Iako se botoks koristi decenijama unazad, vrlo često se njegova upotreba stavlja pod znakom pitanja sa pogrešnim pretpostavkom da nije bezbedan po zdravlje, a sledeća je da je rezultat tretmana botoksom neprirodan i da se dobija takozvani “plastičan” izraz lica. Došlo je vreme da znate apsolutno SVE o botoksu – šta znači botoks, kako se koristi, da li je bezbedan, kakva su iskustva žena koje ga godinama koriste, kakvi su rezultati, šta možete da očekujete i koja je cena… Otkrivamo sve detalje kako biste sa sigurnošću znali da li je ovaj tretman idealno rešenje za vas, a na vama je da na kraju teksta sami odlučite.

Već na samom početku otkrivamo da većina poznatih dama sa crvenog tepiha koristi botoks kao najefikasniju metodu podmlađivanja, jer on zaista briše tragove vremena odmah nakon tretmana. Ukoliko se divite lepoti ovih dama, to je zato što je botoks na njihovom licu radio stručan lekar sa iskustvom, pa je izraz lica potpuno prirodan, osvežen i podmlađen, a mimika aktivna, što je glumicama i pevačicama neophodno zbog posla. Zato je veoma važno da, ukoliko se odlučite za botoks, to radi proveren lekar specijalista sa kvalitetnim, proverenim preparatima. U tom slučaju budite sigurni da ćete se zaljubiti u svoj izraz u ogledalu, jer rezultati botoksa su apsolutno neprevaziđani do sada. Ukoliko želite da se vratite nekoliko godina unazad i izbrišete dubokre bore na čelu, ili “mrštilice” između obrva, botoks je jedini tretman koji zaista radi kao magija ili Photoshop, a bolje od filtera sa društvenih mreža.

Ako pitate žene širom sveta ili Google shvatićete da je botoks broj jedan tretman za podmlađivanje kože, brisanje bora, prevenciju novih bora ili korekciju nedostataka na licu. Rezultat je potpuno prirodan izgled, vraćene godine unazad i izbrisane brige koje su ostavile traga na vašem licu u vidu brazdi i bora, a čeka vas osvežen mladalački izraz lica koji čini da budete zadovoljni sobom, bez obzira na godine kojima ćete se ponositi, a ne skrivati ih.

A sada odgovaramo na sva pitanja i nedoumice kako biste znali sve o botoksu pre nego što se odlučite da li, ili ipak za par godina zakazati tretman.

Šta je botoks?

Uklanjanje bora botulinumom

Botoks potiče od Botulinum toksina A i Botulinum toksina B koji se najčešće koriste kako u estetskoj tako i u drugim vrstama medicine, jer osim za bore, botoks se koristi kod raznih neuroloških oboljenja, a samo neka od njih su multipleks skleroza ili migrena. U pitanju je lek prirodnog porekla koji nastaje od prečišćenog neurotoksina koji produkuje bakterija Clostridium botulinum (botulinum toksin). Iako je u osnovi reč o otrovnoj supstanci, on se koristi u medicini kao potpuno prečišćen, obrađen i u veoma slaboj koncentraciji, što ga čini potpuno bezbednim, a to ne dokazuje samo teorija, već i praksa. 

Kako izgleda tretman botoksa?

Kako deluje botoks?

Botoks deluje tako što se njegovim ubrizgavanjem na tačno određena mesta ispod površinskoj sloja kože sprečava preterana kontrakcija pokreta mišića koji su zaslužni za nastajanje bora. Dubore bore su značajno popunjene, a blokiranjem pokreta mišića sprečava se pojava novih bora.

Efekat je vidljiv nakon 2 do 4 dana, jer se tada smanjuje prekomerna aktivnost mišića koji lome i “usecaju” kožu, stvarajući bore. Smanjenjem aktivnosti ovih mišića dolazi do zatezanja kože i nestanka bora, a prvi rezultati vide se nakon 10 do 14 dana.

Kakvi su rezultati botoksa – pre i posle?

