Harmonizacija lica: MD kodovi

Proces starenja lica je veoma kompleksan i obuhvata promene na samoj koži, mišićima, potkožnom masnom tkivu, ligamentima i kostima. Na određenim delovima lica dolazi do istanjenja kože, kao što je na primer ispod očiju, negde koža zadebljava, npr. na čelu, na nekim mestima dolazi do resorpcije kosti, menja se položaj ligamenata, dolazi do gubitka duboke masti.
Svi ti procesi zajedno dovode do dobro prepoznatljivih znakova starenja, gubitka elastičnosti pada tonusa i pojave bora.

Upravo je neophodno tretirati sve ove procese kako bi se postigao odgovarajući efekat podmlađivanja i postigao prirodan izgled. Do pre samo par godina bilo je gotovo nemoguće postići sve ovo u praksi-sve do pojave tzv. MD kodova.

MD kodovi su genijalno otkriće brazilskog plastičnog hirurga Mauricia de Maja, koji zapravo predstavljaju tačke na licu čijim se tretmanom postiže maksimalan efekat podmlađivanja. Na licu postoji 75 tačaka i to su zapravo kritična mesta gde se tokom procesa starenja dešavaju najveće promene i čijim tretmanom vršimo reverziju posledica starenja. Naravno, proces starenja je vrlo individualan i ne moramo kod svakog pacijenta da tretiramo svih 75 kodova kako bi smo postigli efekat podmlađivanja. Zapravo, ključna stvar je pravilna selekcija kodova prilagođena individualnom pacijentu. Samo pod tim uslovom MD kodovi su moćno oružje koje je u stanju da napravi neverovatnu transformaciju.

MD kodovi se sem za podmlađivanje mogu koristiti i za preoblikovanje  različitih elemenata na licu, kako bi se ispravile nepravilnosti, postigla simetrija i harmonizovalo lice.

Ko je kandidat za MD kodove?

MD kodovi se mogu primeniti i kod sasvim mladih pacijenata koji imaju početne znake starenja, kao što su npr. podočnjaci, ali i kod pacijenata u zrelim godinama, koji imaju uznapredovale znake starenja, a koji žele da postignu efekat liftinga. MD kodovi su najbolji izbor za sve pacijente koji žele da preoblikuju ili konturišu usne, jagodice, urade korekciju nosa ili brade. Praćenjem zakona MD kodova postižu se najbolji rezultati uz primenu minimalne količine materijala koja uvek garantuje prirodan izgled.

MD kodovima možemo postići sledeće efekte:

Kako izgleda tretman lica korišćenjem MD kodova?

Prvi i najvažniji korak je iscrpan razgovor sa pacijentom i detaljan klinički pregled. Nakon toga lekar određuje kombinaciju kodova koju treba tretirati. Veoma važan korak u celom procesu je određivanje tačnog redosleda kodova, odnosno njihovo nizanje po prioritetu. Šta to zapravo znači? To znači da tretman možemo da parcijalizujemo, odnosno da ga uradimo u više seansi, a da to izgleda sasvim prirodno. Dakle lekar selektuje koje kodove treba uraditi prvo, a pacijent određuje kojom dinamikom želi da proces teče.

Kako se tehnički radi tretman MD kodovima?

Sam tretman se izvodi primenom hijaluronske kiseline i po potrebi botulinum toksina u zone MD kodova nakon primene lokalne anestezije. Sam tretman nije bolan, ali se kod osetljivih pacijenata javlja blaga neprijatnost. U zavisnosti od koda aplikuju se hijaluronski fileri odgovarajućom tehnikom, primenom igle ili kanile.
Fileri se aplikuju u odgovarajućem sloju tkiva, u zavisnosti od toga koji elemenat želimo da poporavimo. Cela procedura traje od 10-30 minuta u zavisnosti od toga koliko broj kodova tretiramo.

Šta se najčešće radi primenom MD kodova?

Iako se primenom tehnike MD kodova može uraditi mnogo toga na licu, nehirurški lifting lica je nešto što se može postići jedino praćenjem MD kodova. Planetarno popularni lifting lica u 8 tačaka (engl. 8-point lift) je napravio revoluciju u estetskoj medicini i mnoge pacijente spasio hirurškog noža.
Lifting lica u 8 tačaka podrazumeva primenu hijaluronske kiseline u kritične kodove čime se postiže podizanje lica, nadoknada volumena i snažan efekat podmlađivanja.

Kada treba uraditi lifting lica primenom MD kodova?

Idealno je da se sa tretmanima započne odmah nakon pojave prvih znakova starenja. U tom slučaju koristi se minimalna količina materijala i daje podrška tkivima čime se odlažu posledice starenja. I ovde važi pravilo-bolje je sprečiti nego lečiti. Naravno, ako se sa tretmanima krene kasnije to zahteva veću količinu materijala, a nekada neke nedostatke i nije moguće u potpunosti korigovati.

Kada mogu da očekujem efekte primene MD kodova?

Efekti su vidljivi odmah nakon tretmana. Ipak hijaluronskim filerima treba oko 14 dana da se potpuno integrišu u tkivo, pa se nakon toga vidi definitivni efekat na konture i volumen. Hijaluronska kiselina dodatno stimuliše fibroblaste i produkciju kolagena što dovodi i do značajno lepšeg izgleda kože nakon nekoliko nedelja, ali to je ipak samo sporedni efekat tretmana po MD kodovima, jer se sam kvalitet kože najčešće popravlja nekim drugim tretmanima.

Kako se treba ponašati nakon primene MD kodova?

Nakon tretmana 3 sata ne treba primenjivati šminku, 24h nakon tretmana ne treba se izlagati velikim fizičkim naporima i nekoliko dana bi trebalo izbegavati korišćenje saune. U suštini, odmah nakon tretmana je moguće vratiti se svim uobičajenim aktivnostima.

Koliko traje efekat tretmana po MD kodovima?

U zavisnosti od MD kodova koji se tretiraju efekat traje jednu do dve godine. Treba napomenuti da se prilikom ponavljanja tretmana uvek koristi manja količina materijala nego prilikom prvog tretmana.

Da li postoje neželjeni efekti tretmana?

Nakon tretmana može da se javi blag otok, koji prolazi obično u roku od 2-3 dana. Kao posledica tretmana mogu se javiti i modrice, koje se u većini slučajeva mogu lako prekriti korektivnom šminkom. U literaturi su opisane retko i neke druge komplikacije, ali su one uglavnom vezane za nekvalitetne materijale ili pak nedovoljno obučeno osoblje. U našoj poliklinici se koriste samo najkvalitetniji Juvederm fileri, svaki pacijent dobija sertifikat o originalnosti filera, a tretman sprovode dobro obučeni lekari.

POPULARNI TRETMANI
Popusti ovoga meseca
Zakažite konsultacije
  RADNO VREME
Ponedeljak -Subota
9:00-21:00
Nedelja : neradno
  KONTAKT TELEFON
060/345-0304
  ADRESA
IMEDIC ordinacija
Kneza Miloša 19, I sprat Beograd
  ZAPRATITE NAS