metoda uklanjanje uraslog notka. Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji.

Newsletter

Prijavite se za naš newsletter i budite među prvima koji će dobiti informacije o našim najnovijim ponudama i posebnim događajima.