fbpx
Dr Miloš Živković
Centar za estetsku medicinu, Beograd
060/345-0304 estetikabgd@gmail.com
172 Views
Hiperhidroza- pojačano znojenje

Znojenje predstavlja jedan od glavnih način regulisanja telesne temperature. Iako su postojala mišljenja da znojenje ima ulogu u izlučivanju štetnih materija, brojne studije su pokazale da se znoj sastoji od vode i male količine elektrolita ,pre svega natrijuma, te ne utiče na metabolizam štetnih materija.

Hiperhidroza podrazumeva prekomerno znojenje, odnosno znojece u većoj meri od potrebne za regulisanje telesne temperature. Može biti generalizovana, kada se radi o povećanom znojenju celog tela ili češće fokalna kada se radi o hiperhidrozi pazuha (aksilarna hiperhidroza), šaka ili nogu.

 

Koja su moguća rešenje za pojačano znojenje?

  • Tretman botoksom

Tretman izbora za aksilarnu hiperhidrozu predstavlja tretman botoksom. Botulinum toksin smanjuje lučenje znoja i do 90% u tretiranoj regiji blokiranjem neravna koji kontrolišu lučenje znoja. Tretman traje svega nekoliko minuta, a rezultati dobijeni botoksom traju oko 6 meseci. Najbolje rezultate dobijamo u tretiranju aksilarne hiperhidroze. Dobri rezultati se postižu i u tretmanu palmarne hiperhidroze (pojačano znojenje šaka).

  • Hiruška intervencija

Hiruška intervencija podrazumeva uklanjanje nervnih gangliona koji inervišu znojne žlezde, čime dobijamo trajne rezultate. Pojavom modernih lasera i botulinum tokina, ova intervencija se danas retko sprovodi.

  • Lasersko lečenje prekomernog znojenja

Lasersko lečenje prekomernog znojenja predstavlja hirušku tekniku, kada se kroz mali rez na koži pomoću ND:YAG lasera vrši destrukcija znojnih žlezda, čime postižemo odlične i dugotrajne rezultate.

Newsletter

Prijavite se za naš newsletter i budite među prvima koji će dobiti informacije o našim najnovijim ponudama i posebnim događajima.