Dobrodošli! Poliklinika Pekić: već 15 godina sa Vama!
Centar za estetsku medicinu, Beograd
060/345-0304 estetikabgd@gmail.com
239 Views
Uklanjanje ožiljaka od akni

 

Ožiljci od akni predstavjaju čest estetski problem koji ozbiljno narušava samopouzdanje adolescenata i odraslih. Najvaznije je pravovremeno i adekvatno lečenje akni, čime se sprečava nastanak ožiljaka, ali ukoliko su ožiljci več nastali moderna estetska medicina nudi niz efikasnih rešenja.

Najčesće kao posledica akni nastaju atrofični ožiljci, koji predstavljaju ulegnuća kože, nastalu usled destrukcije kolagenih vlakana i atrofije potkožnog tkiva usled opsežnog zapaljenja koje prati teže oblike akni.

Ređe, i kod genetski predisponiranih osoba, kao posledica akni mogu nastati hipertrofični i keloidni ožiljci, koji predstavljaju hipertrofiju, odnosno nekontrolisano bujanje vezivnog tkiva, zbog čega nastaju uzdignuti, rozikasti ožiljci.

 

Koji su mogući načini uklanjanja ožiljaka od akni?

Postoji više metoda lečenja ožiljaka od akni, ali pre bilo kakvog tretmana, neophodno je postaviti realna očekivanja. Za sada nije u potpunosti moguće ukloniti ožiljke od akni, ali je moguće učiniti da se ožiljci od akni smanje u toj meri da postanu praktično nevidljvi.

Pilinzi trihlorsirćetnom kiselinom, predstavljaju osnovni tretman za lečenje ožiljaka od akni. Iako se mislilo da će laserski tretmani uklanjanja ožiljka potisnuti pilinge trihlorsirćetnom kiselinom, ovi pilinzi i dalje predstavljaju zlatni standard za lečenje ožiljaka od akni. Za dobar rezultat neophodno je jače tretirati ožiljke, i koristiti veću koncetraciju trihlorsirćetne kiseline od minimum 35%. Ice pick, odnosno uski, a duboki ožiljci zahtevaju značajno veče procente ili kombinaciju abrazije kože i trihlorsirčetne kiseline.

U želji za još intenzivnijim rezultatom TCA pilinga, vremenom su se izdvojile 2 metode koje postižu izuzetne rezultate u uklanjanju ožiljaka od akni i strija.

Takozvani  Pixel Peel  predstavlja kombinaciju dermapen tretmana sa trihlosirćetnom kiselinom. Tretman dermapenom pokreće proces regeneracije i popravke oštećenja kože, stvaranjem mikropovreda kože. Istovremeno, ove mikropovrede omogućuju da trihlorsirćetna kiselina deluje na duboke slojeve kože, povećavajuči dubinu pilinga, a time i njegovu efikasnost.

Kada nam se obrate pacijenti sa jako dubokim ožiljcima od akni ili starim, beličastim i širokim strijama, tretman izbora predstavlja dermoabrazija kože u kombinaciji sa TCA pilingom. Prva etapa u ovom tretmanu predstavlja mehaničko uklanjanje površinskog sloja kože finom smirglom. Nakon toga nanosi se TCA piling, koji ravnomerno prodire do dubokih slojeva kože i direktno stimuliše fibroblaste da intenzivno produkuju kolagen koji popunjava ožiljke i strije. Ovim tretmanom postižemo zaista dramatične rezultate u uklanjanju ožiljaka i strija.

 

Kako trihlorsirćetna kiselina deluje na ožiljke od akni?

Trihlorsirćetna kiselina (TCA), na ožiljke deluje dvojako. Prvi način je uklanjanje površnih slojeva kože, odnosno perutanje kože, čime se postiže ravnjanje ožiljaka, a drugi, možda i značajniji način je hemijska stimulacija fibroblasta da luče kolagen koji popunjava atrofične regije.

 

Kakve efekte ostvaruje dermapen i dermaroler?

Tretmani dermapenom/dermarolerom pokazuju dobre rezultate u lečenju ožiljaka od akni.Tanke iglice dermapena ili dermarolera simuliraju mikropovrede tkiva, što dovodi do regeneracije kože i smanjenja dubine ožiljaka. Ipak oni su manji od rezultata dobijenih TCA pilinzima, ali je i oporavak nakon tretmana znatno krači i obično traje 2-3 dana. Tretmani dermapenom se odlično kombinuju sa TCA pilinzima, a posebno dobre efekte dobijamo primenom dermapena između 2 tretmana pilingom. Ovakvim pristupom dodatno stimulišemo regeneraciju kože.

 

A da li je ožiljke moguće popuniti hijaluronskim filerima?

Široki, udubljeni ožiljci od akni sjajno reaguju na tretman hijaluronom. Za pacijente sa ovim vidom ožiljaka, hijaluronski fileri predstavljaju idealanu proceduru, jer je u samo jednom tretmanu moguće skoro u potpunosti ukoniti ožiljke od akni. Važno je napomenuti da se ne mogu svi ožiljci tretirati hijaluronskim filerima, već samo oni koji imaju dovoljnu širinu.

 

Kakve efekte postižemo primenom lasera u uklanjanju ožiljaka?

Ablativnim laserima (CO2) postižemo odlične rezultate u tretiranju ožiljaka od akni, poput onih koje postižemo TCA pilinzima. Mana ablativnih lasera je nešto duži period oporavka. Postoje i frakcionisani laseri, poput frakcionisanog erbijuma, koji se više ne smatra standardom za lečenje ožiljaka od akni. Frakcionisani erbijum predstavlja odličan laser za podmlađivanje kože i u našim poliklinikama ga u te svrhe dosta koristimo, međutim kada su u pitanju ožiljci od akni rezultati nisu dovoljno dobri u poređenju sa rezultatima postignutim TCA pilingom.

 

Koliko vremena je potrebno nakon tretmana, za povratak socijalnim aktivnostima?

Peirod oporavka zavisi od primenjene procedure i kada su u pitanju hijaluronski fileri, period oporavka praktično ne postoji, a pacijeti se odmah vraćaju uobičajenim aktivnostima. Oporavak nakom TCA pilinga i frakcionisanih lasera u proseku iznosi 6-7 dana tokom kojih se koža intenzivno peruta. Nakon perutanja, oporavak je zavšen, koža izgleda mlađe, nežno i blistavo, a u naredne 2-3 nedelje proces epitelizacije se završava i ožiljci postaju sve manje vidljvi. Izuzetak su dermoabrazija u kombinaciji sa TCA pilingom i ablativni CO2 laser, nakon kojih oporavak traje 10-14 dana.

 

Da li su rezultati trajni?

Rezultati dobijeni laserskim tretmanima i hemijskim pilinzima su trajni, i ne zahtevaju tretmane održavanja.

Newsletter

Prijavite se za naš newsletter i budite među prvima koji će dobiti informacije o našim najnovijim ponudama i posebnim događajima.