Uklanjanje bora oko očiju
 • Duboke vertikalne bore na čelu koje nastaju kao rezultat preterane mimike i starenja, kao i bore između obrva i oko očiju nestaju sa lica.
 • Budući da je kontrakcija mišića lica sprečena nastanak novih bora nije moguć na mestima na kojima je ubrizgan botoks.
 • Rezultat je podmlađen izgled i zategnuta koža lica.
 • Imajući u vidu da botoks paralizuje i znojne žlezde tretirane regije će se manje znojiti (npr. čelo, a koristi se i za regiju pazuha, šaka i stopala).
 • Osobama koje imaju podočnjake i umoran izgled kože

 • Botoks takođe popravlja cirkulaciju u tretiranim zonama, pa nakon primene botoksa lice postaje blistavo, sveže i dobija prirodan sjaj.

Kome se preporučuje botoks?

 • Osobama koje žele da preveniraju nastanak dubokih bora
 • Onima kod kojih su se već pojavile verikalne brazde i bore na čelu, u predelu između obrva i oko očiju
 • Pušačima i onima koji imaju naglašene bore oko usana (tzv.”pušačke bore, “bar-kod” bore)
 • Osobama koji imaju izražene mimičke bore
 • Damama kože žele da podmlade i zategnu naboran vrat
 • Kod asimetrije kapaka i obrva
 • Kada su zbog starenja kože pali uglovi usana, pa lice dobija tužan izgled lica
 • Za korekciju vrha nosa
 • Za sužavanje lica kada ima izražen četvrtast oblik
 • Kod osoba koje pate od prekomernog znojenja dlanova, stopala ili pazuha

Neželjena dejstva botoksa?

Neželjene reakcije su vrlo retke, ali kao kao što je slučaj i sa drugim tretmanima lica moguće su, obzirom da je svaki tip kože različit, pa je tako i reakcija na tretmane takva. Nakon tretmana se mogu javiti glavobolja ili slaba mučnina koja prolazi u roku od dva dana.Kod preosetljive kože moguće su modrice na mestu uboda koje se povlače u periodu od 3 do 5 dana.

Da li je botoks bezbedan?

Botoks se u estetske svrhe koristi u ekstremno malim dozama, mnogo manjim od onih koje se koriste u medicinske svrhe, ali ni u jednom slučaju nije opasan po zdravlje, stoga je potpuno bezbedan za korišćenje.

Kada početi sa botoksom?

Kod ovog pitanja javlja se česta dilema, ali i zabluda da je botoks namenjen samo osobama koje već imaju izražene bore i duboke brazde. Odgovor je jednostavan kada uzmete u obzir kako botoks deluje. Naime, on blokira rad mišića koji se nalaze ispod kože i naj tačin postepeno ispravlja naboranu kožu iznad mišića. Dakle, ukoliko ovaj tretman počnete uz male doze botoksa, kada se prve bore pojave, sprečićete nastanak njihovog širenja i produbljivanja. Na ovaj način vaša koža ostaje duže očuvana, zdrava i zategnuta.

Poznato je da se u našem narodu kaže “bolje sprečiti, nego lečiti”, pa ovaj princip ne izostaje ni kada je reč o tretmanu botoksom.

Kako svaka koža različito stari, tako se i prve bore pojavljuju u različito vreme, kod nekih ranije, a to je posle 25 godine, dok je ona srećnija grupa nešto starija pa se nakon 30 vide prvi znakovi starenja. Preporuka je svakako konsultovati se sa dermatologom koji ima bogato iskustvo koji će vam sa stigurnošću reći da li možete početi sa malim količinama botoksa ili odložiti ovaj tretman za još koju godinu.

Koliko traje dejstvo botoksa?

Dejstvo botoksa traje od četiri do šest meseci, redovnim ponovnim aplikovanjem botoksa u kožu rezultat je kontinuiran. Ukoliko se prestane sa botoks tretmanima prestaje efekat blokiranja mišića i koža nastavlja da stari potpuno normalno bez ikakvih posledica.

Da li je tretman botoksom bolan?

Pre samog početka tretmana, odnosno pre prvog uboda iglicom kojom se implementira botoks u kožu, na tretirano područje nanosi se lokalni anestetik u vidu kreme, pa je tretman potpuno bezbolan. Uzimajući u obzir da se za ovaj tretman koriste izuzetno tanke izglice, mnogi pacijenti preskaču anestetik, jer su ubodi minimalno bolni.

