fbpx
Dr Miloš Živković I Dr Ivica Jeremić
Centar za estetsku medicinu, Beograd
060/345-0304 estetikabgd@gmail.com
379 Views
Botox protiv pojačanog znojenja (Aksilarne hiperhidroze)

Znojenje predstavlja jedan od glavnih način regulisanja telesne temperature. Iako su postojala mišljenja da znojenje ima ulogu u izlučivanju štetnih materija, brojne studije su pokazale da se znoj sastoji od vode i male količine elektrolita ,pre svega natrijuma, te ne utiče na metabolizam štetnih materija.

Hiperhidroza podrazumeva znojenje u većoj meri od potrebne za regulisanje telesne temperature. Može biti generalizovana, kada se radi o povećanom znojenju celog tela ili češće lokalizovana kada se radi o hiperhidrozi pazuha (aksilarna hiperhidroza), šaka ili nogu.

 

Kako Botox deluje na problem pojačanog znojenja?

Botox blokira dejstvo neravih završetaka koji inervišu znojne žlezde i time sprečava znojenje u tretiranoj regiji. Najbolje rezultate postižemo u lečenju pojačanog znojenja u regiji pazuha. Dobri rezultati se postižu i u tretmanu palmarne hiperhidroze (pojačano znojenje šaka).

Da li je tretman Botoksom bezbedan?

Botoks predstavlja potpuno bezbedan i siguran tretman za pojačano znojenje u regiji pazuha. Neželjene reakcije su retke i svode se na prolaznu iritaciju ili manju modricu u tretiranoj regiji.

Koliko traje efekat Botoksa kada se radi o aksilarnoj hiperhidrozi?

Kako bi se postigao optimalan efekat potrebno je koristiti originalni preparat u punoj dozi. Doza Botoksa koja se koristi kod aksilarne hiperhidroze iznosi 100 Allergan jedinica, a efekat traje oko 6 meseci. Veliki broj pacijenata tretman radi jednom godišnje u letnjem periodu kada je i najveće znojenje.

Da li postoje drugi tretmani za rešavanje prekomernog znojenja?

Kada se radi o umerenoj aksilarnoj hiperhidrozi koristi se lokalna terapija na bazi soli aluminijuma. Takođe problem aksilarne hiperhidroze se može rešiti i hiruški.

Hiruška intervencija podrazumeva uklanjanje nervnih gangliona koji inervišu znojne žlezde. Otkićem da tretman botoksom rešava problem prekomernog znojenja, ali i zbog neželjenih reakcija ova intervencija se danas retko sprovodi.