Dobrodošli! Poliklinika Pekić: već 15 godina sa Vama!
Centar za estetsku medicinu, Beograd
060/345-0304 estetikabgd@gmail.com
59 Views
Uklanjanje fleka i pega

 

Genetska sklonost, izlaganje suncu, akne i bubuljice često dovode do nastanka fleka i pega koje predstavljaju estetski problem. Zahvaljujući modernoj estetskoj medicini, uklanajnje fleka i pega je danas, jednostavno i dostpuno.

Najčešći vidovi hiperpigmentacija na licu i telu jesu fleke od akni, melazma i takozvane staračke fleke (solarni lentigo), odnosno fleke koje nastaju na licu, vratu, dekolteu i šakama starijih osoba, kao posledica produženog izlaganja sunčevom zračenju.

 

Na koji način možemo ukloniti fleke sa lica i tela?

U zavisnosti od tipa fleka, primenjuje se više različitih tretmana, a najčešći su tretmani različitim vrstama hemijskih pilinga .

Ukoliko se radi o braonkasto crvenkastim flekicama (postinflamatorne hiperpigmentacije), nastalim kao posledica sveže izlečenih akni, tretman izbora predstavlja piruvični piling. Piruvična kiselina, pored manje ili veće eksfoliacije kože, koja zavisi od korišćenog procenta, deluje snažno antiinflamatorno, tako da istovremeno tretira i braonkastu prebojenost i crvenilo. Takođe, piruvični piling predstavlja veliku pomoć u lečenju akni, jer povećava penetraciju preparata koje koristimo u lečenju akni, sprečava nastanak ožiljaka i značajno skraćuje vreme potrebno za izlečenje akni.

Staračke fleke i melazma nastaju usled UV zračenja. Okidač za melazmu može biti i hormonski disbalans. Ovaj vid fleka izuzetno uspešno i u potpunosti možemo ukloniti TCA pilinzima. Uz pravilnu tehniku i adekvatnu jačinu trihlorsirćetne kiseline, ovim pilingom u potpunosti možemo ukloniti fleke,

Već nekoliko dana posle prvog tretmana, fleke su značajno smanjene i to više od 50%, a za potpuno uklanjanje su potrebna 2 ili 3 tretmana. Kada se radi o hiperpigmentacijama manjeg intenziteta, može biti dovoljan i samo jedan TCA piling.

 

Da li su rezultati trajni?

Kada se radi o flekama od akni, rezultati su trajni. Melazma i solarni lentigo nastaju kao posledica UV zračenja, te je nakon uklanjanja ovih pigmentacija neophodno koristiti adekvatan zaštitni faktor.

Kod melazme često propisujemo lokalne preparate sa ciljem normalizovanja stvaranja pigmenta i sprečavanja ponovnog nastanka melazme.

 

Koliko su efikasne kreme za uklanjanje fleka?

Danas dostupni lokalni preparati predstavljaju veliku pomoć u lečenje fleka, međutim potrebno je istaći da oni ne mogu ukloniti fleke, već samo dovesti do njihovog smanjenja. Posebna uloga ovih preparta je kod melazme, kada nakon uklanjanja fleka TCA pilingom, primena ovih preparata pomaže u sprečavanje ponovnog nastanka melazme.

 

Kako odabrati adekvatanu kremu za uklanjanje fleka?

Izbor kreme određujemo u zavisnosti od vrste fleka i i tretmana kojim uklanjamo fleke.

Postoji više efikasnih preparata, među kojima najčešće koristimo preparate na bazi retinola/tretinoina, azelaične kiseline, glikolne i kojične kiseline ili hidrohinona. Primena ovih preparata normalizuje stvaranje pigmenta i omogućava dugotrajne rezultate.

Newsletter

Prijavite se za naš newsletter i budite među prvima koji će dobiti informacije o našim najnovijim ponudama i posebnim događajima.