Da li botoks utiče na mimiku lica?

Kako bi se potpuno zadržala mimika lica i kako bi vaš izgled bio popuno prirodan, veoma je važno da tretman botoksom radi lekar specijalista sa iskustvom. U tom slučaju mimika vašeg lica je zadržana, jer on bira tačnu količinu doze koja je potrebna da bi se bore uklonile i precizno je umplentira tamo gde treba.

Ukoliko nestručna osoba radi tretman i botoks se ubrizga u tačke koje su neodgovarajuće, kojima nije potrobno tretiranje, može doći do takozvanog “plastičnog” i “smrznutog” izraza lica, ali i do drugih neželjenih efekata kao što su asimaterija, spušteni kapci ili slabosti okolnih mišića. 

Botoks ili hijaluron?

Zategnuta koža bez bora

Odgovor je botoks i hijaluron! Zato što se botoks većinom koristi za gornju trećinu lica, a to su čelo, predeo imeđu obrva i regija oko očiju. Važno je napomenuti da se svaka od ovih regija može tretirati odvojeno, međutim ako se radi botoks na čelu, važno je uraditi i regiju između obrva kako obrve ne bi izgledale spušteno i lice dobilo tužan izraz lica. Izuzetak su veoma mladi pacijenti, kao i osobe sa vrlo podignuti obrvama.

Prelazimo na donji deo lica i tu stopa na scenu hijaluron, koji vraća koži izgubljen volumen. Veoma je važno da se pažljivo napravi sklad između gornjeg i donjeg dela lica kako ne bi izgledalo da je jedan deo 10 godina mlađi od drugog, već kako bi prirodno podmlađen izgled bio zastupljen na celom licu. <

Kako izgleda botoks za vrat ili Neferiti lift?

U našoj ordinaciji pored botoksa koji radimo kao tretman lica vrlo je popularan i botoks za vrat iliti Nefertiti lift kako ga nazivaju širom sveta. Posebno se preporučuje pacijantima koji imaju opuštenu i naboranu kožu vrata kako bi nakon zatezanja lica i vrat bio u skladu sa licem.

Tretman se izbodi ubrazigavanjem botoksa duž linije vilice i ispod nje, čime se blokira mišić koji se proteže od lica, preko vrata, pa sve do gornjeg dela grudi.

Nakon ovog tretmana možete ponovo da nosite V ili dekoltiran izraz kao što ste to radili nekoliko godina unazad.

Savršen osmeh umesto gummy smile-a?

Kada nam dođu pacijenti sa manjkom samopuzdanja kada se osmehuju i otkriju da je razlog tome gornja usna koja se podiže veoma visoko i izrazito otkriva desni što ne laska njihovoj lepoti, rešenje je botoks. Ovaj problem u svetu naziva se još i gummy smile, a naši lekari ga uspešno rešavaju ciljanim ubrizgavanjem botoksa na preciznim mestima koji spuštaju usnu i osmeh dobija prirodan izgled o kom ste oduvek sanjali. 

Korekcija vrha nosa uz botoks?

Inovativna estetska medicina ima bezbroj prednosti, a jedna od najboljih jeste što ne morate na operaciju nosa, već izgled celokupnog lica možete ublažiti i smekšati korekcijom nosa bez skalpela.

Starenje nam donosi bore, opuštenu kožu, ali i spušten nos koji zbog godina spuštanja doprinosi starijem izgledu lica. Nekada se ovo dogodi i kod mlađih pacijenata zbog prekomernog rada mišića koji prilikom govora spušta nos prema dole. Ubrizgavanjem botoksa brzo i efikasno se rešava ovaj problem.

Botoks se pažljivo aplicira u mišić nosa i deluje tako što blokira kontrakciju mišića koji prilikom govora ili smejanja vuče nos ka dole. Vrlo često ovaj tretman se kombinuje sa tretmanom hijaluronskih filera kako bi nehiruško remodelovanje nosa bilo savršeno.

Koliko ovaj tretman botoksom menja izgled celokupnog lica najbolje govore fotografije naše ordinacije pre i posle. 

Sužavanje lica botoksom?

Četvrtasti oblik donjeg dela lica, posebno naglašene vilice koja je veoma poželjana i atraktivna kada je reč o muškom polu, ali kada govorimo o ženama srcolik i ovalni oblik vilice se ono što laska ženskoj lepoti.

Žene koje imaju širu donju vilicu i razvijene maseterične mišiće, a to su mišići za žvakanje, botoksom mogu preoblikovati donji deo lica. Injektovanjem botoksa u maseterični mišić, postepeno se smanjuje njegova veličina te donji deo lica postaje uži.

Rezultat je uža vilica koja čini da lice izgleda mekše, nežnije i znatno mršavije, dok su jagodice istaknute, pa se dobija prirodno konturisan izgled lica uz koji zaboravljate na bronzere, četke, pudere i highlightere.

Šta je mikrobotoks ili mezobotoks?

Mikro ili mezobotoks je poseban tretman kojim se postiže blaga zategnutost kože lica, dok se istovremeno utiče na sužavanje pora i regulisanje proizvodnje viška sebuma kod masne i problematične kože. A efekti ovog tretmana su:

 • Balansiran rad lojnih, znojnih žlezda
 • Ublažavanje finih linija i bora
 • Smanjenje suvišnog sjaja kod masne kože
 • Sužavanje proširenih pora
 • Vraća se blistavost i sjaj kože
 • Ten je bez viška sjaja, sa mat efektom

Botoks iskustva?

Nakon godina iskustva u radu sa botoksom i primene ovog tretmana na različite načine moramo da kažemo da je naše najveće zadovoljstvo zadovoljna žena ili muškarac koja deli sa nama svoje utiske. Dok pišemo ove redove i delimo sa vama sve detalje o botoksu stiže nam poruka od pacijentkinje koja je pre 10 dana radila tretman botoksom. Prenosimo vam od reči do reči Sanjinu poruku na Viberu:

– Doktore, veeeliko vam hvala! Oduševljena sam rezultatima, šaljem vam i sliku da se i sami uverite! Konačno moje lice izgleda vedro, jer su me užasno nervirale bore između obrva, sve vreme sam izgledala kao da se mrštim i kada se ne mrštim. Mnogo vam hvala još jednom!!!!

Cena botoksa?

Cena botoks tretmana se razlikuje zavisno od toga koju regiju lica radite, odnosno kakvo je stanje vaše kože i koji su rezultati koje želite da postignete. Preporuka je da se o tome konsultujete sa lekarom tokom prvog pregleda kako biste tačno odredili šta je najbolje rešenje za vašu kožu.

  • Cena jedne regije u našoj ordinaciji je 130 €, dve 190 €, dok su tri 230 €.
  • Cena za botoks vrata je ista kao cena botoksa masetera, a to je 230 €.
  • Botoks za pojačano znojenje pazuha je 250 €, dok je za botoks pojačano znojenje šaka ili stopla od 250 € do 300 €.
  Pojačano znojenje čela koje rešavate botoksom iznosi 190 € jer se rade dve regije.

Botoks za gummy smile, odnosno vidljive desni je 80 €.

Svi detalji o botoksu?

 • Zdrava i sjajna koža nakon mezoterapije

Fileri, botoks i estetika- kako naći pravu meru?

July 29th, 2020|

Sigurno ste do sad u gradu ili na nekoj od društvenih mreža primetili osobe čija lica izgledaju nekako veštački i plastično a određene crte lica potpuno prenaglašeno. Ovaj trend je nešto što postoji [...]

 • Zdrava i sjajna koža nakon mezoterapije

Napravite sami antiage serum sa vitaminom C- brzo i jeftino!

May 13th, 2020|

C vitamin je jedan od najpriznatijih i najčešće korišćenih antiage supstanci u kozmetičkim preparatima. Osim regenerativnog efekta koji ima na kožu, C vitamin ublažava hiperpigmentacije i fleke na koži a [...]

ZATRAŽITE SVOJ TERMIN ZA KONSULTACIJE I TRETMAN!

Naše konsultacije su besplatne. Pozovite nas na 060/345-0304 ili nam pošaljite poruku prijavom na online obrazac: